Kan man ha en kattlåda utomhus?

För dig som har en katt hemma är det nödvändigt att du installerar en kattlåda någonstans i bostaden. Det för att katten ska få en trygg och trivsam plats att uträtta sina behov på utan att nödvändigtvis behöva gå utanför dörren. Detta är speciellt viktigt om du har en innekatt som inte kan ta det egna beslutet om behoven ska uträttas inne eller ute. 

Har du en så kallad utekatt, som spenderar majoriteten av sin tid utomhus men som också kan välja att spendera tid inne i hemmet när det passar, kan dock situationen kring toalettplats se annorlunda ut. En utekatt uträttar i regel sina behov på olika platser utomhus, som till exempel i buskar, gropar eller på andra liknande platser som känns trivsamma. 

Det innebär att du som kattägare till en sådan katt sällan behöver tänka på saker som att köpa en kattlåda eller liknande. Det sköter ofta katten på egen hand. I vissa fall kan det vara bra att ha en kattlåda inomhus för de gånger som katten vill vara inne – det kan nämligen hända att katten kommer in för att gå på toa, trots att det inte är aktuellt så ofta. 

Ett annat alternativ är att du köper en kattlåda som du kan ha utomhus. Då slipper du ställa in en kattlåda i hemmet för en katt som ändå inte spenderar särskilt mycket tid där, men får ändå tillgång till de fördelar som kommer med kattlådor. Det finns flera modeller av kattlådor som passar bra för utomhusbruk. 

Många katter trivs bra utomhus

Idag är det inte helt ovanligt att man har innekatter som endast spenderar sin tid innanför hemmets väggar. Man kan gå ut och gå med en sådan katt genom att ta på den en sele och ett koppel, eller genom att släppa ut den i inhängande områden. Det ger den både mental stimulans och fysisk aktivering vilket alla katter mår bra av.

Faktum är att de allra flesta katter mår bra av att få komma ut. Om inte dagligen så i alla fall lite då och då, och det då med hjälp av dig som kattägare. De kan ofta trivas bra med att få spendera viss tid ute, speciellt om du har en kastrerad eller steriliserad katt. Utomhus finns det mycket att se och utforska, många dofter att upptäcka och mer frihet att ta del av.

Innekatter är dock ofta inte helt bekväma eller trygga med att vistas utomhus på egen hand. Det kan också innebära en del risker och osäkerheter om de inte vant sig vid utelivet sen tidig ålder. Där gäller det att du är med och stöttar och visar hur det går till, och att det är tryggt även där.

 

Kattlådor som passar bra för utomhusbruk 

Oavsett om du har en katt som trivs bäst utomhus eller inomhus kan en kattlåda för utomhusbruk vara en bra investering. En sådan kattlåda kan en utekatt använda utan att du behöver släppa in den i hemmet, eller då du ska lämna katten ensam hemma några timmar.  Och en innekatt kan använda en sådan om den spenderar tid utomhus. 

Detta då förslagsvis i kombination med en eller flera kattlådor inne. Viktigt där är att du placerar kattlådan på rätt ställe, det vill säga där katten får gå på toaletten i fred utan att det känns svårtillgängligt eller för dolt. Om katten inte trivs med vare sig kattlådan i sig eller dess placering finns det en risk för att behoven uträttas på andra ställen i hemmet

Att tänka på för att välja rätt kattlåda 

Vill du köpa en kattlåda för utomhusbruk är det viktigt att du väljer rätt modell. Speciellt viktigt är att du väljer en kattlåda som tillverkats av ett hållbart, tåligt och väderbeständigt material. Den bör även vara av den större storleken så att katten får gott om plats där i, samt ha ett skyddande tak och rejäla väggar som gör kattens toalett mysig och trivsam. 

Precis som när du ska köpa en kattlåda för en innekatt är det också viktigt att katten i fråga trivs med kattlådans utformning såväl som dess material och storlek. Du som har en utekatt kanske ofta slipper risken om att katten uträttar sina behov på oönskade platser i hemmet, så som i garderoben, sängen eller soffan. 

Men, det kan istället visa sig att katten kissar eller bajsar runt husknuten, intill eller till och med i garaget, på grusuppfarten, eller liknande. Har du en bra kattlåda placerad på ett bra ställe utanför huset är sannolikheten större att katten går dit istället för på opassande ställen intill huset. 

Vad gäller kattlådans design kan det vara smart att välja en rätt diskret sådan, förslagsvis en som smälter in med färgen på huset eller i trädgården.