Bör jag välja en kattlåda med eller utan tak?

För att en katt ska kunna gå på toaletten utan minsta bekymmer är det nödvändigt att du ställer in en kattlåda i hemmet. På så sätt kan katten utföra sina behov på det sätt som bäst efterliknar hur katterna gör ute i naturen, det vill säga direkt i sanden eller jorden. Att katter föredrar att gå på toa i sanden beror på att de är väldigt renliga djur som vill kunna ”städa upp” efter sig genom att gräva undan sitt avfall och sina odörer. 

 

Genom att ställa in en kattlåda i hemmet säkerställer du att katten kan uträtta sina behov på ett så naturligt sätt som möjligt. Var kattlådan ska placeras och hur den ska vara utformad för att katten bäst ska trivas är dock högst individuellt. Anpassar du placeringen efter kattens behov ökar sannolikheten för att katten trivs där, och att du slipper locka katten till lådan

 

Har du en katt som gillar att gå undan eller nästan gömma sig i samband med toabesöken kan en kattlåda med tak vara passande! Nedan går vi igenom allt du bör veta om kattlådor med och utan tak. 

 

Då kan en kattlåda med tak vara bra 

Idag finns det mängder av alternativ av kattlådor att välja mellan på marknaden. Oavsett om du har en katt som gillar en mer öppen, lite mer ”fri” toalett eller om du har en katt som föredrar mer hemliga, undangömda platser finns det kattlådor som kan passa. Bland utbudet av kattlådor kan du välja mellan modeller av olika storlek, färg, form och funktioner. 

 

Med funktioner menar vi till exempel kattlådor med lock eller kattlådor utformade med ett tak. Ett annat alternativ, som blir allt mer populärt bland kattägare, är självrengörande kattlåda. En sådan automatisk kattlåda sköter både tömning och rengöring helt på egen hand, vilket såväl underlättar för dig som ägare som ökar trivseln för katten i fråga. 

Fördelar med kattlåda med tak

En kattlåda med tak kan vara ett mycket passande alternativ för dig som har en katt som gärna uträttar sina behov i lite trängre, mer dolda utrymmen. Den ger känslan av ett ”hemligställe” för katten som kan gå på toa utan att bli störd av vare sig omgivningen, miljön eller annat i huset. Detta är något som många innekatter uppskattar. 

 

För dig som kattägare finns det en enorm fördel i att en kattlåda med tak generellt sätt är bättre när det kommer till att dämpa och dölja odörer från kattens avfall. Taket på lådan ser även till att sand och damm hålls innanför väggarna, vilket framförallt kan vara trivsamt om kattlådan står placerad exempelvis i hallen eller vardagsrummet. 

 

Samtidigt bör man veta om att en kattlåda med tak ofta både är större och högre, vilket kan vara en begränsning när det kommer till att hitta en passande plats för din katt toalett. Överlag skulle vi dock säga att det finns fler fördelar med kattlådor än vad det finns nackdelar. Ta reda på om en kattlåda med tak kan passa din katt här nedan!

 

Hitta den bästa kattlådan med tak 

Vilken som är den bästa kattlådan för dig beror inte bara på hur du bor, vilka ytor du har att röra dig på och var du önskar att kattlådan ska placeras. Utan för att hitta den bästa kattlådan är det även av stor vikt att du ser till kattens individuella behov – vad bör kattlådan uppfylla för att din katt ska trivas med att uträtta sina behov där?

 

Om du tror att en kattlåda med tak kan vara passande för din katt och dennes toalettbehov finns det vissa saker du bör tänka på för att hitta det bästa alternativet. Dessa gäller oavsett om du vill köpa en ”vanlig” kattlåda med tak eller om du vill investera i en automatisk kattlåda som är självrengörande. 

Att tänka på vid köp av kattlåda 

Rätt storlek 

För att valet av kattlåda ska bli så bra som möjligt är det framförallt viktigt att du tänker på storleken. Detta är extra viktigt om du köper en kattlåda med tak. Lådan ska vara tillräckligt stor för katten ska kunna röra och vända sig fritt där i, såväl stående som sittande. För större katter är en stor kattlåda därav passande. 

 

Med eller utan lucka

Väljer du en kattlåda med tak kommer sand, damm och annan smuts som kan stänka från lådan hållas inom väggarna betydligt bättre än om du skulle valt en öppen modell. Vill du ha extra bra skydd, samt motverka doft så gott det bara går, är det bra att välja en kattlåda med båda tak och lucka. Det viktiga är dock att välja en kattlåda som bäst passar din katt. 

 

Rätt kattsand

Det är inte bara kattlådan som ska vara av god kvalité och uppfylla kattens krav. Utan du bör även se till att köpa en kattsand av hög kvalité, då denna kan var minst lika avgörande för om katten gillar sin toalett eller inte. 

 

En klumpande kattsand är ofta att föredra för både katt och ägare då den underlättar rengöringsprocessen. Väljer du att köpa en självrengörande kattlåda som automatiskt tömmer och städar kattlådan kommer din katt toalett hållas ren otroligt enkelt.