6 kriterier och tips för att välja den bästa kattsanden

Som ägare av en innekatt är det nödvändigt att du engagerar dig i att skapa en trivsam och bekväm toalett till din katt. Det gör du bäst genom att köpa (eller konstruera en egen) kattlåda. Vilken som är den bästa kattlådan till just din katt måste du testa dig fram för att hitta, men faktorer som storlek, utformning, placering och val av kattsand är ofta avgörande i hur väl katten trivs med och vill använda sin katt toalett.

 

Just kattsand är en sådan faktor som kan göra en del kattägare förvillade. Med tanke på att det idag finns det enormt många olika alternativ av sand till kattlåda på marknaden kan det vara svårt att veta vilken av alla man ska välja. Vad föredrar just min katt? Och vilken kattsand passar bäst i mitt hem, och för den kattlåda jag har?

 

Faktum är att valet av kattsand kan vara viktigare än du tror. För det är inte alls ovanligt att en katt vägrar att gå på lådan – och istället gör sina behov på andra platser i bostaden – om den kattsand du valt inte uppfyller kattens individuella preferenser och krav. Så snart du vet vad du ska leta efter är det dock inte längre lika svårt att välja. Nedan går vi igenom våra bästa tips och delar med oss av vilka 7 kriterier du bör överväga när du ska välja bäst kattsand!

Så hanterar du kattsanden på bästa sätt

Innan vi går in mer detaljerat i hur du bör tänka och vad du bör väga in för att hitta den kattsand som just din katt gillar bäst bör du vara medveten om att kattsanden ska hanteras på ett visst sätt för att den ska uppfylla kattens krav och preferenser. Katter är väldigt renliga djur som vill hålla god hygien, vilket då även speglas i att de vill ha en ren och fräsch låda. 

 

God hygien är A och O

Bara en sådan sak som att kattsanden bör rengöras flera gånger dagligen kan därmed göra enorm skillnad i om din katt trivs med att gå på lådan eller inte. Avföring och klumpar bör du se till att ta bort så snart du kan efter att katten uträttat sina behov, och det är även uppskattat om du krattar och städar i lådan lite då och då. 

 

Vill du slippa hålla på med sådan rengöring och städning av kattens toalett på egen hand kan du investera i en automatisk, självrengörande kattlåda. Detta är den absolut bästa investeringen för både katt och kattägare, då den automatiska kattlådan ser till att lådan hålls ren och fräsch utan att du själv måste spendera tid och energi på det. 

 

Minst en gång varannan vecka bör du se till att rengöra hela kattlådan, och i samband med det även byta ut kattsanden för att upprätthålla bästa hygien. Tänk på att kattsanden alltid bör ha ett djup på minst 5-6 cm för att katten ska kunna krafsa, gräva och dölja sina avfall utan problem. Följer du våra tips ovan är sannolikheten väldigt hög att din katt trivs där. 

 

Vilken kattsand ska jag välja?

Nu vidare till frågan om vilken kattsand du bör välja. Även här finns det ett flertal olika aspekter du bör väga in för att göra rätt val. Det som framförallt är viktigt är att du utgår från de preferenser, önskemål och behov som just din katt har, precis som när du ska välja bästa kattlådan och ska göra en avvägning om du ska ha en kattlåda med lucka och tak eller inte. 

 

Utöver det kan det vara klokt att kolla på följande 7 kriterier när du ska köpa kattsand till kattlådan:

 

1. Klumpbildande eller inte – en fråga om smidigare rengöring

Idag finns det både klumpbildande och icke klumpbildande kattsand. Klumpbildande kattsand, som ofta består av bentonitlera, absorberar vätska och medför att rengöring och rensning av kattens låda blir smidigare. Både avföring och urin formas i klumpar och är enkla att avlägsna. 

 

2. Ett miljövänligt alternativ

Om du vill göra ett miljövänligt val när du ska köpa kattsand bör du se till att köpa ett alternativ som är biologiskt nedbrytbar, och helst även närproducerad. Sådan kattsand är till exempel de alternativ som är tillverkade av cellulosa, majs eller pellets.

 

3. Parfymerad kattsand

Du bör även fundera över om kattsanden som du köper ska vara parfymerad eller inte. Parfymerad kattsand är specifikt utformad för att bättre dölja dålig lukt, vilket kan vara önskvärt för både katt och kattägare. Tänk dock på att en del katter är väldigt känsliga för ”onaturliga” dofter som vi människor uppfattar som fräscha och rena.

 

4. Om du har en kattunge hemma

Kattungar är nyfikna individer som gärna utforskar och lär känna sin omgivning genom att smaka och bita på saker, precis som hundvalpar. För att minska risken för att din kattunge äter av kattsanden eller släpar runt på klumparna i hemmet bör du under den första tiden avstå från att köpa klumpbildande sand. Det till dess att katten lärt sig använda toaletten.

 

5. Har du en speciell kattlåda?

En del kattlådor kräver att du köper en viss kattsand för att den ska fungera optimalt, som till exempel en självrengörande låda. Detta gör att kattlådan är utformad med specifika funktioner och verktyg som ska se till att den rengörs automatiskt, vilka inte kommer fungera optimalt om sanden till exempel är alldeles för finkornig eller om klumparna blir för stora.

 

6. Pris

När du hittat en kattsand som du tror att både du och din katt kommer tycka om är det dags att jämföra priser och köpalternativ för att du ska kunna hitta den bästa och billigaste kattsanden. Detta är framförallt viktigt om du gör ditt köp online.