Bästa blötmat för katt: detta ska du tänka på vid val av kattmat

Som kattägare vill man göra sitt absolut yttersta för att katten ska få ett så bra liv som möjligt. För att detta ska vara möjligt är det inte bara nödvändigt att man förser katten med ett tryggt hem, möjligheten att spendera tid utomhus, roliga aktiviteter och mycket gos och kärlek. Utan för att katten ska kunna leva bästa möjliga liv krävs det också att katten har god hälsa.

 

Det finns många aspekter att se över då du vill främja kattens goda hälsa. En mycket avgörande aspekt i detta är den mat katten äter. Kattmaten bör vara innehållsrik och av hög kvalité, där du anpassar valet av kattmat utifrån katten i fråga. För många katter är blötmat ett mycket bra alternativ. Ta del av vår guide för att hitta bästa kattmaten till just din katt!

Därför är valet av rätt kattmat så viktigt

Valet av kattmat är otroligt viktigt i fråga om din katts hälsa och välmående. Gör du rätt val av kattmat kan det nämligen bidra med följande saker hos katten:

  • stärkt immunförsvaret
  • hälsosam vikt
  • minskad risken för att katten drabbas av sjukdomar
  • matsmältningen fungerar som den ska
  • pälsen håller sig ren, fin och glansig

 

Det finns med andra ord gott om anledningar till att göra lite research på att hitta den kattmat som gör sig bäst för just din katt. Där bör bland annat utgå från kattens aktivitetsnivå, ålder och om den har några hälsobesvär, samt även om katten har egna smakpreferenser eller föredrar att äta kattmat av viss textur, så som våtfoder.

 

Behovet av protein och taurin

Något du bör vara medveten om, och som du bör räkna in vid valet av kattmat, är att katter har ett naturligt stort behov av att äta mat med högt proteininnehåll. Detta behov omfattar specifikt det animaliska proteinet taurin som till och med är livsnödvändigt för katter. Den kost du ger till din katt bör därmed innehålla gott om protein, där taurin är inkluderat.

 

Vilken kattmat ska jag välja? Är blötmat ett bra alternativ?

Idag finns det ett otroligt brett utbud av kattmat att välja mellan på marknaden. Du kan hitta allt från torrfoder till katt till olika varianter av våtfoder, blötmat och foder för katter med specifika behov. Det finns även kattmat anpassade för katt med foderallergi, samt kattmat till kattungar.

 

I frågan om vilken kattmat som passar just din katt bäst bör du inte bara utgå från de ovannämnda punkterna angående kattens fysik och hälsa, så som kattens ålder, aktivitetsnivå och möjliga sjukdomar. Utan det är minst lika viktigt att du utgår från kattens egna preferenser vad gäller smak och konsistens.

 

 

För att hitta rätt mat till den kräsna katten

Det är nämligen inte alls ovanligt att en katt är väldigt kräsen med maten, precis som att den kan vara väldigt kräsen med var den ska uträtta sina behov – så kan du tänka för att hitta den bästa kattlådan!

 

Väljer du då ”fel” kattmat kan det resultera i att katten inte äter. Detta är något du vill undvika till högsta möjliga grad då en katt som inte äter ordentligt kan drabbas av en rad olika problem. Har katten redan problem i form av exempelvis dålig päls eller låg vikt är matlusten A och O.

 

Varför ska jag välja våtfoder till min katt?

Det blir allt vanligare att man väljer att köpa kattmat i form av torrfoder då det är väldigt smidigt att förvara och enkelt och ”fräscht” att handskas med. Torrfoder kräver inte heller någon speciell förvaring i kyl, och förberedelserna är väldigt få. Ser man däremot till de fördelar som finns med att ge våtfoder eller blötmat till katt är de väldigt många fler.

 

Den främsta anledningen till att våtfoder ofta är ett mycket bättre alternativ av kattmat är att en sådan måltid mer efterliknar den upplevelse som katten hade fått ute i naturen. Det vill säga, där katten jagar efter maten och sen får mumsa i sig av det goda, saftiga och mjuka köttet.

 

Våtfoder ger en naturlig matupplevelse

Katter är trots allt fullblodiga köttätare i grunden, vilket innebär att både deras naturliga beteenden och matsmältningen är anpassade efter en kost innehållande riktigt kött. Just detta kan ett bra våtfoder ge; det innehåller färskt kött, mycket vätska och rätt mängd fett. Att katten får i sig tillräckligt mycket med vatten direkt från maten är viktigare än man kan tro.

 

Andra fördelar med kattmat i form av blötmat är att:

  • det smakar och luktar ofta mer vilket kan främja matlusten även för en kräsen katt
  • att maten innehåller vätska kan vara fördelaktigt om katten har problem med njurarna eller har uttalade urinvägsbesvär
  • du får maten i ”portionsstorlekar” vilket kan vara bekvämt och smidigt

Då kan blötmat vara svårhanterligt

Värt att nämna är att blötmat till katt kan vara ett något svårhanterligt alternativ om du inte har möjlighet att förvara större burkar eller lådor någonstans i ditt hem. Våtfoder förvaras nämligen i mindre förpackningar som du måste öppna separat vid varje utfodring av katten. Detta kan kräva lite förberedelser och att du har gott om plats.

 

Önskar du köpa kattmat med väldigt lång hållbarhet är torrfoder att föredra. Det är även enklast att hantera, och köper du torrfoder är det ofta även rätt stor chans att du kan hitta billig kattmat som passar dig. Vill du ge maten via en foderautomat för katt är det även där torrfoder som gäller. I andra avseenden är fördelarna med våtfoder ofta övervägande.