När ska man byta kattens kattlåda? En guide där du går efter kattens storlek och kattlådans modell  

De flesta som ska köpa en katt väljer att installera en kattlåda i hemmet i samband med, eller till och med innan, kattens ankomst. Detta för att man vill säkerställa att katten har någonstans att gå på toaletten redan från dag ett. Vad många däremot inte tänker på är att katten i de flesta fall måste tränas till att gå på lådan, det framförallt om du tar hem en kattunge som ännu inte lärt sig hur det fungerar. 

 

Även redan vuxna och äldre katter kan behöva tränas när de kommer till ett nytt hem. Trots att de kanske var ”lådtränade” och vana vid att använda sin katt toalett i förra hemmet kan en flytt till en annan bostad innebära att de blir stressade och helt enkelt förvirrade i vad dem ska göra. Detsamma gäller om du byter plats på kattens låda utan att visa den. 

 

För dig som ska få hem en kattunge går det ofta bra att köpa hem i princip vilken kattlåda som helst, åtminstone vad gäller storlek. En kattunge rymmer nämligen i det mesta, och så länge den tränas till att gå på lådan redan från start är sannolikheten stor att den både kommer tycka om och använda sin kattlåda. I takt med att kattungen växer kan det dock bli nödvändigt att byta kattlåda. Ta del av vår guide nedan för att få råd om hur du bör tänka!

3 saker som kan vara avgörande för kattens användning av kattlådan

Något som många kattägare har problem med är att deras katt inte vill använda kattlådan. I en del fall beror det även på att katten lider av någon sjukdom, eller att allt inte står helt rätt till. Om sjukdomstillstånd har uteslutits kan saker som att kattsanden är av fel sort eller att lådan inte rengjorts på länge vara avgörande i om katten använder lådan eller inte.  

 

I många fall beror det dock på lådan i sig, som gör att katten av någon anledning inte känner sig tillräckligt bekväm och trygg för att uträtta sina behov där. Katter är nämligen rätt kräsna av sig, och har du otur kommer katten inte vilja använda sin toalett om din katt har andra idéer om vad den bästa kattlådan är än vad du har.  

 

Om du vill öka sannolikheten för att katten ska tycka om och använda sin katt toalett – eller om du redan upplever problem med att katten inte vill gå på lådan – kan följande 3 saker vara avgörande:

  • Kattlådans placering: katter vill ofta kunna gå på toaletten ifred för att känna sig bekväma med att uträtta sina behov. Att placera kattlådan på en avskild, något dold plats där katten kan gå undan är därmed att rekommendera. 
  • Kattlådans utformning: olika katter har olika preferenser vad gäller hur platsen för toalettbesök ska se ut. En del katter föredrar stängda kattlådor med väggar och tak, medan andra katter trivs bäst mer öppna men djupare kattlådor.
  • Kattlådans storlek: även kattlådans storlek är för många katter avgörande i frågan om trivsel och komfort på platsen. Viktigt är att kattlådan är tillräckligt stor för att katten utan problem ska kunna hoppa in, röra sig och krafsa i lådan. 

Då vet du att det är dags att byta kattlåda

En naturlig utveckling hos en kattunge är att den växer i takt med att den blir äldre. Detta är ofta en utveckling som, framförallt till en början, går väldigt snabbt. Det innebär att du som köpt hem en lite mindre kattlåda för den lilla kattungen att använda inom sinom tid kommer behöva byta denna till en större modell. Det inte minst om du fått hem en stor katt

 

Att byta kattlåda och köpa hem en större storlek kan även vara nödvändigt att göra för dig som fått hem en redan vuxen katt. Om du upplever att katten inte trivs med den lådan du hade hemma kan det nämligen bero på just storleken, det oftast just för att din kattlåda är för liten. För att katten ska trivas måste den ha utrymme för att röra sig fritt där i. 

 

Men hur vet man då om och när det är dags att byta kattlåda? Nedan listar vi några riktlinjer som du kan gå efter för att säkerställa att kattlådan är av rätt storlek eller om du helt enkelt bör byta:

  • Fri rörelse i lådan – en katt bör utan problem kunna röra sig fritt i lådan, där den bör både kunna stå och sitta, vända sig om, hoppa in och ut ur lådan, samt krafsa/ gräva i sanden utan att begränsas. Även kattens svans bör få plats.  
  • 1,5x kattens längd – en bra tumregel att utgå ifrån vad gäller lämpligt mått på lådan är att den bör mäta 1,5 gånger kattens längd, från nos till svansbas. En kattunge växer snabbt, så dessa mått kan ändras rätt snabbt från det att ni fått hem den. 
  • Kattlådor med lock eller tak – om du tänkt köpa en kattlåda med tak eller lock är det extra viktigt att du säkerställer att katten får gott om plats där i. Testa dig fram för att se vad just din katt gillar och välj rätt storlek därefter. Byt hellre en gång för mycket.  
  • Om katten krafsar i väggen/ lådkanten – ett tecken på att kattlådan är för liten är att katten krafsar i väggen eller lådkanten istället för i sanden. 
  • Rymmer tillräckligt mycket sand – det är även bra att gå efter att köpa en kattlåda som rymmer tillräckligt mycket kattsand. Katten ska ges möjlighet att båda krafsa och gräva hyfsat djupt, och runt om sig, för att kunna dölja sina avfall och odörer.