Bästa kattlådan: Vilken ska man köpa och till vilken budget?

Människor har tämjt och avlat fram katter i tusentals år, både för deras förmåga att jaga skadedjurs och sällskapets skull. Till skillnad från andra populära husdjur har vi inte ändrat på katternas genetik alltför mycket under perioden, och därför ser de liknande ut och agerar även på liknande sätt idag som de gjorde då. De söker sig exempelvis fortfarande till sand när de behöver gå på toaletten.

Idag kan katter använda sandlådor eller jordhögar för att uträtta sina behov utomhus, men när de befinner sig inomhus behöver de en särskild sandlåda – kattlådan – för att känna sig bekväma. Ett sådant underlag efterliknar ökenmiljöerna som katterna sedan historiens början föredragit, och erbjuder även katten möjligheten att gräva undan sitt kiss och bajs ordentligt. Det passar de renliga och skötsamma djuren utmärkt, och speciellt lådorna med särskilda och innovativa finesser.

Många kattägare anser det svårt att hitta rätt typ av kattlåda till sin katt då det finns oändligt med alternativ på marknaden som påstår sig vara de bästa. I denna artikel vill vi därför hjälpa dig på traven genom att erbjuda en guide. Vi kommer bland annat att behandla vilka slags lådor som finns, deras fördelar och nackdelar, och vilka prisklasser som brukar finnas tillgängliga. Så läs gärna vidare för att lära dig mer!

Vilka typer av kattlådor finns det att välja på?

De senaste åren har marknaden för kattlådor vuxit explosionsartat då man kommit på massor av fördelar och finesser som underlättar för såväl människan som katten. Det har exempelvis uppstått stänkskydd, speciella rengöringsfunktioner och mycket annat. Trots det kan man dock fortfarande kategorisera lådorna i tre huvudsakliga kategorier, vilka vi kommer att gå igenom i sektionerna nedan – den självrengörande kattlådan, den övertäckta kattlådan och den klassiska (öppna) kattlådan.

  1. Den självrengörande kattlådan

Idag är den mest utvecklade och funktionella kattlådan den självrengörande, som kräver minimalt med arbete från människan och som samtidigt är mest fördelaktig för katten. Sådana lådor kan fungera olika beroende på modell och tillverkare, och därför är de svåra att berätta om på ett övergripande sätt, men en modell som vi vill rekommendera kallas för ComfyCat Ultimat och den fungerar som följande:

  • Lådan använder en infraröd detektor för att spåra rörelserna hos katten (oavsett storlek).
  • Några minuter efter att katten utrett sina behov och hoppat ur lådan så pressas kattsanden genom ett filter som sorterar avfallet från den rena sanden. Sedan vänds den mellersta tunnan om för att få upp den rena sanden igen och släppa ner avfallet i en gömd avfallslåda på 13 liter under tunnan.
  • Efteråt startar UV-steriliseringscykeln som tar bort 99,9% av alla vanliga bakterier, virus och svampar som annars orsakar dålig lukt, sjukdomar och dylikt. Så fort rörelser upptäcks stoppas UV-steriliseringen för att skydda katten.
  • När processen är färdig hamnar lådan i standbyläge igen tills dess att katten återbesöker lådan.

Du som köper en ComfyCat Ultimat får dessutom en tillhörande fjärrkontroll och app genom vilka du kan anpassa tidsintervaller, särskilda funktioner och liknande inställningar. Sådana fördelar däremot går inte att förvänta sig hos alla självrengörande kattlådor, då vissa är mer gammalmodiga eller enkla, men det kan vara bra att känna till att de finns.

Fördelar:

  • Kräver knappt något arbete från människans håll.
  • Extra hygienisk då den desinficerar efter katten.
  • Tar bort otrevliga odörer.
  • Undviker utskvätt eller utdragen sand.
  • Fungerar för flera katter.
  • Passar alla katter – från kattungar till stora katter på uppåt 10 kg.
  • Ofta mycket snygga i designen.
  • Modellen i fråga är tystgående och helt säker.

Nackdelar:

  • Vissa modeller kan verka otrygga för katten.
  • Ovana användare kan anse lådan alltför avancerad.
  • Ofta dyrare än andra, enklare alternativ.

