Automatisk kattlåda – bästa investeringen för både kattägare och katt

Många katter, inte minst de som bor i storstäder och centrala bostadsområden, spenderar majoriteten av sin tid inomhus. Har katten inte själv möjlighet att välja när den ska gå ut innebär det att den även kommer behöva utföra sina behov inne i bostaden. 

 

För att en katt ska kunna gå på toaletten på ett trivsamt sätt – där den lätt kan gräva undan sin avföring och dölja sina odörer – är det nödvändigt att ställa in en kattlåda, med kattsand, i hemmet. Detta är en smidig lösning för båda ägare och djur. Värt att nämna är dock att en kattlåda både måste tömmas och rengöras regelbundet för att hålla sig ren och fräsch. 

 

Om du vill spara både tid och energi på att själv slippa tömma och rengöra kattlådan kan du köpa en självrengörande kattlåda. Detta är en mycket praktisk, bekväm och hygienisk lösning som underlättar för dig som kattägare samtidigt som det säkerställer att katten alltid har en ren toalett. I denna artikel ger vi dig allt du vill veta om automatisk kattlåda! 

 

Varför välja en automatisk kattlåda? 

Det finns många fördelar med att välja en självrengörande kattlåda, både för dig som kattägare och för katten i fråga. 

 

Du behöver inte tömma och rengöra lådan själv 

Den främsta fördelen med en sådan kattlåda är att du själv slipper spendera tid på att tömma och rengöra lådan. Detta är ett moment som många drar sig för att göra då det både luktar äckligt och kan vara ofräscht att hantera. Att skrapa kattlådan manuellt kommer alltså vara ett minne blott. 

 

Du slipper dålig lukt och kattsand som yr 

Tack vare att lådan rengörs och kattsanden byts ut automatiskt slipper du även dålig lukt, kattsand på golvet och damm som yr. Som kattägare är detta något man gärna undviker till största möjliga grad då det gör att kattrummet, eller i värsta fall hela bostaden, känns ofräsch. 

 

Katten har alltid en ren och fräsch toalett 

När du har en kattlåda som är självrengörande görs detta moment utan att du ens behöver ägna en tanke åt det. Fördelen med det är att du aldrig behöver oroa dig för att lådan är full eller ofräsch när katten ska uträtta sina behov. En ren kattlåda med fräsch kattsand är något som många katter uppskattar, och ibland kräver, när de ska gå på toa. 

 

Rengöringen sköter sig själv även när du är bortrest 

Ytterligare en fördel med att ha en automatisk kattlåda är att du kan resa bort eller lämna katten ensam några dagar utan problem. Rengöringen sköter ju sig själv, vilket alltså innebär att en insats från dig inte är nödvändig. Att många anser att den bästa kattlådan är en kattlåda med automatisk tömning och rengöring är med andra ord inte konstigt.  

Hitta bästa självrengörande kattlådan – att tänka på vid köp av kattlåda 

Oavsett om du bor på landet eller i stan, i hus eller i lägenhet, kan en automatisk kattlåda vara en mycket bra investering. Denna typ av kattlåda underlättar inte bara livet som kattägare, utan den förbättrar även livet som katt. 

 

Utbudet av smart kattlåda med automatisk tömning och rengöring är idag både brett och kvalitativt. Att hitta bästa kattlåda kan dock vara lite av ett projekt då behoven och önskemålen är högst individuella. Det är inte helt ovanligt att en katt är rätt kräsen när det kommer till var den känner sig tillräckligt bekväm för att uträtta sina behov. 

 

För att underlätta valet – och öka chanserna om att du hittar den automatisk kattlåda som är bäst i test för dig och din katt – har vi listat de aspekter du bör tänka på då du ska köpa en kattlåda som rengör sig själv. Jämför kattlåda innan du gör ditt val för att säkerställa att du gör rätt val!

 

Hel- eller halv automatisk

Bland utbudet av självrengörande kattlådor finns det både hel- och halvautomatiska varianter att välja mellan. 

 

För dig som vill slippa allt vad heter rengöring och tömning är en helautomatisk variant bäst då den tack vare timer eller sensor sköter hela rengöringsprocessen på egen hand, och det regelbundet. En halvautomatisk kräver ofta att du hjälper till i något moment och sköter sig alltså inte helt själv. 

 

Säkerheten

Det är väldigt viktigt att den en kattlåda som är självrengörande har en rörelsesensor. Annars finns det en risk för att lådan inte känner av när katten är i lådan, vilket kan resultera i att både katten och lådan tar skada. De flesta automatiska kattlådor som finns på marknaden idag kommer med denna funktion. 

Hållbarhet och garantier

De olika självrengörande kattlådor som finns på marknaden är av olika kvalitet. Kvaliteten är viktig för såväl hållbarheten som funktionen och säkerheten. Att jämföra kattlådor för att säkerställa att du köper den bästa kommer alltså vara värdefullt i längden såväl ekonomiskt som för din katts säkerhet och hälsa. Se över hållbarhet och garantier innan du gör ditt val. 

 

Damm och odör

Du kommer aldrig kunna hitta en kattlåda som är helt doftfri, och inte heller en som är garanterat fri från att damma. 

 

Men, väljer du en kattlåda med tak eller lock, och som tömmer och rengör sig själv kommer både doft och damm minimeras rejält. För ytterligare doftdämpning bör du även välja en låda med lucka. 

 

Storlek och design

För att din katt ska trivas med att gå på lådan är det viktigt att du väljer en modell som är av rätt storlek och design. Kattlådan ska vara stor nog för att katten ska kunna röra sig, vända sig om och krafsa obehindrat. 

 

Har du en kattlåda av rätt storlek sen tidigare kan du utgå från den för att hitta den bästa självrengörande kattlådan.