9 kriterier och tips för att välja den bäst klumpande kattsanden för din katt

Katter har ett naturligt beteende att vilja gräva undan sin avföring och dölja de odörer som sprids av den, då de är otroligt privata och pedantiska djur, och därför har de sedan historiens början uträttat sina behov i sand, jord eller ett liknande lättgrävt material. Det gör de än idag, oavsett om de är inne- eller utekatter, men i så kallad kattsand.

Det kan vara svårt att välja en lämplig kattsand som kattägare, då det idag finns oändligt med alternativ på marknaden med olika för- och nackdelar. Katter har dessutom olika preferenser och behov gällande sanden så det är inte alltid bara att ta första bästa sort, utan det kräver en del efterforskningar. I denna artikel erbjuder vi därför all information du behöver inför ditt val, så att både du och din katt blir nöjda med den nya kattsanden.

Lista på aspekter att ha i åtanke när du väljer kattsand

För att guida dig genom valet av kattsand vill vi lista de huvudsakliga aspekterna som är värda att överväga. Samtliga är relevanta för kattens trivsel och hälsa, miljön i och runt lådan, klimatet i övrigt, och inte minst din inblandning som kattägare.

  1. Doft

Den första punkten är ofta den viktigaste för såväl dig som katten, då ni båda kan störas av starka och artificiella dofter eller en avsaknad av luktkontroll. Kattsanden ska trots allt hjälpa till i att dölja avfallets odörer, men på ett sätt som inte är överväldigande på motsatt vis.

  1. Klumpighet

Många katter och kattägare föredrar även kattsand som är klumpbildande då det underlättar rengöringsprocessen. Du som ägare kan enkelt ta bort avfallet som sanden samlat ihop och katten kan enkelt gräva undan klumparna.

Kattungar eller katter med tendens att äta klumparna kan dock behöva börja med en icke-klumpbildande sand. Men sedan är det bäst att övergå till klumpbildande sand för hygienens skull.

  1. Dammighet

Om kattsanden är alltför finkornig eller dammig så kan den spridas runt i området kring lådan, eller i lådan om den är övertäckt, på ett sätt som är störande för såväl dig som katten. Det kan leda till att katten inte vill utföra sitt naturliga gräv-beteende då dammet stör kattens andning, och det i sin tur kan orsaka en problematisk toalettvana.

  1. Tendens att fastna på kattens tassar

Vissa kattsandsorter fastnar lättare på kattens tassar på grund av statisk elektricitet, lerighet, kornens utformning eller liknande. Ett sådant problem är bäst att se upp för då det stör katten och kan medföra att den förtär sanden när den rengör tassarna, vilket kan vara skadligt i längden.

Kattsand som fastnar innebär dessutom att sanden sprids ut i området kring lådan och i hemmet i övrigt. Det i sin tur innebär att du måste städa golven oftare.

  1. Hur klumparna fastnar i botten

Det är viktigt att se över hur sanden klumpar sig, om den nu är klumpbildande, då vissa varianter fastnar i botten eller klistrar sig fast i kattlådans kanter. Det kan resultera i att du får svårare att skopa avfallet och att du måste rengöra kattlådan oftare, men också att din katt störs av de gamla resterna och anser kattlådan vara för ohygienisk.

  1. Risk för att katten andas in farliga kemikalier

Tyvärr finns det många alternativ på kattsand på marknaden som innehåller kemikalier och onaturligt innehåll som kan vara farligt för kattens hälsa, och dessa måste du se upp för i valet av kattsand. Du vill ju trots allt inte att katten ska andas in eller till och med förtära sand som är skadlig.

  1. Ekovänlighet

När vi ändå pratar om kemikalier är det värt att nämna att vissa typer av kattsand är ekologiska och miljövänliga. Dessa alternativ är alltid bäst för dig, katten och inte minst miljön i övrigt.

  1. Nedspolbarhet

I Sverige får man inte spola ner kattsand då det kan skapa stora problem i avloppssystemet, oavsett hur miljövänlig och bra sanden är. Däremot finns det sorter som är bättre att slänga i de brännbara soporna än andra, då miljövänliga material såsom trä, majs och dylikt brinner fint och kan göra nytta som biobränsle.

  1. Pris

För din skull, som kattägare, ska dessutom priset på kattsanden ha en roll i beslutet. Det är trots allt inte jätteroligt att betala mångdubblade priser för en bra sand om du har en begränsad budget och nära tillgång till billigare alternativ.

Välj en klumpig kattsand som checkar av alla punkter i listan

Du måste inte välja mellan en god doft och farliga kemikalier, eller ett billigt pris och miljövänliga material. Du behöver inte heller oroa dig för att sanden är obekväm för katten bara för att du ska slippa städa runt lådan dagarna i ända. Faktum är att det finns en kattsand på marknaden – ComfyLitter – som checkar av alla punkter i listan ovan och erbjuder samtliga fördelar på en och samma gång.

ComfyLitter är majsbaserad och väldoftande utan starka parfymer, och den har en mycket god klumpförmåga som passar alla typer av kattlådor. Den är dessutom 100% biologiskt nedbrytbar och naturlig, och behagligt mjuk för din katt utan att damma.