Den bästa kattmaten: vilken typ av mat ska man välja?

Katter är rovdjur och har sedan historiens begynnelse livnärt sig på smådjur, och då främst i form av småfåglar och gnagare. Idag behöver inte katten nödvändigtvis jaga sin föda på samma sätt, oavsett om det är en ute- eller innekatt, och därför behöver du som kattägare erbjuda alternativ såsom foder.

Det är inte så lätt som man kan tro att välja rätt mat till sin katt, utan i själva verket finns det en hel djungel av möjligheter på marknaden. Dessa kan tillgodose särskilda smaker och konsistenser som katten föredrar, ha speciellt utvalda ingredienser som ska gynna katten, och inte minst ha ett anpassat innehåll som kompletterar kattens unika behov och förutsättningar.

Vi förstår om du känner dig överväldigad av alla alternativ, och därför önskar vi i den här artikeln få guida dig i valet av kattmat till just din katt. Vi kommer bland annat att behandla vilka typer att kattmat som finns, vad de har för fördelar och nackdelar, samt vilken mat vi rekommenderar. På så vis får du en klar bild över vad du behöver ha i åtanke, och därmed vad som krävs för att ge din katt den bästa möjliga födan.

Varför är det viktigt att välja rätt mat till katten?

Katter behöver protein och fett för att klara sig, och de kan dessutom gynnas av andra livsmedel än kött och de näringsvärden som ingår i dem. De behöver dessutom en hel del vitaminer och mineraler för att må bra, bland annat aminosyran taurin (som katter annars får från dess bytes ben) och ett lagom energiintag varje dag. De allra flesta katter är dessutom finsmakare som inte tycker om vad som helst, och då krävs det en särskild smak eller konsistens för att få katten att äta.

Ovan listar vi några av anledningarna till att det är viktigt att hitta rätt mat till just din katt, men det finns långt många fler anledningar än så. Katter kan nämligen påverkas mycket negativt och snabbt om de inte äter som de ska, eller om deras foder är näringsfattigt eller bristande för deras specifika behov. Det kan orsaka sjukdomar eller till och med dödsfall, och bör därför tas på största allvar.

Vilka olika typer av kattmat finns det?

För att hitta en lämplig typ av mat för just din katt kan du behöva prova dig fram bland sortimentet som erbjuds. För att orientera dig i utbudet kan det dock vara bra att känna till vilka alternativ som finns, och här talar man främst om tre olika kategorier: blötmat, torrfoder och hemlagad mat. Läs mer om kategorierna nedan!

Blötmat (patéer)

Blötmat, eller våtfoder som det också kan kallas, brukar säljas i form av patéer eller strimlor i konservburkar eller portionspåsar. De innehåller ofta en hel del vätska, vilket är toppen för katter som dricker dåligt, och brukar ha en starkare doft än till exempel torrfoder. Det är jättebra då katter förlitar sig på luktsinnet snarare än smaksinnet när de äter och känner smaker. Den starka doften kan också locka katter som är kinkiga och helst vill slippa att äta, och speciellt om du väljer en sort som katten föredrar. Blötmat finns nämligen i en mängd smaker och utföranden, vilket kan vara roligt för både dig och din katt att utforska.

Det är också värt att nämna att blötmat passar utmärkt för katter med tand- eller käkproblem då den är mjuk och lättuggad. Konsistensen förenklar även för matsmältningen, om din katt har en sådan problematik.

Fördelar med blötmat:

 • Bidrar till det dagliga vattenintaget.
 • Är lättuggad och lättsmält.
 • Lockar kinkiga katter och smakar ofta bättre.
 • Finns i många spännande smaker.

Nackdelar med blötmat:

 • Brukar behöva förvaras kylt.
 • Får inte ligga framme för länge.
 • Kostar mer än torrfoder.
 • Bidrar inte till en bättre tandhälsa hos katten.
 • Kan vara mindre näringsrik och fulländad innehållsmässigt än exempelvis torrfoder.

Torrfoder

Torrfoder är ofta det populäraste alternativet i hushåll med katter då det är billigt, lätt att köpa i bulk och lätt att förvara då de säljs i stora påsar. Det har dessutom fördelen att kunna ligga framme dagarna i ända utan att bli dåligt, vilket är toppen för kattens matvanor då den kan småäta lite när den vill. En sådan utfodring kan dock medföra konkurrens om du har flera katter, vilket kan innebära att vissa katter får äta mindre eller ingenting medan andra äter mer. Så se till att de har varsina matskålar och att de får äta på varsitt håll utan att störa varandra.

Torrfoder ses därtill ofta som extra fördelaktigt då det förser katten med alla nödvändiga näringsämnen och innehåll. Foderbitarna kan dessutom vara aningen slipade på ytan för att främja kattens tandhälsa. Det brukar slipa bort tandsten och plack, hålla tänderna rena och stärka tandköttet.

