Vilken XXL-kattlåda passar för en stor katt som en maine coon?

Idag finns det omkring 70 erkända kattraser och den största som tillåts i Sverige är maine coon. Hanar blir vanligtvis mellan sex och åtta kilo i vuxen ålder och honor mellan fyra och sex kilo, men maine coon-katter kan även bli ännu större och därtill se större ut tack vare den tjocka och långa pälsen.

Stora katter, såsom maine coon, är vanliga familjekatter då de flesta är sällskapliga, lugna, bekväma och lättlärda. Dock kräver deras storlek särskild vård, omsorg och inte minst speciella saker. Många klassiska kattlådor upplevs exempelvis som för små för de största kattraserna, och det kan innebära att katten utvecklar en problematik. Det kan leda till att katten kissar inomhus eller får kroppsliga besvär på grund av att den drar sig för att gå på lådan.

Det är alltså viktigt att hitta en lämplig kattlåda för en katt i storlek XXL, så att katten trivs och mår så bra som möjligt. I den här artikeln kommer vi därför att framföra en guide i hur du väljer rätt kattlåda och vilka kattlådor som finns att välja bland. Så om du vill förgylla din stora katts tillvaro – läs vidare!

Vikten i att välja rätt kattlåda för en stor katt

Rätt kattlåda, både i storlek, utförande och design, är en otroligt viktig del i kattens hälsa och välmående. En kattlåda som medför en bristande hygien kan orsaka sjukdomar och parasiter, en kattlåda som har för höga kanter eller är för svårtillgänglig kan ge katten skador, och en kattlåda som står på fel plats eller är för liten kan göra katten orolig och ovillig att använda den.

När det gäller just stora katter är det extra viktigt att se över storleken på lådan, då flera alternativ på marknaden är alltför små. Stora katter är dessutom ofta känsliga för begränsade utrymmen, så att en kattlåda XXL erbjuder nog med plats är A och O.

Faktorer att överväga när du väljer en kattlåda för stora katter

När du står inför valet av kattlåda finns det några aspekter som är extra värdefulla att ha i åtanke, och de presenterar vi nedan.

Kattlådans storlek och höjd

Storleken på lådan är otroligt viktigt, och speciellt för de större raserna. En bra tumregel brukar vara att lådan ska vara 1,5 gånger så lång och hög som katten själv, så att den har utrymme att gräva och röra sig i lådan obehindrat. Den ska kunna sitta upprätt och sträcka ut sig på längden utan problem. Se även upp för alltför övertäckta eller instängda lådor med små ingångar då sådana designs kan innebära att katten känner sig fasthållen.

Höjden på lådans kanter är inte lika viktigt för stora katter som små, då de säkerligen kommer att vara stora nog att kunna kliva över de flesta trösklar. Dock kan gamla katter, inklusive de stora, vara stela i lederna och därför anse det svårt att ta sig in i alltför höga kattlådor. Så hitta gärna ett alternativ som är lättillgängligt för katten men som samtidigt erbjuder tillräckligt med utrymme.

Kattlådans material och kvalité

En annan aspekt som du behöver tänka på är vilket material kattlådan är i samt vad den har för kvalité. En mjuk och plastig låda kan nämligen svikta under den stora kattens vikt och kraft, och det kan bli en obehaglig upplevelse för såväl dig som katten. Dessutom kan en bristande kvalité innebära att du måste byta ut eller införskaffa nya lådor oftare, vilket kan bli dyrt och tidskrävande i längden.

När du väljer låda behöver du även vara noga med att materialet som används är säkert för kattens hälsa, då vissa plaster och liknande kan påverka katten negativt. De kan exempelvis innehålla gifter eller andra skadliga ämnen som frigörs så fort katten klöser på lådan eller skrapar med sanden i den.

Vilken typ av sand som ska användas

Alla katter behöver ha bra sand eller pellets i sina lådor för att vara villiga att använda dem, då ett sandigt underlag tillgodoser kattens naturliga instinkt att gräva ner avfallet. Det finns dock en djungel av sandsorter att prova på och välja bland, och det finns tyvärr inget rakt svar på vilken som är bäst för just din katt.

En klumpbildande kattsand brukar vara lämpligare än icke-klumpbildande sådan då det förenklar rengöringsprocessen och håller kattlådan fräschare längre. En parfymerad kattsand, som vi människor kanske ser som renligast, brukar dock störa katten som helst vill ha en så neutral toalett som möjligt utan främmande dofter. Sanden bör heller inte vara alltför dammig då det kan störa både katten och människan. I övrigt finns det dock inga raka riktlinjer, utan det är bäst att prova sig fram.

Sanden vi rekommenderar dig att börja med är den klumpbildande sorten ComfyLitter som fungerar utmärkt för de flesta katter – inklusive de stora raserna. Den har majs som bas, snarare än lera, och är därför naturlig och nedbrytbar. Den har därtill en otrolig luktkontroll och klumpförmåga som medför att katten kommer att känna sig bekväm längre.

Placering av kattlåda i hemmet

När det gäller placering av kattlådan så beror det på vilken typ av låda du väljer. Klassiska sådana i plast, som ofta medför utspridd sand och spridning av odörer och damm, bör stå i oömma rum såsom badrum, tvättstugor eller liknande. Försök även att inte ha textilier eller liknande material i närheten som suger åt sig lukter som katten kommer att störas av. Sedan behöver du se till att lådan står så pass tillgängligt så att du som ägare kan rensa och rengöra den ofta utan besvär.

