Hur mycket ska en katt äta?

Den mat du ger till din katt kan i stora drag vara avgörande för kattens hälsa. Vill du främja en god hälsa hos katten, undvika risker för sjukdomar, stärka kattens immunförsvar och påverka matsmältningen på ett positivt sätt bör du se till att utfodra din katt med ett högkvalitativt, näringsrikt foder. Om den bästa kattmaten för just din katt är blötmat, våtfoder, torrfoder, färskfoder eller någon annan typ av kattmat beror på ett antal olika faktorer, så som kattens ålder och dess aktivitetsnivå.

 

Något man bör vara medveten om är att den mängd mat du ska ge till din katt inte bara avgörs av kattens ålder, storlek och vikt. Utan det avgörs även till stor del av vilken typ av mat du väljer att ge. Det talas ofta om att en katt som får för mycket mat löper risken om att bli överviktig, vilket i sin tur kan leda till diverse hälsoproblem. Vad många däremot inte tänker på att en undernärd katt inte heller mår bra. Så hur mycket mat ska en katt ha?

Så vet du hur mycket din katt ska äta

För att få koll på hur mycket mat just din katt ska äta finns det ett flertal olika faktorer du bör utgå ifrån. Du kan oftast gå efter de riktlinjer som mattillverkaren angett, antingen direkt på förpackningen eller som information på deras hemsida, för att få ett bra hum om hur mycket kattmat din katt bör få varje dag.

 

Men, detta är inte det enda du bör gå efter när det kommer till kattens matmängd. Utan du bör även se till katten i fråga för att avgöra vilken mängd som är lagom, det till exempel utifrån kattens ålder och aktivitetsnivå. Nedan listar vi vilka olika faktorer som kan vara bra att ta hänsyn till då du ska beräkna hur mycket mat din katt ska ha:

 

  • Aktivitetsnivå – om du har en katt som är ute och rör på sig mycket, som ofta jagar, eller som gärna busar och leker mycket bör mängden mat dras upp. Har du istället en katt som mest ligger och vilar eller tar det lugnt bör mängden dras ner.
  • Ålder – en vuxen katt är i behov av en större mängd mat än vad en kattunge är. Samtidigt måste kattungen få i sig tillräckligt med energi för att växa. En äldre katt som inte längre är lika aktiv är oftast inte i lika stort behov av större matmängd.
  • Äter katten annat? Om du har en katt som ofta är ute och jagar möss eller liknande på eget behag kommer behovet av mat som serveras av dig inte vara lika stort. Katten får med stor sannolikhet då även i sig en del nyttigheter ute.
  • Överviktig katt – är din katt överviktig bör du självklart se till att anpassa matmängden på ett sätt som hjälper katten att gå ner i vikt. Alternativt att du väljer ett foder med lägre energiinnehåll och går på den rekommenderade mängden.
  • Kastrerad katt – det har visat sig att katter som kastrerats i genomsnitt bör äta ca 20% mindre mat än en icke kastrerad katt.

 

Ta hjälp för att hitta rätt fodermängd

Känns det svårt för dig att på egen hand förstå hur mycket mat din katt ska ha kan du alltid be om hjälp. Det dels från fodertillverkaren som ofta har bra koll på hur mycket mat som är rimligt att ge utifrån olika aspekter, dels från veterinärer och foderrådgivare som är mycket pålästa om ämnet och kan ge bra tips och råd.

 

Genom att själv väga katten regelbundet kan du enklare hålla koll på om katten håller dess idealvikt eller om den bör gå upp eller ner något, och utifrån det anpassa den mängd mat du ger. Försök även att ofta både kolla, klämma och känna på kattens kropp för att säkerställa att dess hull är bra.

 

Vilken kattmat är bäst för min katt?

För att avgöra vilken kattmat som är den bästa för just din katt bör du bland annat se till kattens ålder, aktivitetsnivå och potentiella hälsoproblem. Du bör även se till kattens individuella preferenser vad gäller smak och textur, speciellt om du har en kräsen katt.

 

Precis som att somliga katten är svårare att locka till kattlådan är en del katter svårare att mata. Majoriteten av den kattmat som finns på marknaden idag håller dock hög kvalité och innehåller de näringsämnen som en katt behöver.

Blötmat eller torrfoder?

Vill du ge katten bra kattmat med en mer ”äkta” matupplevelse är kattmat i form av blötmat, våtfoder eller färskfoder att rekommendera. Sådan kattmat innehåller även vätska vilket är viktigt för katten att få i sig.

 

Om du istället vill ha ett foder som är enklare att förvara och hantera, som håller länge och som ger mer energi i förhållande till volymen bör du välja kattmat i form av torrfoder.

 

Tänk på att anpassa mängden mat utifrån vilken typ av foder du väljer, och gå inte enbart efter de rekommendationer av hur många dl mat en katt ska ha som fodertillverkaren angett. Alla katter har olika behov, vilket även kan ändras med tiden. Att välja rätt kattmat kan vara lika svårt som att hitta rätt kattsand. Vi hoppas vi kan hjälpa dig!