Katthygien: Våra bästa tips och lösningar för ett rent hem

Har du en katt hemma? Då är det bara att gratulera! Katter sägs nämligen vara ett av de mest renliga djuren i och med att de ägnar så otroligt mycket tid åt att slicka, putsa och rengöra sig själva och sin päls. Det innebär att du som delar boende med en katt sällan behöver oroa sig för att den skulle avge massa smuts eller göra hemmet ofräscht, åtminstone inte om den har lärt sig hur den ska gå tillväga för att hålla efter sig själv. 

 

Trots att katter i grunden är väldigt renliga av sig och oftast sköter sin hygien väldigt bra kan det finnas stunder där du som kattägare måste hjälpa till med renligheten. Det inte bara i hemmet, utan det även för själva katten. Vi delar med oss av våra bästa tips och lösningar för dig som vill främja kattens hygien och hålla hemmet rent! 

 

Så kan du ta hand om din katts hygien

Det finns ingen tvekan om att katten är ett av de djur som ägnar mest tid och ansträngning åt sin renlighet. Det genom att i flera timmar om dagen rengöra och slicka sin päls. Dessa renlighetsbeteenden är något som både ute- och inomhuskatter genomför för att hålla sig rena, fräscha och fina. 

 

I och med att katten sköter sin renlighet så bra på egen hand är det sällan nödvändigt att du som ägare rengör katten i form av att duscha eller bada den. De flesta katter avskyr också vatten, vilket är ännu en bidragande faktor till att kattbad bör undvikas så gott det går. Det finns dock annan typ av rengöring och pälsvård som du kan hjälpa din katt med:

  • Borsta pälsen (framförallt på långhåriga katter)
  • Klipp klorna
  • Borsta tänder
  • Rengör ögon och öron 

 

Om du måste duscha katten

Visar det sig att din katt blivit väldigt smutsig, till exempel då den varit ute i regn och slask eller om den råkat rulla sig i eller klivit i något äckligt, kan det vara nödvändigt att ge din katt ett bad. Att ge katten ett bad kan även vara bra om katten luktar ofräscht eller du känner att du vill göra katten lite extra ren. 

 

Innan du duschar eller badar din katt bör du vara medveten om att de flesta katter avskyr vatten. För att göra händelsen så skonsam och trygg som möjligt för katten bör du alltså se till att ha förberett en station med pälsvårdstillbehör som kattschampo och handduk, för att det ska gå snabbt. Att ge katten något gott att smaska på under badet är ofta uppskattat. 

Håll hemmet rent med katt

Delar du hem tillsammans med en eller flera katter behöver du sällan tänka på att städa upp efter djuren. Det framförallt om du har innekatter som knappt vistas utomhus. I vissa fall kan det dock hända att katten drar in smuts utifrån, att det skvätter sand från kattlådan, att dess mat sprids ut på golvet eller att katten drabbas av sjukdom eller infektion.

 

I sådana fall är det nödvändigt att du som kattägare går in och hjälper såväl katten som dig själv för att få ett rent, fräscht hem igen. Som tur är krävs det sällan att du gör särskilt mycket för att kattens hygien och renligheten i hemmet ska återgå till det vanliga. Våra bästa tips och lösningar för att hålla hemmet rent med katt är:

 

1. Investera i en självrengörande kattlåda

Idag finns det en väldigt smart lösning som du som kattägare kan dra stor nytta av, nämligen en självrengörande kattlåda. En självrengörande kattlåda sköter både tömning och rengöring automatiskt, utan att du behöver göra något. På så sätt säkerställer du att katten alltid har en ren katt toalett, vilket innebär att du undviker äcklig lukt och att få en missnöjd katt. 

 

2. Välj en kattlåda med tak

För att motverka att sanden från kattlådan gör att det blir smutsigt och ofräscht i bostaden vill vi rekommendera dig att välja en kattlåda med tak. Det finns även självrengörande kattlådor med tak om du vill ha det. 

 

Tack vare taket minskar du risken för att sand, damm och smuts från lådan skvätts ut på golvet eller i rummet, vilket ökar renligheten. Precis som att valet av kattsand kan vara avgörande för såväl kattens trivsel som renlighet kan även kattlådan vara det. 

 

3. En ordentlig hallmatta gör stor skillnad

Har du en katt som går in och ut i dörren eller kattluckan finns det en risk för att katten då och då släpar med sig massa smuts in. Det såväl på tassarna som i pälsen. Genom att lägga ut en ordentlig hallmatta kan den mesta av smutsen samlas upp där, så att du slipper få in det i hemmet. På mattan kan du även torka av katten med en handduk innan den går in. 

4. Håll rent matplatsen

Det är inte helt ovanligt att katten råkar spilla ut sin kattmat i samband med att den äter. Sådant bör du städa upp efter måltiden för att öka renligheten. Genom att placera en gummimatta under skålarna säkerställer du att golvet, trots spill, hålls rent och att skålarna står på plats. Glöm inte att rengöra matskålarna dagligen för bäst hygien. 

 

5. Rengör bädd och klösträd

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att titt som tätt rengöra kattens bädd. Har du ett klösträd till katt, eller andra tillbehör som leksaker och liknande, är det smart att i samma veva rengöra det. Framförallt i bädden och på möbler där katten är samlas det hår, smuts, damm och kattsand. Dammsug och rengör ofta för att hålla både katt och hem rent.