Fördelar med torrfoder:

 • Praktiskt att förvara och servera.
 • Kan ligga framme utan att bli dåligt.
 • Billigaste alternativet.
 • Har ofta optimerade näringsinnehåll.
 • Främjar tandhälsan hos katten.

Nackdelar med torrfoder:

 • Bidrar inte med extra vätska.
 • Frestar sällan kinkiga katter, eller katter med extra dålig smak.
 • Brukar inte ha särskilt många, goda smaker.
 • Kan vara svårätet och -smält hos katter med problematik i munnen eller tarmarna.
 • Kan skapa konkurrens i hushåll med flera katter.

Hemlagad mat

Du som kattägare kan dessutom välja att laga egen mat till katten, och på så vis själv få anpassa kattens näringsintag, smakpalett och liknande. Det kan även erbjuda en större kontroll gällande prisnivån på maten.

Om en katt är sjuk eller har magproblem kan veterinären rekommendera kattägare att ge sin katt kokt kyckling eller vit fisk i en viss period, men en sådan enkel kost räcker inte i längden. Faktum är att det kan vara en stor utmaning och innebära risker att laga maten på egen hand, trots att hemlagad, färsk mat ibland ses som en hälsokur.

Katter behöver som sagt ett högt proteininnehåll i sin mat, och du behöver också se till att maten innehåller bra fetter, vissa kolhydrater och inte minst rätt typ av vitaminer och mineraler. Maten behöver inte nödvändigtvis smaka något särskilt eller bytas ut för att katten ska fortsätta njuta, utan det är viktigare att fokusera på att få den rätt i form av innehåll, konsistens, form, storlek och lukt. Att få fram ett sådant lyckat foder kan innebära en lång testperiod och flera samarbetspartners, och det kan tyvärr skada kattens övergripliga hälsa och matvanor.

Fördelar med hemlagad mat:

 • Brukar vara milt för magen.
 • Tillåter dig att ge din katt vad den gillar allra mest.
 • Det färskaste alternativet som säkerligen innebär hög kvalité.
 • Kan bli billigare än den köpta färdigmaten.

Nackdelar med hemlagad mat:

 • Kräver en hel del kunskap och testarbete från dig som ägare.
 • Brukar kräva samarbete med eller råd från kostexperter.
 • Innebär stora risker för kattens hälsa och matvanor.
 • Medför många timmar av extrajobb varje vecka.
 • Måste hållas färsk i en kyl eller liknande, och ätas upp inom kort.

Sammanfattning: vilken typ av mat är bäst för katten?

Det är omöjligt att svara på vilken slags mat som passar bäst för just din katt, då det beror på såväl din som kattens förutsättningar. Din budget, tid, energi och kunskap bör exempelvis påverka beslutet, men också kattens preferenser, ras, storlek, ålder, hälsa, livsstil och så vidare. Det är upp till dig att välja maten som du tror är mest lämplig för er situation. Var bara varsam om du är intresserad av att laga egen mat till din katt, då nackdelarna av en sådan kost kan leda till allvarliga konsekvenser.

Något som är värt att notera är även att nästan alla katter mår bäst av naturlig och väl anpassad mat med alla de nödvändiga näringsämnena, som inte fyllts ut med alltför mycket spannmål eller liknande gryn. På ComfyEats finns det flera alternativ på sådan bra mat, vare sig din katt föredrar blötmat eller torrfoder. Så inled gärna ditt sökande där om du vill slippa ta onödiga risker!

Hur väljer man kvalitetsmat som är specialanpassad för kattens behov?

Vi har under artikelns gång hintat om vilken mat som är bäst för den generella katten, och vad du borde hålla utkik efter som kattägare om du vill hitta bra mat för din katt. Det handlar bland annat om ett högt proteininnehåll, ett lämpligt näringsinnehåll i övrigt, goda smaker, noga utvecklade konsistenser och former på fodret, och så vidare.

Katten kan dock ha särskilda behov som du måste ta hänsyn till, och då kan du behöva rådfråga en veterinär eller katt-kostexpert. Du kan också minnas våra listor på för- och nackdelar och prova dig fram, och på så vis hitta maten som gynnar din katt allra mest.

Det viktigaste är att du handlar från en butik och ett märke som du litar på, som du vet skapar välutvecklade produkter med hög kvalité och som du är villig att handla från om och om igen. Då kan du försäkra dig om att din katt kommer att få en kost som tillgodoser alla dess behov utan några som helst risker, och som samtidigt fungerar för dig och din vardag.

