Vad ska man göra med gammal kattsand? Ta del av vår guide om återvinning och att välja rätt kattlåda 

Har du en katt hemma, som du lever och bor tillsammans med? Då gissar vi även på att du har en kattlåda i bostaden? För att din innekatt ska kunna uträtta sina behov på en trivsam, bekväm och lämplig plats i hemmet är det nämligen nödvändigt att du som kattägare ser till att investera i en kattlåda som din katt gillar. Det är inte alltid enkelt att veta vilken kattlåda man ska köpa för att katten ska trivas med den, men med lite engagemang kan du hitta rätt.  

 

Att köpa en kattlåda kan även vara bra att göra om du har en katt som spenderar majoriteten av sin tid utomhus. Trots att en sådan katt i normala fall uträttar sina behov utomhus kan det vara tryggt och bekvämt för katten att ha en toalett inomhus om andan faller på och den av någon anledning inte vill gå ut, till exempel på grund av kyla eller ålder. 

 

En viktig komponent som är avgörande för att katten ska trivas med att gå på lådan är valet av kattsand. Det finns mängder av olika varianter av kattsand att välja mellan på marknaden idag, där du får utgå från vad just din katt vill ha i form av bland annat textur, kornstorlek och doft. För att upprätthålla god hygien i kattlådan är det nödvändigt att du både rengör lådan och byter kattsand med jämna mellanrum, mer eller mindre ofta beroende på val av sand. 

 

Men vad ska du göra med den gamla kattsanden? Nedan går vi igenom hur du bäst går tillväga för att hantera den gamla kattsanden. Vi ger även några tips om vad du bör tänka på för att välja rätt kattlåda till din kattsand. 

Olika typer av kattsand och hur de ska hanteras 

På marknaden av kattprodukter finns det idag en uppsjö av olika typer av kattsand, där ibland klumpbildande kattsand, kristallsand och biologiskt nedbrytbart kattströ. Dessa är alla olika alternativ du kan köpa hem för att använda i kattens toalett, för att din ska få utlopp för dess naturliga behov och beteenden om att krafsa, gräva och dölja sina avfall. 

 

Värt att nämna är att dessa olika typer av kattsand ska hanteras och slängas på olika sätt. Det framförallt utifrån vad de är tillverkade av. För att underlätta för dig som kattägare har vi tagit fram en sammanfattande lista om hur olika kattsand ska hanteras (var de ska slängas) på bästa sätt: 

 

Kattsand gjort av lera eller sand

Ett vanligt alternativ av kattsand är sådan som är tillverkad av bentonitlera. Denna verkar klumpbildande i kontakt med vätska (urin och avföring från katten) vilket underlättar städning och rengöring av kattlådan, då man endast behöver rensa ut klumparna. 

 

Kattsand som tillverkas av lera och sand är dock inte särskilt bra för miljön och sorteras som deponi, vilket är ej återvinningsbart och måste därmed lämnas in till återvinningscentralen. Det är av högsta vikt att du inte spolar ner denna typ av kattsand i toaletten. 

 

Kattsand av biologiskt nedbrytbara material

Om du istället köper biologiskt nedbrytbar kattsand kan den antingen spolas ner i toaletten, läggas på komposten eller slängas i de vanliga hushållssoporna. Det beror på vilken typ av material kattsanden är gjord av. Det finns biologiskt nedbrytbar kattsand som är gjord av både majs, trä och andra liknande växtfibrer. Detta är ett mycket miljövänligt val. 

Att välja rätt kattlåda för din kattsand

Valet att kattsand är inte bara viktigt för att din katt ska trivas med att använda sin kattlåda och uträtta sina behov på sin katt toalett. Utan valet av kattsand kan även vara avgörande för att din kattlåda ska fungera felfritt. Detta gäller framförallt om du köpt en självrengörande, automatisk kattlåda (vilket för övrigt är en av de bästa investeringarna man som kattägare kan göra). 

 

Vissa kattlådor är nämligen utformade på ett visst sätt, med specifika material, funktioner och verktyg. För att dessa ska fungera optimalt krävs det att du använder en viss typ av kattsand. Det kan till exempel vara av stor vikt att kattsanden är klumpbildande, eller att den har korn av en viss storlek. Värt att tänka på såväl vid val av kattlåda som vid val av kattsand.