Priser

En automatisk och självrengörande kattlåda har nästan garanterat ett högre pris än konkurrenterna i och med dess överlägsna funktioner. Priserna kan variera mellan 600 och 6000 kronor, beroende på återförsäljare, modell, tillhörande finesser och så vidare. Men kom ihåg – ju mer du betalar i inköpspris, desto fler fördelar får du och desto prisvärdare blir kattlådan i längden. Det är värt att investera i ett rejält alternativ om lådan håller i många år och erbjuder dig och katten frihet, smidighet och trygghet.

  1. Den övertäckta kattlådan

Nästa typ av kattlåda som vi vill berätta om är mycket simplare än den ovan. En övertäckt kattlåda är nämligen inte mycket mer än en rektangulär låda, ofta i plast, med ett högt lock. Dessa typer av lådor kan ha hål eller galler för ventilationens skull, då dammet av sanden annars inte har någonstans att ta vägen, och en lucka som katten använder för att ta sig in och ut i lådan. Men i övrigt är de mycket simpla och utan särskilda funktioner.

Många människor föredrar en kattlåda med tak eller lock då den är relativt effektiv i att undvika utskvätt sand och då den erbjuder katten en lugn och avskild plats att uträtta sina behov på. Dock innebär det fastspända locket att lådan är svår att göra ren och att bakterierna samlas på ett ställe.

Fördelar:

  • Motverkar utskvätt sand.
  • Kan motverka spridning av odörer en aning.
  • Ger katten en avskild plats att uträtta sina behov på.
  • Kan finnas i fina designs.
  • Relativt billiga och lätta att få tag på.

Nackdelar:

  • Svår att rengöra.
  • Kräver mycket jobb av människan.
  • Inte särskilt hygienisk då alla bakterier och virus stannar i det begränsade utrymmet.
  • Olämplig för flera katter då odörer blir extra framträdande.
  • Är ofta relativt små i storleken, vilket innebär att de är opassande för stora katter.

Priser

Eftersom att en övertäckt kattlåda inte erbjuder något särskilt bortsett från eventuellt en lucka eller ett enkelt ventilationssystem så är snittpriset relativt lågt och begränsat. Det ligger på omkring 200-300 kronor i vanliga butiker runt om i landet eller på internet. Det finns även dyrare alternativ, men där skiljer sig endast den ytliga designen.

  1. Den klassiska (öppna) kattlådan

Sist, och faktiskt minst, är den klassiska och öppna kattlådan som funnits längst av alla alternativ. Den ser ut som en rektangel med ett par decimeter hög kant, och är ofta gjord i färgglad plast. Vissa modeller erbjuder ett stänkskydd i form av en liten ram runt lådans kant, som då ska hålla inne det värsta sandstänket, men i övrigt brukar det inte finnas några finesser eller särskilda funktioner att välja bland.

Den klassiska och öppna kattlådan är fortfarande den vanligaste förekommande lådan, trots dess uppenbara brist på fördelar, troligen i och med dess klassiska och superenkla utformning.

Fördelar:

  • Relativt enkel att rengöra.
  • Ger bra med ventilation (men sprider tyvärr ut damm och bakterier i rummet).
  • Mycket billig och lätt att få tag på.

Nackdelar:

  • Kräver mycket arbete av människan.
  • Olämplig för flera katter då odörer förblir i lådan.
  • Inga som helst finesser eller fördelar.
  • Innebär ofta utskvätt och utdragen sand.
  • Inte särskilt snygga i designen.

Priser

Den klassiska kattlådan är ofta otroligt billig tack vare dess enkla utformning, och kan kosta så lite som 30-40 kronor i särskilda lågprisbutiker. Snittpriset ligger dock på uppåt 200 eller 300 kronor, likt den övertäckta kattlådan, och kan öka ytterligare i pris om lådan har en särskild design.

Vilken kattlåda är enklast att rengöra?

