Så vet du om din katt är förstoppad!

Kattens avföring kan avslöja mer om kattens hälsa och välmående än vad man ofta kan tro. Om du upplever att kattens avföring inte ser ut som den brukar göra, eller om katten plötsligt verkar vara trög i magen, kan det bero på att den är förstoppad, alternativt att katten är hård i magen. 

Att vara hård i magen behöver inte vara så farligt, och du kan ofta behandla det hemma själv. Förstoppning är dock inte att leka med. Det vill säga, om du upplever att din katt inte går på kattlådan som vanligt kan det vara läge att göra något åt det. Ofta krävs det då att du uppsöker veterinären för att få bukt på problemet. 

Förstoppning hos katt kan uppstå av flera olika anledningar. I grund och botten uppstår det när avföring samlas i tarmen i kattens mage, och som sen inte kan passera ut. Det kan i sin tur leda till att katten inte bajsar på ett dygn, att det är svårt för katten att få ut avföringen, att katten lider av buksmärta eller spänd buk, eller att kattens allmäntillstånd försämras.

Det finns vissa saker du kan testa hemma själv som kan underlätta för kattens mage, och därefter bidra till att avföringen återgår till det normala. Det bästa är dock om du i kattens vardag ser till att ge den bästa möjliga förutsättningar till ett helt friskt liv. Genom att låta katten använda en kattlåda i hemmet kan du dagligen hålla koll på hur katten mår!

Så vet du om din katt är förstoppad eller hård i magen 

Att en katt blir hård i magen behöver inte innebära att något allvarligt har hänt. Katter kan, precis som vi människor, ha varierande avföring beroende på vad de ätit, hur de rört sig, var de bor, hur de mår, och så vidare. Det innebär att en katt som är hård i magen inte nödvändigtvis behöver må dåligt. Det vill säga så länge symptomen är övergående. 

En katt som är hård i magen har ofta väldigt hård och torr avföring, och du kan även uppleva att katten kan ha lite svårigheter när det kommer till att få ut avföringen. Det är inte heller ovanligt att katten använder lådan mer sällan – detta kan du upptäcka genom att hålla koll på kattens toalettvanor, samt genom att se till att rengöra lådan dagligen.

 

Då kan din katt vara förstoppad 

När det kommer till förstoppning ser det dock helt annorlunda ut. En katt som är förstoppad kan uppvisa följande symptom:

  • Bajsar inte på ett helt dygn
  • Har svårt att få ut bajset – kan ofta krysta utan att något kommer ut
  • Nedsatt allmäntillstånd 
  • Spänd buk
  • Buksmärta

Om du upplever att din katt påvisar något eller några av ovanstående symptom kan det vara tecken på förstoppning. Beroende på vad förstoppningen orsakats av kan symptomen vara mer eller mindre lindriga, vilket i sin tur påverkar vilken typ av behandling som kan och bör genomföras. I regel bör dock katten tas till veterinären för vidare undersökning.

Varför är min katt förstoppad?

Att en katt blir förstoppad kan bero på många saker. Det är bland annat vanligt att äldre katter, samt att långhåriga katter, drabbas av förstoppning. För långhåriga katter kan det långa håret ställa till det – hårbollarna kan fastna i tarmen och vara svåra att kräkas upp, vilket kan leda till att tarmarna inte fungerar som dem ska.

Det kan även till stor del bero på något som katten har ätit. Antingen att den råkat få i sig ett föremål eller ätit något olämpligt utifrån, eller att katten helt enkelt inte äter rätt foder eller har en kost som är optimal för just den. Om en katt dricker för lite kan även de leda till förstoppning, precis som stress och för lite motion kan göra.

 

Kattlådan är av högsta vikt för kattens mående

Något som man inte alltid tänker på är att kattlådan kan vara högst avgörande för hur katten mår. En kattlåda som inte rengörs ordentligt, eller tillräckligt ofta, undviks ofta av katten. Om katten då inte trivs med eller har möjlighet att gå ut för att uträtta sina behov, kan det leda till att den inte uträttar sina behov som den ska och att förstoppning uppstår. 

Det är därmed väldigt viktigt att du som kattägare ser till att hålla kattlådan ren och fräsch så att katten trivs med att använda den. Om kattlådan är ren och fräsch men katten trots det inte vill använda den, kan det bero på att den står placerad på fel plats eller att katten helt enkelt inte gillar själva lådan. Där har alla katter olika preferenser och behov!