Kattlåda med eller utan lock? Hur man gör rätt val

Katter har alltid, sedan historiens början, föredragit att uträtta sina behov i sand. Det tillåter de renliga djuren att gräva undan sitt avfall och på så vis undvika att dra till sig uppmärksamhet från andra djur. Det fungerar likadant än idag, då människan inte förändrat eller avlat på katter så pass mycket att de bytt beteendemönster, men däremot går det lite annorlunda till.

Utekatter söker sig fortfarande gärna till jordhögar eller sandlådor av olika slag, men innekatter som inte alls har samma möjligheter behöver ett annat alternativ. Här kommer diskussionen om kattlådor in. En sådan låda kan nämligen vara allt ifrån en billig plastback till en innovativ maskin, och den kan antingen vara helt öppen eller övertäckt. I den här artikeln vill vi fokusera på just det – vilka kattlådor som finns tillgängliga på marknaden och vad de har för olika fördelar och nackdelar. Så fortsätt gärna läsa för att skapa dig en god bild över vilken kattlåda som passar dig bäst!

Övertäckta kattlådor: Fördelar och nackdelar

Till en början vill vi behandla övertäckta kattlådor, eller kattlådor med lock, som blivit allt vanligare i dagens samhälle. De kan ha olika form, storlek och design, men den gemensamma nämnaren är det kupade locket som oftast går att knäppa på och av en enkel plastlåda. Locket har därtill en öppen ingång eller lucka som tillåter katten att ta sig in och ut, samt ventilationslösningar som motverkar en alltför instängd miljö i lådan.

En övertäckt kattlåda föredras ofta tack vare dess praktiska funktion. Katten får känna sig aningen mer avskild från potentiella åskådare, vilket är viktigt för det privata djuret, och människan slipper hantera lika mycket utskvätt eller utdragen sand.

Fördelar:

 • Håller inne sanden relativt bra.
 • Kan motverka spridning av obehagliga odörer.
 • Ger katten en känsla av avskildhet.
 • Kan ha relativt snygga designs.
 • Brukar vara billiga.

Nackdelar:

 • Ohygienisk då bakterier och damm samlas i det lilla utrymmet i lådan.
 • Svår att underhålla och rengöra.
 • Kräver mycket jobb från människan.
 • Passar inte flera katter då odörer och bakterier blir särskilt framträdande.
 • Kan vara för små och instängda för stora katter.

Öppna kattlådor: Fördelar och nackdelar

En öppen kattlåda är simplare än en övertäckt sådan då den helt enkelt består av en rektangulär plastlåda. Ibland säljs de med en liten list som erbjuder stänkskydd, och de kan ha mer eller mindre höga kanter. De kan därtill skilja sig i färg, storlek och design i övrigt, men idén är alltid densamma.

Den öppna kattlådan har funnits sedan människor började hålla husdjuren inomhus, av naturliga själ, och är därför ett klassiskt men också på flera sätt otillräckligt alternativ för moderna hushåll.

Fördelar:

 • Förhållandevis lätt att göra ren och underhålla.
 • Ger bra ventilation (vilket dock innebär spridning av bakterier och odörer i rummet)
 • Ofta mycket billig och enkel att få tag på.
 • Kan passa ett par katter om de inte är kinkiga med hygienen.

Nackdelar:

 • Erbjuder inget insynsskydd.
 • Kräver en hel del jobb från människan.
 • Tillåter stor spridning av sand.
 • Lådor med kort kant kan begränsa utrymmet för sand, och det kan göra katten obekväm.
 • Brukar inte ha särskilt snygga designs.

Den självrengörande kattlådan: Det bästa av båda världar

Det finns även en annan typ av låda som inte bör glömmas bort i jämförelsen – en självrengörande kattlåda. Sådana brukar vara övertäckta, men ändå inte lika instängda som en kattlåda med lock, och erbjuda otroliga funktioner som underlättar för människan och sätter guldkant på kattens tillvaro.

Den automatiska rengöringsprocessen innebär att hygienen är långt mycket bättre än båda alternativen ovan, samt att du som människa inte behöver skopa bort avfallet flera gånger per dag eller rengöra lådan från grunden veckovis eller månadsvis. Renligheten innebär dessutom att flera katter kan använda samma låda, vilket är toppen om du har ett hushåll med flera kattmedlemmar och vill slippa köpa flera lådor.

Den enda nackdelen med den självrengörande kattlådan är att den ofta är dyrare än de plastiga föregångarna, men eftersom att fördelarna är så pass överväldigande så kan den enstaka kostnaden vara värd.

ComfyCat: Den bästa självrengörande kattlådan på marknaden i Tyskland och Europa

Vi erbjuder marknadens bästa självrengörande kattlåda – ComfyCat Ultimate. Den blir alltmer populär, framför allt i Europa, och det är tack vare dess extraordinära funktioner. Till skillnad från många konkurrenter erbjuder exempelvis denna följande:

 • En infraröd detektor som spårar kattens rörelser, vilket gör att lådan är extra säker samt passar alla storlekar på katter (uppåt 10 kg).
 • Unika rengörelseprocesser där avfallet filtreras bort och den rena sanden rörs om.
 • En dold och välutvecklad avfallslåda på 13 liter, vilket är långt mycket generösare än snittstorleken på 7 liter.
 • UV-sterilisering som tar bort 99,9% av virus, bakterier och svampar, som annars kan orsaka dålig lukt, sjukdomar och liknande.
 • En tillhörande app och fjärrkontroll som tillåter dig att själv välja tidsintervaller och dylika inställningar.

Vanliga frågor och svar

Övertäckt eller öppen kattlåda, vilken ska man välja?

En övertäckt kattlåda kan vara bättre för människan och den övergripliga miljön runt lådan, men sämre för kattens hälsa. Det finns alltså inget rakt svar på frågan, utan du behöver själv väga för- och nackdelarna mot varandra.

Om du väljer en övertäckt låda bör du dock se till att hygienen är god då en bristande sådan, såsom samlade bakterier, oventilerad luft eller oren sand, kan ses som ett brott mot djurskyddsreglerna. För att försäkra dig om att katten mår bra kan du välja en självrengörande kattlåda som eliminerar nackdelarna som en klassiskt övertäckt låda orsakar.

Standard eller självrengörande kattlåda, vilken är bättre?

En självrengörande kattlåda är alltid det bästa alternativet för såväl dig och din vardag som katten och dess hygien – oavsett situation. Vår låda, ComfyCat Ultimate, erbjuder dessutom fördelar som innebär att lådan är trygg, enkel och otroligt smidig. Ett toppval, kort sagt!