Så väljer du den bästa kattlådan!

För dig som bor och lever tillsammans med en innekatt är det nödvändigt att du köper en kattlåda och ställer in i bostaden. Detta för att katten på ett så naturligt och bekvämt sätt som möjligt ska kunna uträtta sina behov inomhus. Gäller det en utekatt är det sällan nödvändigt att ställa in en kattlåda då sådana katter i de flesta fall går på toaletten direkt i naturen. Se över vad just din katt har för behov utifrån er boendesituation.

 

Idag finns det mängder av kattlådor att välja mellan på marknaden. Du kan hitta allt från självrengörande kattlåda med automatisk tömning till kattlåda med tak eller lucka. För att hitta den bästa kattlådan för din katt bör du inte bara utgå från vad som gör sig bra i ditt hem, utan du bör främst utgå från kattens individuella behov vad gäller toalettbesök.

Måste min katt ha en kattlåda?

Det finns många fördelar med att ställa in en kattlåda då du delar bostad med en katt. Har du flera katter kan det till och med vara nödvändigt att ha flera kattlådor – det är inte helt ovanligt att katterna ogillar att dela toalett. Det är snarare vanligt att katten trivs bäst om deras katt toalett står avskilt och är lite dold, så att katten kan uträtta sina behov ifred.

 

För dig som har en eller flera katter som bor inomhus hela tiden är det nödvändigt att ha en kattlåda. Annars kommer dina katter behöva uträtta sina behov på andra ställen, vilket kan resultera i att de till exempel gör det i krukor eller växter, på golvet eller till och med i sängen. För att undvika detta och öka komforten för din katt är en kattlåda A och O.

 

Hur gör jag om min katt inte vill använda kattlådan?

Värt att nämna är att det inte är helt ovanligt att en katt vägrar att ”gå på lådan” trots att den finns där. Detta bör du dock inte se som något annat än ett tecken på att kattlådan inte uppfyller kattens individuella krav eller behov vad gäller toalettbesök. Det kan röra sig om allt från att kattlådan står placerad på fel plats till att kattlådan i sig är av fel modell.

 

Katter kan nämligen vara väldigt kräsna när det kommer till var och hur de kan uträtta sina behov, vilket innebär att du som kattägare måste vara lite anpassningsbar i detta för att hitta bästa möjliga toaplats till just din katt. Kanske krävs det bara att du lockar din katt till kattlådan för att den ska trivas, eller så krävs det helt enkelt att du tänker om helt.

 

Hitta bästa kattlåda – tänk på detta!

Att hitta den bästa kattlådan kan vara lite av ett projekt. Dels bör du veta vad just din katt tycker om och om din katt har några specifika preferenser eller ”krav”, dels bör du se till att välja en kattlåda som gör sig bra där ni bor. Detta gäller då alltså både utformning, design, storlek och möjliga funktioner.

 

Nedan listar vi våra bästa tips över saker att tänka på när du vill köpa den kattlåda som är bäst i test för dig och din katt!

 

Rengöring och underhåll

För att kattlådan ska vara så trivsam som möjligt för både dig och katten bör den vara enkel att tömma och rengöra. En kattlåda där rengöringen görs lätt och smidigt underlättar inte bara livet för dig som kattägare, utan en sådan kattlåda ökar även trivseln och komforten för katten i fråga. En katt toalett som hålls ren och fräsch är hygieniskt även för hemmet.

 

Vill du slippa tänka på rengöring kan du köpa en modern självrengörande kattlåda där tömning och rengör sköts automatiskt. Idag finns det väldigt många modeller av automatisk kattlåda som kan göra livet väldigt enkelt för dig, samtidigt som den säkerställer att din katt får en så bra upplevelse som möjligt då den ska uträtta sina behov.

 

Storlek

En viktig aspekt för att din katt ska trivas och kunna gå på lådan utan problem är att kattlådan är av rätt storlek. Det vill säga, den bör vara tillräckligt stor för att katten ska kunna hoppa i och ur lådan, och även röra sig och krafsa i lådan utan problem. Har du en stor katt bör du därmed köpa en stor kattlåda så att katten trivs, annars finns risk för problem.

 

Kattlåda med eller utan tak och lucka?

Det kan även vara bra att fundera över om en kattlåda med tak eller lucka är aktuellt för dig att köpa. En kattlåda med tak eller lock är något som många föredrar då taket gör att kattlådan blir lite mer av ett dolt ”gömställe” för katten, samtidigt som taket också hindrar sand och damm från att spridas ut på golvet och i luften.

 

Många som köpt kattlåda med tak upplever även att taket gör lådan något mer doftfri då både tak och väggar håller odörerna mer inom själva lådan. Om du däremot vill ha en kattlåda som är i princip helt doftfri skulle vi rekommendera dig att välja en kattlåda med lucka. Tänk dock på att anpassa detta efter det som din katt föredrar.

Design

Sist men inte minst kan det vara klokt att välja en kattlåda med en design som gör sig bra i ditt hem. Ska kattlådan placeras i ett mer öppet rum eller där andra kan se den är det ofta trivsamt med en kattlåda som är modern, snygg och diskret. Då kan kattlådan till och med bli lite av en inredningsdetalj som fyller flera funktioner, inte minst för katten.

 

Värt att notera är dock att oavsett vilken design kattlådan har och var den gör sig bäst i ditt hem så är det viktigaste att katten alltid har enkel tillgång till lådan och att den ges chansen att uträtta sina behov ostört. Köper du en självrengörande kattlåda kan det vara lite svårare att hitta en passande plats, men det finns ofta trots det flera lösningar att hitta på.