De största skillnaderna mellan utekatter och innekatter

Många av de som väljer att skaffa katt idag planerar att ha den som innekatt. Det bland annat på grund av att de bor på en plats eller i en bostad som inte möjliggör för katten att gå in och ut som den vill – bor man till exempel i en storstad kan det vara mycket riskfyllt för en katt att springa runt utomhus helt lös, och därmed håller man den inomhus av säkerhetsskäl. 

 

Det kan även finnas andra anledningar till att man väljer att skaffa en innekatt, som till exempel att man inte vill att katten ska dra in massa smuts och skräp i huset eller för att man inte vill kastrera den. Åsikterna om huruvida man bör skaffa en katt om den inte själv kommer få välja var den vill spendera sina dagar går isär, men en innekatt kan få ett bra liv. 

 

För att en innekatt ska få ett så trivsamt liv som möjligt, trots saknaden av tillgången till friheten utomhus, krävs det dock att du som kattägare anstränger dig lite mer. En katt som får spendera majoriteten av dagarna utomhus får både mental och fysisk stimulans bland annat när den springer, jagar, möter andra katter, nosar på marken och lever som den vill.

 

En innekatt som inte har tillgång till detta måste stimuleras och aktiveras på andra sätt för att den ska må bra. Nedan går vi igenom de största skillnaderna mellan utekatter och innekatter, samt listar vad som är extra viktigt att tänka på inför att du ska göra ditt val och köpa hem en katt. 

Innekatt vs utekatt – vad är skillnaden?

Den mest självklara skillnaden mellan en utekatt och en innekatt är att innekatter inte ges möjligheten att på egen hand ta sig ut ur bostaden för att spendera tid utomhus. Istället spenderar innekatten majoriteten av sin tid inomhus i bostaden, med undantag om ägaren tar ut den en stund för att under kontrollerade former få utforska och se annat. 

 

Det till skillnad från en utekatt som i de flesta fall har fri tillgång till att själv välja när den vill vara utomhus och inomhus. En utekatt spenderar oftast majoriteten av sin tid utomhus där den får stimulans, kan hitta mat och vatten, uträttar sina behov och gör av med energi. Det är dock inte helt ovanligt att en utekatt sover inne på natten och använder kattlådan ibland. 

 

Kan en katt få ett fullgott liv inomhus?

Trots att en utekatt får bredare valmöjligheter och mer flexibilitet när det kommer till att bestämma var den vill spendera sina dagar, och därmed kan tillgodose sina egna behov och önskemål bäst den vill, finns det mycket som talar för att även innekatter kan få riktigt bra liv. 

 

Så länge du som kattägare är medveten om att en innekatt kräver lite mer av dig vad gäller vård, omsorg, kärlek och tid finns det ingen tvekan om att din katt kan leva gott. Förser du katten med lek och gos kombinerat med stunder av fysisk såväl som mental aktivering, bra mat, en trivsam sovplats och en ren kattlåda kan vi garantera att du ger den ett bra liv. 

 

Det finns till och med undersökningar som stärker faktumet att innekatter kan leva längre. Vill du ge din innekatt ett bredare perspektiv på livet och lite mer frihet under tassarna kan du alltid gå ut med den i sele och koppel. Detta kan du enkelt lära katten och vänja den vid, det vill säga om du inte har möjlighet att sätta upp nät runt uteplatsen eller balkongen. 

 

Att tänka på innan du skaffar katt – är utekatt eller innekatt bäst för dig?

Med tanke på att både utekatter och innekatter kan må bra och få härliga liv är det upp till dig att välja om en utekatt eller innekatt passar dig bäst. Där är framförallt din boende- och levnadssituation avgörande, vilket i sin tur kommer att påverka vad och hur mycket du kan ge till katten samt vilka potentiella risker och begränsningar som kan uppstå. 

 

En fördel med utekatter är att de sköter det mesta på egen hand. Det kan vara bra om du installerar en kattlucka eller liknande i dörren, så att katten har möjlighet att vid behov gå in för att ta skydd, sova, äta och använda kattlådan. Du kanske också vill att katten ska kunna komma in för att gosa och leka lite. Bor du på landet ger dock utelivet otroligt mycket frihet.

 

Bor du i lägenhet, centralt i en stad eller helt enkelt inte vill att katten ska strosa omkring utomhus på egen hand är en innekatt att rekommendera. De kräver mer av dig som ägare för att de ska hålla sig friska och välmående, men kan samtidigt ge dig så mycket mer tillbaka i form av tid för lek, bus, gos, kärlek och sällskap. 

Risker med utekatter

Innan du bestämmer dig för vilket alternativ som kommer funka bäst för dig bör du vara medveten om de risker som kommer med att låta katten vara ute, och som du även bör ha koll på innan du släpper ut din katt. Katter är ofta väldigt nyfikna av sig vilket medför att de sällan backar för att utforska trots potentiella risker och faror. 

 

Bor du i ett tätbebyggt område kan bilvägar, bilförare, grannar och andra katter innebära risker och faror för din katt. Bor du ute på glesbygden kan vägarna fortfarande vara en fara, precis som rovdjuren. En katt som har ett större revir att gå på kan också riskera att tappa bort sig. Utomhus kan det hända mycket som du inte kan styra över. 

 

Innan du släpper ut din katt: 

Andra saker du bör tänka på innan du släpper ut din katt är att:

  • Inte släppa ut katten helt lös förrän den är kastrerad 
  • Introducera utelivet för kattungen i lugn takt, med tryggt stöd från dig
  • Se till att katten är ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket
  • Säkerställa att den har tillgång till mat och vatten dagligen 
  • Ge den möjligheten att ta skydd från väder och vind, andra djur och faror
  • Vaccinera och avmaska katten