Det är uppenbart att den självrengörande kattlådan är enklast att rengöra då den ju inte alls behöver rengöras. Den stora avfallslådan behöver tömmas otroligt sällan tack vare dess storlek och fördelaktiga förvaringssystem, men i övrigt sköter den sig själv helt och hållet. Om kattlådan dessutom erbjuder UV-sterilisering och du använder bra, giftfri sand så finns det ingen anledning att oroa dig över dess renlighet. Sanden stannar därtill kvar i lådan bättre än hos andra alternativ, vilket innebär att du slipper hålla golven runt lådan rena.

Näst på tur kommer den öppna kattlådan som åtminstone ger människan lätt åtkomst till att skopa upp avfallet några gånger om dagen. Dock behöver den tömmas och rengöras åtminstone någon gång i månaden, vilket kräver en hel del arbete och tunga lyft. Sedan är det även värt att komma ihåg att dess öppna modell medför en hel del utskvätt och utdragen sand som behöver sopas eller dammsugas upp titt som tätt.

Kattlådan som är svårast att hålla ren är den övertäckta lådan då den kräver att du antingen skopar upp avfallet genom kattens lilla lucka eller ingång, eller genom att ta bort locket och ställa det åt sidan. Hur som helst är det krångligt och tungt för människor som inte har möjlighet att stå på knä eller lyfta bort fastspända lock. Det är dessutom svårt att tömma och rengöra lådan någon gång i månaden, då även locket behöver torkas ur. Fördelen är emellertid att sanden förblir relativt bra där den ska och att du därför inte kommer att behöva rengöra golvet omkring lådan särskilt ofta.

Det är också värt att notera att gravida kvinnor och i övrigt utsatta människor kan ha nytta av en självrengörande kattlåda med UV-sterilisering, då de annars kan utsättas för toxoplasma-bakterier när de skopar upp avföringen dagarna i ända. Så det är absolut det mest hygieniska alternativet som underlättar för alla användare.

Vilken kattlåda är mest hälsosam för din katt?

Kattlådan som är absolut mest hälsosam för både katten och människan är den självrengörande sådana, då den ju är renligast och dessutom tar bort i princip alla bakterier och övriga otrevligheter som kan uppstå när katten lämnar sitt avfall. Det innebär att den håller katten och människan frisk till större grad, vilket är perfekt när det exempelvis råder oro kring salmonella och liknande sjukdomar, eller om människan är extra känslig för kattavföringens gifter. Det är dessutom toppen om du har flera katter, då de kan dela låda utan att störas av varandras odörer eller smittas av varandras potentiella virus. Faktumet att sanden blandas om och rör sig medför också en extra nivå av hygien som är värd att ha i åtanke.

Den självrengörande kattlådan är dessutom mest hälsosam för katten på så vis att den är stor och rymmer mycket sand, men samtidigt säker, och därför passar katter av alla storlekar. Annars kan storleken på lådan eller mängden sand lätt innebära att speciellt stora katter blir obekväma, vilket kan leda till att de hellre uträttar sina behov på andra platser i hemmet.

Den övertäckta kattlådan är det sämsta alternativet när det gäller hur hälsosam den är för katten. Detta för att locket, trots eventuell ventilation, håller kvar odörer, bakterier, virus och dylikt i ett mycket begränsat utrymme. Den kan dessutom kännas trång och liten för stora katter, och verka för instängd för katter som föredrar öppna utrymmen och god uppsikt över sin omgivning. Dess övertäckta design kan också medföra att människan missar när det är för lite sand i lådan, vilket kan innebära problem då katten av naturen vill kunna gräva undan sitt avfall ordentligt.

Den öppna kattlådan är ett slags mellanting i fråga om dess grad av hälsosamhet, då den är så pass enkel att den inte utgör några specifika negativa eller positiva sidor. De enda problemen här kan vara att den låga kanten kan innebära en för liten mängd sand, vilket kan medföra ett obehag för katten, samt att dess öppenhet kan inskränka kattens integritet då katter ofta vill få vara ifred under sina toalettbesök.

Slutsats: Vilken är den bästa kattlådan?

Vår slutsats är att den absolut bästa kattlådan är den självrengörande sådana, oavsett vem du är och vilken typ av katt du har. Det sägs att valet av kattlåda behöver anpassas efter kunden och att det är högst individuellt, men faktum är att fördelarna är överväldigande och att det därför borde vara ett självklart val.

