Varför din katt äter kattsand: förklaringar och vad du kan göra åt det!

Katter är i det stora hela väldigt tacksamma djur att bo och leva tillsammans med. De är framförallt väldigt pedantiska och renliga av sig, vilket innebär att du som kattägare sällan behöver oroa dig för att huset blir smutsigt eller ofräscht på grund av katten. Visst, har du inte investerat i en bra kattlåda kan sand och damm hamna utanför lådan och spridas runt om i bostaden. Och har du en utekatt är det klart att denna kan dra med sig skräp och smuts utifrån och in i hemmet. 

 

Men, överlag är katter mycket renliga djur som håller efter sig själva för att upprätthålla god hygien. Det genom att de slickar och rengör sig flera gånger om dagen. Som kattägare har man därmed sällan bekymret om att behöva städa överdrivet ofta, eller att katten förstör i hemmet. 

 

Något som däremot kan bli problematiskt med katter är beteenden som kopplas till kattlådan och deras toalettbesök. Det är nämligen inte alls ovanligt att en katt har svårt att använda sin kattlåda, och det av olika anledningar. En del kattägare har även haft problem med att katten äter kattsanden från lådan, vilket ju inte är särskilt bra. Har du en katt som äter kattsand ska du fortsätta läsa här nedan – vi går igenom vilka förklaringar som finns till beteendet, samt vad du kan göra åt det!

Anledningar till att katten äter kattsand

Varför en katt äter kattsanden från kattlådan kan vara svårt att svara på. Detta är nämligen ett beteende som kan bero på en mängd olika orsaker, precis som med en katt som inte vill gå på lådan och som man därmed kan behöva lockas dit. 

 

En katt som äter kattsand kan till exempel bero på att din katt:

  • är stressad, har ångest eller är understimulerad
  • har problem med magen
  • lider av dolda sjukdomar eller åkommor
  • är uttråkad 
  • vill försöka få upp en hårboll (vilket den hoppas få hjälp med från sanden)
  • inte får i sig tillräckligt med mineraler och näringsämnen från sin vanliga mat

 

Kan vara nödvändigt att söka veterinär 

Om din katt äter sand från sin kattlåda kan det i vissa fall bero på underliggande sjukdomar eller infektioner i kroppen, som man ofta inte ser bara genom att kolla på katten utifrån. För att utesluta att detta knaprande på kattsand inte beror på att din katt inte är helt frisk rekommenderas att du söker veterinär och gör en undersökning. 

 

Kanske visar det sig att din katt äter sand på grund av att den har ont någonstans, att den lider av en dold sjukdom (som diabetes) eller att den är orolig på grund av magproblem. Genom att uppsöka veterinär kan du helt och hållet säkerställa dig om något måste göras, eller att din katt är frisk. 

 

Stress eller understimulering

Visar det sig att din katt är helt frisk och inte har några sjukdomar, infektioner eller andra problem med kroppen och måendet kan det finnas andra orsaker till att katten äter kattsand. Det kan bland annat bero på stress, vilket inte bara kan orsakas av problem som har med kattens kropp och hälsa att göra utan även av att katten till exempel är understimulerad.

 

Att en katt blir understimulerad beror i sin tur på att katten inte får tillräckligt med stimulans, helt enkelt. Det på grund av saker som att den endast lever som innekatt och inte får chansen att utforska världen utanför, att den har för få leksaker eller aktiveringsmöbler, eller att du som ägare spenderar för lite tid med din katt. 

Olika typer av kattsand – detta bör din katt inte få i sig

Det säger nog sig självt att kattsand inte är något som en katt bör få i sig. Däremot bör du vara medveten om att det finns en viss skillnad i om katten får i sig klumpbildande kattsand kontra icke klumpbildande kattsand, för att ta ett exempel. 

 

Klumpbildande kattsand kan skapa ännu större problem för magen än om katten skulle få i sig ”vanlig” kattsand. Detta gäller framförallt för kattungar, som i många fall kan försöka äta sanden av ren nyfikenhet. Om du då valt en klumpbildande kattsand kan det orsaka mer omfattande komplikationer. 

 

Men som sagt, kattsand är inte något katten bör äta över huvud taget. Men, olika varianter av kattsand och liknande material för kattlådan kan skapa större problem för kattens kropp och välmående än andra. Upplever du problem med att katten äter kattsand kan det vara ett tecken på att den bör bytas ut, precis som att du ibland kan behöva byta ut kattlådan

 

Det kan du göra för att undvika att katten äter kattsand

Om du upplever problem med att din katt äter kattsand är det upp till dig som kattägare att se till att få en lösning på problemet. Beroende på av vilken anledning din katt äter sanden kan olika åtgärder vara nödvändiga. Men oavsett vad det beror på är beteendet om att äta kattsand inte ett hälsosamt sådant, och något du bör se till att få stopp på!