Fördelar och nackdelar med utekatter vs innekatter

Känner du dig redo för att skaffa katt? Grattis! Att bo och leva tillsammans med en katt är både roligt, lärorikt, kärleksfullt och spännande. Katter är knasiga, lekfulla och oförutsägbara djur som ger lika mycket kärlek och gos som de ger bus. 

Innan du bestämmer dig för att hämta hem en katt måste du dock även ta ett beslut om du vill ha en innekatt eller utekatt. Faktum är att det finns en hel del skillnader mellan ute- och innekatter, vilka du som framtida kattägare bör vara medveten om för att säkerställa att du gör rätt val. Det inte bara för din egen skull, utan även för kattens. 

Olika katter och raser har olika behov som måste tillgodoses för att de ska må bra och hålla sig friska. Om ditt liv, din vardag och din boendesituation innebär att du inte kan uppfylla dessa bör du helt enkelt göra ett annat val. Nedan går vi igenom fördelar och nackdelar med innekatter vs utekatter!

 

Allt du vill veta om innekatter

Det som framförallt är utmärkande för innekatter är att dessa inte tillåts att springa in och ut från bostaden som de själva vill. Istället ser ägaren till att hålla katten inomhus i bostaden, det ofta på grund av säkerhetsskäl. 

 

Hålls inomhus på grund av osäkerheter ute 

En katt som bor centralt i en storstad, i ett lägenhetshus eller i ett område med många andra katter som inte kommer överens med varandra kommer leva farligt utomhus. Trots att många anser att innekatter får en väldigt begränsad tillvaro, och att det är synd om dom som aldrig får komma ut, finns det tydliga bevis på att en katt utan problem kan leva sitt liv inomhus. 

Det finns till och med mycket som talar för att en innekatt inte bara må väldigt bra av sitt liv inomhus, utan att de även kan leva mycket längre än vad en utekatt ofta gör. Det för att de hålls skyddade från olika faror som lurar utanför hemmets trygga dörrar. Så länge katten tas om hand på bästa sätt och får alla sina behov uppfyllda kan den leva mycket gott inne. 

Du som kattägare måste anstränga dig mer 

Något du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för att skaffa en katt som ska spendera all sin tid i hemmet är att du som kattägare måste anstränga dig lite mer för att katten ska få ett bra liv. 

Det vill säga, det ligger på dig att katten får tillräckligt mycket aktivering och stimulans, både mental och fysisk. I och med att katten inte själv kan bestämma om eller när den ska ta sig ut för att jaga, springa omkring, leka, nosa och träffa andra katter måste alla dessa behov uppfyllas inomhus. 

 

Det måste katten ha tillgång till i hemmet 

Utöver att se till så att katten har en trygg och säker sovplats, en mat- och vattenstation, lite olika leksaker och aktiveringsprylar kommer katten även behöva en kattlåda. Där finns det mängder av alternativ att välja mellan, men om du vill göra vardagen så bekväm och enkel som möjligt för både dig och din katt skulle vi rekommendera en automatisk kattlåda.

 

Fördelar med att ha en innekatt:

 • Spenderar mer tid med dig
 • Lever längre
 • Utsätts inte för risker och faror

 

Nackdelar med att ha en innekatt:

 • Kräver mer tid och ansträngning från dig
 • Måste aktivt stimuleras både fysiskt och mentalt 
 • Mer beroende av att du inte lämnar den 

 

Främsta för- och nackdelar med att ha en utekatt

Om vi istället ser till utekatter och vilka som är deras främsta för- och nackdelar går det inte att undgå det faktum att en utekatt är väldigt lättsam att sköta om. I och med att de spenderar majoriteten av sin tid utomhus, på egen hand, sköter de sig till större delen helt själva och är inte i behov av din omsorg på samma sätt som en innekatt. 

Det innebär att du som har en utekatt inte behöver ägna lika mycket tid och uppmärksamhet åt din katt, utan istället kan du ge lite gos, närhet och bus då och då. En utekatt klarar sig också längre stunder själv och du kan alltså lämna huset under några timmar utan att få dåligt samvete. Läs mer om hur länge en katt kan lämnas ensam här!

En utekatt bör ha möjlighet att gå in 

Självklart måste du se till att din utekatt har möjlighet att gå in vid behov, om inte i huset så i en annan byggnad eller plats där katten kan få värme, skydd och trygghet från oväder, andra djur och dylikt. För det krävs en kattlucka eller att du tar in den på kvällen. Resterande tid trivs de dock ofta bra ute där de får jaga och springa fritt helt enligt deras personliga behov.  

Om katten får komma in i huset är det inte helt ovanligt att de då och då tar sig in för att sova inomhus, för att uträtta sina behov eller för att äta. Det speciellt om katten är äldre. Se till så katten har möjlighet att förse sig med det den behöver och vill ha inomhus och förlita dig inte på att katten klarar sig på egen hand till 100%, för så är sällan fallet. 

 

Viktigt att tänka på för utekatter 

Innan du låter din katt springa runt fritt utomhus på egna premisser är det viktigt att katten är vaccinerad, id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det är även extra viktigt att en utekatt är försäkrad om något skulle hända. För att undvika onödiga konflikter och parningsmisstag rekommenderas även att du kastrerar katten.

 

Fördelar med att ha en utekatt:

 • Klarar sig till stor del på egen hand
 • Kan lämnas ensam längre stunder utan problem
 • Är inte i samma behov av din uppmärksamhet och omsorg 
 • Ken enkelt uppfylla alla fysiska och mentala behov 

 

Nackdelar med att ha en utekatt:

 • Innebär större risker, framförallt hälso- och skademässigt
 • Måste ha alternativet att ta sig in vid behov