Den självrengörande kattlådan, och speciellt den innovativa och banbrytande modellen ComfyCat Ultimate, är överlägset renligast, hälsosammast, säkrast, enklast, smidigast och snyggast. Den kostar visserligen långt mycket mer än flera andra självrengörande kattlådor, och ännu mer än de plastiga och billiga modellerna av övertäckta eller öppna kattlådor, men engångskostnaden är värd fördelarna och den långvariga hållbarheten.

Både du och din katt, eller dina katter, förtjänar det bästa. Så köp kattlådan som du vet kommer att underlätta och förgylla er tillvaro allra mest. Beställ den redan idag och ta del av vår gratis frakt som bara tar ett par-tre dagar, innan du och katten får njuta av den främsta kattlådan på marknaden. Lycka till!

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en kattlåda i genomsnitt?

Priset på en kattlåda kan som sagt variera en hel del beroende på typ, modell och återförsäljare. En självrengörande kattlåda har exempelvis ett genomsnittligt pris på uppåt 5000 eller 6000 kronor, medan en övertäckt kattlåda snarare kostar 200 eller 300 kronor. Billigast är en klassisk kattlåda utan specialfunktioner, som går att hitta för ynka 50 kronor om du har tur. Vissa kattägare väljer till och med en plastback som kattlåda tack vare dess ännu billigare pris.

Något som är värt att notera gällande priset är dock att vissa kattlådor utgör en bättre investering trots det dyrare inköpspriset. Självrengörande kattlådor från ComfyCat kan exempelvis vara det bästa alternativet för dig med en begränsad budget, trots inköpspriset, då de håller sig fina och rena i extra långa perioder tack vare den överlägsna kvalitén, samt låter dig spara massor av tid och energi som ju i mångas ögon likställs med pengar.

Notera även att “vanliga” kattlådor utan självrengörning inte lämpar sig för flera katter, eller katter som vill ha separata lådor för sitt bajs och kiss, och att du som flerkattägare därför kommer att behöva köpa flera stycken. Då kan det vara bättre och mer platseffektivt att istället köpa en enda självrengörande kattlåda.

Vilken är den bästa kattlådan för en kattunge?

En självrengörande kattlåda är alltid bäst för busiga kattungar, då de brukar vilja sprätta med sanden och utforska lådans alla hörn och kanter. Den tillåter även att kattungen slipper känna sig observerad eller uttittad, vilket är perfekt då framför allt unga katter vill få gå på lådan ifred utan åskådare.

En liten kattunge brukar dessutom använda lådan oftare än en äldre katt, då de kan gå på lådan som en aktivitet eller lek, och är mer känslig för aspekter såsom dålig sand, bristande hygien och liknande. Därför är en självrengörande kattlåda det absolut bästa valet så länge de är säkra och anpassade för mindre katter, såsom ComfyCat Ultimate.

Vilken är den bästa kattlådan för en stor katt?

Precis som kattungar så behöver stora katter på uppåt 8-10 kg en övertäckt och hygieniskt riktig låda, såsom en självrengörande sådan från ComfyCat, då även de kan kräva fördelaktiga finesser såsom en extra god hygien, bra med utrymme och skydd för sandstänk. Se bara till att välja en låda som är stor nog för katten, så att den får tillräckligt med utrymme att gräva och ta sig runt i lådan.

Vilken kattlåda passar bäst om man har flera katter?

Det är alltid bäst med en självrengörande kattlåda om du har flera katter i hushållet, då sådana erbjuder främst fördelar för katternas hygien och platseffektiviteten i hemmet. En självrengörande låda fungerar nämligen för flera katter då de neutraliserar dofterna och bakterierna, och rensar bort avföringen mellan besöken. De rör även om sanden i lådan, vilket många katter uppskattar. Dessutom kan en rejäl självrengörande kattlåda passa upp flera katter samtidigt så länge de väger under 10 kilo, vilket ju är toppen.

Notera även att ju fler katter du har, desto mer tid måste du lägga på att tillgodose deras olika behov. Så en självrengörande låda kan vara en livräddare om du vill slippa lägga flera minuter åt dagen åt att skopa upp avfall ur deras olika lådor, och ägna flera ansträngande städsessioner i månaden åt att rengöra dem från grunden.