När och hur ska man städa kattens kattlåda?

Katter är väldigt renliga djur, till och med några av de renligaste djuren i världen. De tvättar och rengör sig ofta och mycket, och de är även mycket pedantiska när det kommer till sina toalettbesök. Sen historiens början har katter haft ett naturligt beteende där de vill krafsa och gräva för att dölja sitt avfall och sina odörer. Av just den anledningen vill en katt uträtta sina behov på en plats där underlaget är lättgrävt, så som på jord eller i sand. 

 

För de katter som lever inomhus krävs det att du som kattägare ansvarar för att ordna en plats där katten kan uträtta sina behov. Och det inte i form av vilken plats som helst, utan det helst i form av en kattlåda eller katt toalett där katten känner sig tillräckligt trygg och bekväm för att uträtta sina behov. 

 

En viktig aspekt i detta, som är avgörande för om katten trivs med att gå på lådan eller inte, är hur ren och fräsch kattlådan är. I och med att katter är så pass renliga, pedantiska och kräsna djur ställer de framförallt höga krav på hygienen på den plats där de förväntas gå på toa. 

 

Att se till att kattlådan är tillräckligt ren och fräsch är något du som kattägare måste ansvara för. Nedan går vi igenom mer om när och hur du ska städa kattens låda!

Så ofta bör en kattlåda tömmas och rengöras

För att säkerställa att din katt toalett uppfyller de krav som just din katt har är det viktigt att kattlådan hålls ren. Detta är något som du som kattägare måste ansvara för och hålla koll på, annars kan du få ta itu med jobbiga konsekvenser i form av att katten uträttar sina behov på andra platser i hemmet. En del katter kan också hålla sig för länge vilket inte är hälsosamt. 

 

Att ha en ren kattlåda är dock inte bara fördelaktigt för dig som kattägare då det minskar risken för olyckor på andra platser i bostaden, och säkerställer god hälsa hos katten. Utan en ren, städad kattlåda är även fördelaktigt då det bidrar till att du slipper ofräscha dofter och stök runt om lådan, eller att katten drar med sig smuts från lådan och sprider det i hemmet.

 

Följande riktlinjer kan vara bra att gå efter för att hålla kattlådan ren och fräsch, vilket är önskvärt för såväl katt som kattägare:

 

Rensa kattlådan 

Så vida du inte köpt en automatisk, självrengörande kattlåda måste tömning och rengöring av lådan göras manuellt. Minst en gång om dagen bör kattlådan rensas – det vill säga att du med hjälp av en spade tar upp och slänger ut de avfall som katten lämnat där, och även då den sand som fastnat.

 

I vissa fall bör du rensa kattlådan mer än en gång om dagen, det beroende på hur ofta din katt använder lådan och även beroende på hur kräsen din katt är. Du får se över vad just din katt föredrar för att därefter anpassa hur ofta och noggrant lådan bör rensas. Tänk på att en kattlåda med tak eller lock är bättre på att stänga inne odörerna än en öppen kattlåda. 

 

Rengöra kattlådan

Utöver att kattlådan bör rensas en till ett par gånger om dagen rekommenderas att man rengör kattlådan mer ordentligt ungefär en gång i veckan. Det då genom att du tömmer ut kattsanden, rengör och skrubbar själva lådan, samt fyller på med sand igen. 

 

När du rengör kattlådan är det viktigt att du inte använder starka rengöringsmedel eller medel med stark doft. Det inte bara då dessa kan vara farliga för katten, utan det då katter är känsliga för starka dofter. Framförallt citrondoftande rengöringsmedel kan störa katten. 

 

Om du vill rengöra lådan med mer än hett vatten måste du alltså se till att välja ett ofarligt, milt doftande medel som katten är okej med. Att rengöra katten med vanligt handdiskmedel är helt okej, det vill säga om det är nödvändigt. Detta beror på hur renlig din katt är. 

 

Byta kattsand

Många kattägare har som tumregel att de tömmer ut och slänger den gamla kattsanden i samband med att de rengör kattlådan, det vill säga ungefär en gång i veckan. Det är dock inte alltid nödvändigt att byta kattsand så ofta. Använder du klumpbildande kattsand brukar det räcka med att denna byts ut en gång i månaden. 

 

Det viktigaste är dock att den kattsand som finns i lådan alltid är ren och torr, det vill säga utöver det som blivit blött eller fastnat i kattens urin eller avföring. Kattsanden ska vara mjuk och behaglig för katten att gå på och krafsa i. Hur ofta du bör byta och fylla på med ny kattsand får du alltså känna dig för lite, men byt hellre för ofta än för sällan. 

Hur ska kattlådan rengöras?

När du ska rengöra kattlådan finns det vissa saker du bör tänka på för att säkerställa att rengöringen görs på rätt sätt, utan att den påverkar kattens trivsel eller komfort på lådan. 

 

Våra bästa tips för rengöring av kattlåda är att:

  • Inte använda starka rengöringsmedel eller medel med starka dofter, så som citrondoft. Rengöring med hett vatten och en skrubborste är ofta tillräckligt. 
  • En kattlåda med kattsand som inte är klumpbilande bör rengöras oftare (en gång i veckan), och även rensas mer noggrant dagligen
  • Det är inte alltid nödvändigt att tömma ut och slänga kattsanden i samband med rengöring. För att förlänga kattsandens fräschör kan du strö i lite bikarbonat. 
  • Du bör byta kattlåda en gång om året. Odörerna från kattens urin och avföring fastnar nämligen i plasten, vilket i sig gör att kattlådan luktar mer.