Så lär du din katt att gå på kattlådan (och att tycka om det)

Ett vanligt förekommande problem bland kattägare är att deras katt inte vill gå på kattlådan. Det kan bero på flera olika anledningar, så som att katten inte gillar hur dess katt toalett är utformad eller att den enligt katten står på fel plats. En katt kan nämligen vara väldigt kräsen när det kommer till just hur och var den ska uträtta sina behov. 

 

För att en katt ska känna sig bekväm nog för att utföra sina behov i kattlådan krävs det att den efterliknar de naturliga förhållandena som katten hade haft i naturen. Det vill säga, sand, grus eller jord, samt att platsen är någorlunda dold som ett ”hemligt gömställe”. Om den kattlåda du ställt in i bostaden – och den kattsand du använder – inte uppfyller dessa krav är risken stor att katten kommer uträtta sina behov på andra platser i hemmet, eller att katten håller sig alldeles för länge.

 

Det kan leda till besvär och problem såväl i bostaden rent hygieniskt som för din trivsel och kattens välmående. För att undvika risken om att katten inte vill gå på lådan bör du dock inte bara se till att du skapar en katt toalett som uppfyller din katts individuella behov. Utan du bör även se till att redan från början lära din katt att gå på kattlådan, och att tycka om det!

Kan alla katter lära sig att använda en katt toalett?

Om du länge haft bekymmer med att din katt inte vill använda kattlådan för att uträtta sina behov kan det kännas hopplöst att försöka få ändring på problemet. Detsamma kan gälla om du fått hem en kattunge som du ska lära använda toaletten, men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga. Vi kan lova dig att du inte är ensam om att känna så, katter kan vara svåra. 

 

Som kattägare kan man hantera problemet på mängder av olika sätt, det beroende på vilka kunskaper och förutsättningar man har. Värt att nämna är att oavsett situation så kan du som kattägare alltid lösa problemet om att vägra kattlådan en gång för alla bara du gör rätt val. Det såväl hos en äldre katt som hos den nyinflyttade kattungen. 

 

I vissa fall handlar det om en så liten sak som att du bara några gånger måste locka katten till kattlådan för att den ska lära sig och börja tycka om att använda den. Andra gånger krävs det helt enkelt att du skapar en ny katt toalett från grunden, eller byter plats på kattlådan. Du känner din katt och dess behov allra bäst, så utgå från det. 

 

Att lära katten att använda kattlådan

Det behöver inte vara svårt att lära katten att använda sin kattlåda. Det handlar bara om att du ska ha koll på vad just din katt har för behov och krav för att katt toaletten ska vara en trivsam, trygg och behaglig plats. 

 

När du hittat den bästa kattlådan kan du påbörja projektet om att lära katten ”gå på lådan”. I och med att katter är renliga och pedantiska djur brukar det sällan vara ett allt för stort projekt, men det kan krävas lite tid och ansträngning för din sida för att katten ska bli bekväm med sin toalett i det nya hemmet. 

 

Nedan har vi listat våra bästa tips och råd för dig som ska lära din katt, ung som gammal, att använda kattlådan:

Tänk på lådans placering

En av de viktigaste faktorerna för att katten ska trivas med att använda sin kattlåda är att den står placerad på rätt ställe. En katt vill kunna uträtta sina behov i lugn och ro, och helst på en något dold plats på mjukt, krafsvänligt underlag. Om din katt är i extra stort behov av att få som ett litet eget ”krypin” kan du välja en stängd kattlåda med tak. 

 

Därför kan storlek och djup vara avgörande 

För en liten kattunge är i princip alla kattlådor tillräckligt stora för att användas, det åtminstone om det gäller en kattunge som du nyss hämtat hem. När katten växer är det dock viktigt att kattlådan växer med den, speciellt om du har en stor katt som då är i behov av en stor kattlåda

 

Din katt måste få gott om utrymme för att röra sig i lådan, hoppa in och ut, och för att krafsa och gräva. Detsamma gäller kattlådans djup och den mängd sand du häller i. En del katter har höga krav på att lådan måste vara av ett visst djup för att de ska kunna uträtta sina behov ordentligt, där de kan dölja sina avfall och lukter. 

 

Så kan kattungen bli bekväm med lådan

Ska du lära en kattunge att använda kattlådan? Eller ska du lära en äldre katt att gå på toaletten på nytt, till exempel efter flytt? Hjälp katten att hitta till rätt ställe genom att flytta den till lådan, där den sen får sniffa runt och utforska. Det helst i ett eget rum. Se till att underlaget i lådan är mjukt under tassarna, och självklart krafsvänligt. 

 

Kattungen kan du vänja vid lådan genom att bära dit den efter varje måltid, lekstund och sovstund. Så småningom kommer katten lära sig att det är till kattlådan man går då man behöver uträtta sina behov. Har du varit lugn, metodisk och trygg i inlärningen kommer katten också trivas med att gå på lådan. 

 

Kissar katten utanför lådan? Då kan något vara fel

Något du bör ha i åtanke är att om katten kissar eller bajsar utanför kattlådan så ska du inte straffa den. Utan det kan snarare vara tydliga tecken på att något inte står rätt till. Handlar det inte om att katten inte gillar lådan eller lådans placering kan det till exempel innebära att katten är väldigt stressad, att den är sjuk eller att det finns för få lådor.