Hur lockar man en katt till sin kattlåda?

Ett av de vanligaste problemen som kattägare behöver ta itu med angående kattens beteende är att den inte vill gå på kattlådan. Den kan antingen välja att uträtta sina behov på andra platser i hemmet, vanligtvis en säng eller något annat mjukt underlag, eller gå på lådan mer sällan än vad den egentligen behöver. Det senare kan leda till hälsorisker och problematik hos katten, och är därför viktigt att ta på allvar.

Frågan som återstår är hur man som kattägare hanterar problemet så att det blir löst en gång för alla. Vare sig du har en otränad kattunge eller en vuxen katt som drar sig för att använda kattlådan så har vi en lista på tips som kan hjälpa din katt att hitta och uppskatta lådan. Så om du vill veta mer – läs vidare!

En vägledande lista

Alla djur har särskilda önskemål gällande sina vardagliga vanor, oavsett om det handlar om att äta, sova, motionera eller att avlägsna avföring. Katter är inget undantag, utan snarare ett praktexempel, då de är otroligt renliga och pedantiska djur. Så om katten inte är nöjd med kattlådan du ordnat åt den är det viktigt att du ser över situationen och tänker om. Punkterna nedan är bra att börja med.

  1. Placering av lådan

De flesta katter har ett stort behov av att få gå på lådan ifred utan åskådare eller störande moment omkring sig. Därför är det av största betydelse att lådan inte står i närheten av exempelvis högljudda TV-apparater, surrande element, dundrande tvättmaskiner eller liknande. Du bör därtill undvika att lådan står på en plats som du eller dina hushållsmedlemmar ofta passerar.

När det gäller placeringen av lådan är det också viktigt att katten har god tillgång till den. Katten ska slippa ta sig en lång eller krånglig väg när behovet börjar komma, och den ska absolut inte behöva be dig om att öppna en dörr eller få hjälp med dylika hinder. Det är trots allt ett mycket självständigt djur som snabbt vill kunna uträtta sina behov utan assistans.

  1. Övertäckt låda eller inte?

När vi är inne på kattens behov av avskildhet och lugn vid sin låda kan även själva lådan vara en bidragande faktor. En övertäckt kattlåda med lock erbjuder till exempel ännu en nivå av integritet, då den döljer katten från miljön runt omkring. Det brukar uppskattas en hel del och göra katten mer villig att använda lådan vid behov, trots ett litet eller trångt hem.

Om du har flera katter, eller vill värna om kattens hygien och hälsa, kan du välja en automatisk och självrengörande kattlåda hellre än en vanligt övertäckt sådan. Då får du samma fördelar gällande avskildheten men utan nackdelarna som en klassisk, övertäckt kattlåda medför.

  1. Lådans storlek

Anledningen till att katten inte vill använda sin låda kan också ha att göra med lådans storlek. Medelstora och stora katter har extra behov av att ha en rymlig och hög kattlåda för att trivas och inte känna sig instängda, och gamla eller skadade katter kan ha problem med kattlådor med för hög tröskel. Så välj gärna en lättillgänglig men stor låda till din katt, och framför allt om du vet med dig att den har problemen ovan.

  1. Val av kattsand

Om du valt en utmärkt kattlåda till din katt, och placerat den på en lämplig plats, behöver du också se över kattsanden. Det är nämligen av största vikt att din katt uppskattar sandens konsistens och känsla för att den ska vilja gräva undan sitt avfall. Här spelar även sandens doft, dammighet, klumpförmåga och liknande aspekter in.

Sikta på en naturlig, klumpande och mjuk sand utan för stark parfymdoft i första hand, och prova dig sedan fram i utbudet som erbjuds. Det är trots allt katten som måste få bestämma!

  1. Lådans renlighet

På tal om såväl kattlådan som kattsanden är det värt att nämna att lådan därtill måste ha en hög renlighet. En bristande hygien i kattlådan är nämligen en stor faktor till att katten väljer att avstå eller hitta ett alternativ till lådan, så se till att du rensar den minst ett par gånger per dag samt att du rengör den på djupet någon gång i månaden. Har du icke-klumpande sand kan du behöva rengöra lådan oftare än så.

Sammanfattning: Locka katten till att använda kattlådan

En enkel lösning på alla problemen ovan, och på övriga sådana som att det är för lite sand i lådan, att det finns för få lådor i hemmet eller att lådan luktar fel, är att införskaffa en automatisk och självrengörande kattlåda. Vår låda ComfyCat Ultimate är exempelvis såväl övertäckt och lätt att placera vart som helst i hemmet, vilket ger katten önskad avskildhet och ro, samtidigt som den erbjuder en överlägsen hygien tack vare dess UV-sterilisering och självrengöring. ComfyCat Ultimate passar dessutom flera katter samtidigt, och i alla storlekar, då den är rymlig och eliminerar såväl främmande dofter som bakteriespridningar.

Vi erbjuder även en otrolig kattsand, ComfyLitter, som är naturlig och miljövänlig, som har bra doftkontroll, god klumpbildning och inte minst en skön konsistens för kattens tassar. Den passar utmärkt för ComfyCat Ultimate och dess många finesser som säkerligen kommer att ge din katt en väl fungerande toalettrutin.