Varför min katt inte längre använder kattlådan: förklaringar och lösningar på ditt problem!

Som kattägare krävs det rätt ofta att man anpassar sig och tänker om för att uppfylla de krav och behov som katten har i olika avseenden av livet. Kattdjuret är nämligen en djurart som är väldigt pedantisk och renlig av sig, vilket i sin tur medför att de ställer höga krav på sin omgivning och sitt hem för att de ska trivas och må bra. För dig som bor och lever med en innekatt ställs dessa krav framförallt på kattlådan, vilket ju är den plats som katten ska använda när den behöver uträtta sina behov. 

 

I och med att katten är så pass renlig och pedantiskt av sig är det dock sällan så enkelt som att köpa ”första bästa kattlåda” och hoppas att katten ska vilja använda den. Utan snarare kan det krävs mycket både tid och engagemang från din sida för att du ska hitta den bästa kattlådan till just din katt, för att din katt ska vilja gå på lådan

 

Visar det sig att den kattlåda du köpt hem eller själv konstruerat inte uppfyller kattens krav och preferenser, vilket ju kan vara väldigt individuellt, är risken väldigt stor att din katt inte kommer vilja använda lådan alls. Detta medför inte bara problemet om att katten kommer uträtta sina behov på andra platser i hemmet, som till exempel i din säng eller i tvättkorgen.

 

Utan en katt som inte trivs med att gå på lådan kan drabbas av allvarliga fysiska problem till följd av att den håller sig längre än vad som är hälsosamt, att den blir stressad och orolig, och att den helt enkelt inte trivs så bra som den borde med toalettrutinerna. Nedan går vi igenom och förklarar varför din katt inte vill använda lådan, samt tipsar om vad du kan göra!

5 vanliga orsaker till att din katt inte använder kattlådan – och hur du kan lösa det

Att katten inte vill använda sin kattlåda eller katt toalett kan bero på en mängd olika saker. Det kan bero på allt från att du, enligt katten, valt fel kattlåda eller att kattlådan står på fel plats, till att katten faktiskt inte mår bra. Om allt är i sin ordning ska det nämligen inte vara allt för svårt att locka katten till lådan och få den att gilla att gå där. 

 

För att underlätta för dig som kattägare, och för att öka trivseln för din katt, kommer vi nedan lista 5 vanliga orsaker som kan ligga till grund för att din katt inte vill eller trivs med att använda sin katt toalett, och vad du kan göra för att lösa problemet: 

 

1. Kattlådan är inte ren

En av de viktigaste faktorerna för att en katt ska vilja uträtta sina behov på en specifik plats (i detta fall kattlådan i ditt hem) är att denna plats är ren och fräsch. Katter är väldigt renliga djur som dagligen tvättar och rengör sig för att hålla god hygien. Detta vill dem även att deras toalett ska uppfylla. 

 

Se till att ta bort avföring och klumpar dagligen, håll uppsikt så att kattlådan inte luktar för mycket, och rengör kattlådan minst en gång varannan vecka. Rengör ordentligt med rengöringsmedel (viktigt att detta inte luktar för starkt). Tänk på att i samband med ”den stora” rengöringen även byta kattsand så att den blir ny och fräsch. 

 

2. Du har för få kattlådor i hemmet

Har du fler än en katt i hemmet, men bara en kattlåda? Där kan du ha svaret på varför katten eller katterna inte vill uträtta sina behov på lådan. En katt vill ogärna behöva dela toalett med en annan katt, vilket innebär att det är av stor vikt att samtliga katter i hushållet för en egen låda. Utgångspunkten bör vara minst en kattlåda per katt, men det skadar inte att ha en extra.

3. Fel kattsand

Det är väldigt ovanligt att en katt inte vill använda sin katt toalett på grund av att kattsanden är ”fel”. Det kan ha att göra med att katten inte gillar sandens textur, doft eller kornens storlek, eller att du helt enkelt fyllt på med för lite sand i lådan. Kattsanden bör vara minst 6-8 cm djup för att katten ska kunna gräva och krafsa som den vill, och för att dölja sina avfall. 

 

4. Katten gillar inte kattlådan

I vissa fall är det även så enkelt som att katten inte gillar den kattlåda du köpt eller själv utformat. Där är ofta faktorer som storlek, design och huruvida lådan kommer med tak eller inte avgörande för vilken som är den bästa kattlådan för just din katt. Det är framförallt viktigt att katten inte känner sig trängd i lådan, och att den har gått om plats att röra på sig. 

 

5. Du har placerat kattlådan på fel ställe

Kanske har det att göra med lådans placering? En katt vill kunna uträtta sina behov ifred, på en avskild, dold plats. Samtidigt ska inte kattlådan placeras för nära kattens sov- eller matplats, men inte heller för långt ifrån där ni brukar hänga eller vara i hemmet. Tänk på att katten alltid ska ha fri tillgång till dess katt toalett, det vill säga inte i ett rum där det finns en risk för att du råkar stänga dörren.