Alla kattlådor, oavsett utförande eller modell, bör dessutom stå på en lugn plats där katten kan förbli ostörd. Det är nämligen viktigt att katten får känna sig avskild från åskådare. Samtidigt behöver emellertid katten ha lådan nära till hands då den bör kunna ta sig till lådan obehindrat när den än vill.

Olika typer av stora kattlådor

Nu är det dags att behandla vilka specifika typer av kattlådor som finns att välja på, så att du kan väga för- och nackdelarna mot varandra och ta ett välgrundat beslut som gynnar både dig och din stora katt.

  1. Den självrengörande kattlådan: det bästa alternativet för stora katter

Kattlådan som vi oftast rekommenderar tack vare dess många fördelar och moderna finesser är den automatiska och självrengörande lådan. Den kommer i många utföranden och erbjuder därför olika funktioner, men för det mesta har den åtminstone förmågan att rensa bort kattens avfall utan en människas inblandning. Den brukar dessutom vara övertäckt så att katten får tillräckligt med avskildhet samtidigt som den är rymlig och erbjuder en stor och lättillgänglig ingång. Perfekt för stora katter, kort sagt.

Den främsta, och kanske enda, nackdelen med en självrengörande kattlåda är att den brukar vara dyrare än de klassiska alternativen. Dess innovativa funktioner och överlägsna fördelar brukar dock göra dem mer än prisvärda ändå.

  1. En övertäckt kattlåda: fördelar och nackdelar

Ett annat alternativ på kattlåda är den övertäckta lådan med lock, som erbjuder katten avskildhet och medför ett mindre nedstänkt golv kring lådan. Den är i de flesta fall därtill billig och lätt att få tag på.

Locket, som brukar ha en liten lucka som enda ingång, medför tyvärr dock att katten kan känna sig instängd och att den kan vara svårtillgänglig för stora katter. En annan nackdel är att lådan blir svår att rensa och hålla ren, samt att dess instängda design orsakar en ohygienisk miljö. Damm, odörer och bakterier samlas nämligen i det lilla utrymmet, oavsett vad locket har för typ av ventilationslösning.

  1. En öppen kattlåda: fördelar och nackdelar

Den öppna kattlådan utan lock är det mest klassiska alternativet, då den helt enkelt består av en rektangulär plastlåda. Den är billigast och finns i flest variationer, och den medför bättre ventilation och större utrymme än den övertäckta lådan. Dock får man oftast betala med ett nedskvätt golv fullt av sand och en dammig och illaluktande miljö.

Katten får inte någon som helst avskildhet i den öppna lådan, vilket är värt att notera, och trots att den är aningen lättare att rengöra än den övertäckta lådan så måste du som ägare lägga ner en hel del tid på dess underhåll.

Upptäck ComfyCat – den främsta XXL-självrengörande kattlådan i Europa

Om du vill hitta lådan som erbjuder flest fördelar för dig som ägare och din stora, lurviga katt så bör du kolla in ComfyCat Ultimate. Det är en stor kattlåda som passar katter i alla storlekar, från små ungar till katter på uppåt 10 kilo, och fungerar dessutom för flera katter samtidigt. Dess rengöringsprocess tar bort avfall och rör om sanden bara minuter efter katten utrett sina behov, och använder också UV-sterilisering för att få bort bakterier, virus och svampar som annars orsakar sjukdomar och illaluktande odörer. Det innebär att du slipper rensa lådan och att den endast behöver rengöras vid behov, snarare än veckovis som de klassiska lådorna.

ComfyCat Ultimate är rymlig och lätt att använda för alla katter, och den är helt säker tack vare dess ljussensorer som spårar kattens rörelser. Den är därtill gjord i säkra material och med en otrolig kvalité som kommer att hålla i åratal, oavsett hur stor eller tung din katt är. Dess snygga design som håller inne sanden och erbjuder komplett hygien innebär dessutom att du kan placera lådan var du än vill, där din katt kan få bästa möjliga ro.

Vanliga frågor och svar

Vilken kattlåda passar bäst för en stor katt såsom en maine coon?

Vår självrengörande kattlåda ComfyCat Ultimate är högst upp på listan av kattlådor som passar stora katter såsom maine coon. Den är innovativ och unik i sitt slag, med alla fördelaktiga finesser och dess stabila och generösa design.

Vad är den perfekta storleken på en kattlåda för en stor katt som exempelvis maine coon?

En kattlåda bör alltid vara rymlig nog för katten i fråga, så den perfekta storleken beror på katten själv. Maine coons och andra stora raser bör dock få en så rymlig låda som möjligt för att känna sig fria och obehindrade, så se till att lådan är tillverkad med stora katter i åtanke.

Vilka storlekskrav finns för stora katters, såsom maine coons, kattlådor?

I Sverige måste kattlådan vara ungefär 1,5 gånger så stor som kattens längd och höjd för att ses som godkänd. Dock kan större storlekar på kattlådan medföra bättre förhållanden och ett bättre mående för katten, så var inte för snål i ditt val av kattlåda. Se till att din stora katt får njuta av det bästa alternativet, så att ni båda trivs och mår bra i tillvaron.