Upptäck ComfyEats: 100% naturlig mat till din katt

Om du vill testa utbudet av marknadens bästa kattmat bör du vända dig till ComfyEats. Hos oss finner du alla fördelar vi radat upp ovan och som din katt behöver för att må bra, och dessutom erbjuder vi en prenumerationstjänst som underlättar för dig som kattägare ytterligare. En sådan tjänst innebär att du slipper spendera tid och pengar på att åka till affären för att införskaffa mer kattmat, samt att du slipper mötas av ett potentiellt tomt eller bristande sortiment. Det driver även ner priserna, vilket är toppen för dig som har en begränsad budget men ändå vill erbjuda din katt det allra bästa.

Prenumerationstjänsten, eller måltidsplanen som den snarare kallas, fungerar som så att du får svara på ett fåtal frågor om din katts preferenser gällande smak, hälsa och matvanor. Sedan får du en specialanpassad måltidsplan föreslagen, som du själv kan fortsätta ändra om du vill, som levereras utan extra kostnad på bara några dagar. Därefter fortsätter den levereras till dig var fjärde vecka, och du kan enkelt avbryta den eller anpassa den om du så önskar.

Utbudet på ComfyEats är därtill brett och välanpassat så att du har flera alternativ att välja på inom kategorierna blötmat och torrfoder. Om du känner dig osäker på vilka produkter du vill prova och bjuda din katt på så kan du beställa hem våra introboxar med blandade produkter. Det finns en med både torrfoder och blötmat, och en med endast blötmat, och båda är just nu rabatterade för nyfikna, nya kunder.

ComfyEats blötmat

För att få en ordentlig inblick i vad som faktiskt finns hos ComfyEats så behöver du få en tydligare beskrivning av sortimentet, och det vill vi ägna denna och nästa avsnitt av artikeln åt. Det gör förhoppningsvis ditt beslut angående vilken mat du ska ge din älskade katt lite enklare!

ComfyEats erbjuder blötmat i form av strimlor i buljong eller patéer, då katter kan föredra en konsistens framför en annan, och då finns följande smaker att välja på:

 • Tonfisk.
 • Lax och tonfisk.
 • Makrill och braxen.
 • Kyckling.
 • Anka och kyckling.
 • Kalkon och kyckling.

ComfyEats torrfoder

Om din katt och du som ägare föredrar torrfoder och fördelarna som den typen av mat medför så kan ni också vända er till ComfyEats sortiment. Det finns nämligen utmärkta påsar med torrfoder av högsta kvalité med smakerna anka och kalkon eller kyckling och kalkon.

Alla ComfyEats produkter, vare sig de är i form av blötmat eller torrfoder, är dessutom fördelaktiga på så vis att de endast innehåller naturliga ingredienser, att de består av 60% mer protein, att de inte fyllts ut av spannmål eller andra gryn som är onödiga för katter, samt att de är mycket nyttiga för katters särskilda behov med alla nödvändiga näringsvärden. Så det är minst sagt en utmärkt plats att påbörja ditt sökande efter den perfekta kattmaten på. Lycka till!

Vanliga frågor och svar

Är hemlagad mat det bästa alternativet för katter?

Vissa påstår att hemlagad kattmat är bäst då den är färsk och du som ägare kan ha god översikt över dess innehåll, men vi vill höja ett varningens finger för dess nackdelar som ofta väger tyngre än fördelarna. Studier har gjorts på kattägare som lagar egen mat från grunden, och i 95% av fallen så var maten bristfällig i innehållet, hygienen eller övriga aspekter. Så det är inget vi rekommenderar, utan välj istället mat från dagens utmärkta och på många sätt fördelaktiga utbud.

Brukar kvalitativ kattmat vara dyrare?

Kattmat med extra hög kvalité och tydliga förmåner kan ha ett dyrare pris i butikerna, men det finns även utmärkta alternativ som är billigare. Du kan dessutom sänka kostnaderna om du gör vissa val angående kattens kost. Ett exempel är att handla torrfoder tillsammans med eller utan blötmat för att dra ner på utgifterna, och ett annat är att använda en rabatterad prenumerationstjänst såsom den på ComfyEats. Det kan vara ett jättebra val för kattägare med en begränsad budget men som inte vill snåla med kvalitén på kattmaten.

Vilken kattmat passar bäst för kinkiga katter?

Eftersom att katter använder luktsinnet till stor del för att känna smaker så kan blötmat, som har starkare doft än torrfoder, vara ett bra alternativ för kinkiga katter. Den brukar dessutom vara mer tilltalande i konsistensen, vilket de flesta katter uppskattar. Se bara till att du blandar ut kosten med torrfoder också, eller att du åtgärdar de brister som en blöt kost medför på andra vis, för att undvika att kattens hälsa påverkas negativt. Då kommer din katt må som bäst och skapa sig utmärkta matvanor.