Så kan du göra för att locka katten till kattlådan: 7 tips som funkar!

Det är inte helt ovanligt att man som kattägare har problem med att få katten att vilja gå på lådan. Katter är nämligen otroligt kräsna och pedantiska djur, vilket innebär att de ofta även har höga krav när det kommer till var de känner sig trygga och bekväma med att uträtta sina behov. Dessa krav gäller såväl för underlaget som för platsen i sig.  

 

Har du en utekatt brukar det sällan vara ett problem när det kommer till det här med kattens toalettbehov. När katten befinner sig i dess naturliga habitat tar den sig fram och hittar platser som för den känns passande då ska uträtta sina behov. Det är ofta platser med mjukt underlag, så som jord eller sand, där katten får vara ifred och ges möjlighet att dölja sina odörer noggrant. Det kan till exempel vara vid en jordhög, buske eller häck. 

 

För katter som bor inomhus krävs det dock att du som ägare anstränger dig något för att hjälpa katten. Det vill säga om du inte har några problem med att katten kissar eller bajsar på din smutstvätt, i sängen eller på andra opassande ställen där underlag och plats uppfyller kattens behov. Katten måste få en kattlåda, som du sen måste lära katten att använda. 

Är det nödvändigt att ha en kattlåda inne?

En del kattägare ställer sig frågan om det verkligen är nödvändigt att ha en kattlåda för katten inne, som den kan använda som katt toalett. Vi skulle säga att; ja, det är nödvändigt att du som äger en innekatt köper eller på annat sätt konstruerar en kattlåda. Viktigt är att din katt känner sig trygg och bekväm med lådan såväl som platsen – här tipsar vi om vad du bör tänka på för att välja den bästa kattlådan

 

Visar det sig att din katt inte gillar den toalett du köpt eller konstruerat finns det inte bara en risk för att katten, som ovan nämnt, uträttar sina behov på andra platser i hemmet. Utan en katt som inte trivs med kattlådan löper större risk för att drabbas av hälsorelaterade problem och besvär till följd av att den håller sig längre än vad som är bra. 

 

För att säkerställa att din katt får så ett trivsamt och friskt liv som möjligt, samt att din bostad hålls ren och att din vardag inte störs av kattens toalettbehov bör du ha en kattlåda i hemmet. Att lära katten att gå på lådan kan vara lite av ett projekt, där du i vissa fall kan behöva locka katten till lådan. Nedan ger vi dig våra 7 bästa tips!

Att locka katten till kattlådan – hur gör man?

1. Lyft katten till lådan

Att lära en kattunge att använda lådan kräver sällan allt för stor ansträngning. Det kan vara något svårare med en vuxen katt, men det är långt ifrån omöjligt. Det krävs bara att du tränar på rätt sätt. Om du nyss fått hem en kattunge, om du tagit hem en omplacering eller om ni flyttat skulle vi tipsa dig om att hjälpa katten att hitta lådan genom att lyfta den dit. 

 

2. Då är det bra att träna 

Det är vanligt att en katt behöver uträtta sina behov en stund efter att ätit. Det gäller framförallt för kattungar. En bra tid för att träna katten på att använda sin kattlåda är alltså efter varje måltid. Lyft dit kattungen och låt den utforska platsen i lugn och ro, gärna med dig som lite stöd. Var konsekvent med detta så ska du se att katten snart lär sig.

 

3. Om katten uträttar sina behov på fel plats

Skulle kattungen eller den vuxna katten sätta sig ner för att kissa eller bajsa någonstans i hemmet, det vill säga utanför kattlådan, plockar du bara försiktigt upp den och placerar den i lådan. Tänk på att inte bestraffa kattan om den skulle göra fel, eller att du är hårdhänt när ni tränar på att använda kattlådan. Utan ha tålamod, var stöttande och visa vad som är rätt. 

 

4. Uppmuntra katten när den gör rätt

Något som ofta underlättar enormt då du ska lära din katt att använda sin katt toalett är att uppmuntra och berömma katten när den gör rätt. Det vill säga, när den närmar sig, går till och faktiskt använder lådan, samt efteråt. Tänk dock på att inte störa katten under tiden som den uträttar sina behov då den kan göra den obekväm och att den kommer av sig. 

 

Oavsett om du har en modern kattlåda som rengör sig själv, om du valt en öppen kattlåda eller om du har en kattlåda med lock är uppmuntran viktigt. Här får du känna dig för i vad just din katt gillar. Några matbitar eller en extra god munsbit när katten använder lådan är ofta uppskattat och lär den snabbt rätt vanor. En del katter föredrar kel, gos eller lek. 

 

5. Katten vill inte använda lådan – vad gör jag då?

Har du testat något av de tipsen vi listat ovan i samband med kattlådeträningen, men fortfarande inte fått en katt som är rumsren? Då kan det bero på någon av följande saker, som du kan behöva åtgärda:

  • Katten är stressad eller mår dåligt, till exempel efter en större flytt eller på grund av sjukdom. 
  • Ni har fler katter i hemmet och alldeles för få kattlådor. Rekommendationen är en kattlåda per katt som ett minimum.
  • Kattlådan är inte ren, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att katten inte trivs med att gå på lådan. Med en självrengörande kattlåda slipper du detta problem. 
  • Fel kattsand, eller för lite kattsand, kan vara väldigt avgörande för om katten vill använda sin katt toalett eller inte. Utgå alltid från kattens inviduella behov. 
  • Kattlådan är placerad på fel ställe. Katten ska ha lätt att hitta lådan, men den ska samtidigt inte stå placerad på en plats där den inte får vara ifred.