Vilken kattsand är komposterbar och vilken ska man välja?

Att välja rätt kattsand till kattlådan är något som många kattägare tycker är svårt. Det grundar sig ofta i att katter är väldigt kräsna och pedantiska individer som ställer höga krav på sin omgivning för att de ska bli nöjda. Det gäller då även för deras katt toalett. Har du, enligt katten, gjort eller val ”fel” kan det vara svårt att få den rumsren trots att du lockar katten till lådan eller gör alla rätt enligt boken. 

 

För att katten ska känna sig tillräckligt trygg och bekväm med att använda lådan för att uträtta sina behov gäller det att både kattlådan i sig och kattsanden är av rätt sort enligt kattens individuella behov och preferenser. Där kan både storlek, utformning och design på lådan, och inte minst kattsandens kvalité, vara högst avgörande för kattens trivsel och komfort. 

 

Idag finns det mängder av olika varianter av kattsand att välja mellan på marknaden, för att du ska kunna hitta de alternativ som passar just dig och din katt bäst. Ett populärt val bland kattägare är så kallad komposterbar kattsand. Sådan kattsand är bra för miljön och är dessutom ofta väldigt skön och skonsam för katten att gå på. Läs mer här nedan!

 

Komposterbar kattsand – därför kan det vara ett bra alternativ!

Ett mycket bra alternativ av kattsand är kattsand som är komposterbar. Sådan kattsand kan även kategoriseras som förnybar eller nedbrytbar kattsand, beroende på var du kollar. Oavsett vilket alternativ du hittar innebär komposterbar kattsand att den kan läggas i den vanliga komposten och att den med tiden bryts ner och blir till jord. 

 

Detta innebär också att denna typ av kattsand är miljövänlig, och att den ofta även är snäll och skonsam mot katten. Idag finns det biologiska och nedbrytbara alternativ av kattsand som vanligen är tillverkade av råvaror som korn, majs, vete, träspån, återvunnet papper eller andra växtbaserade material.  

 

Så länge materialet är komposterbart gör du en insats för miljön i samband med användningen. När du ska rengöra kattlådan och tömma den på kattsand skulle du vid val av ett komposterbart alternativ kunna slänga sanden direkt i naturen utan att det skapar problem. Det finns både icke- klumpande och klumpande kattsand som är nedbrytbar. 

Att välja rätt kattsand 

För att skapa en katt toalett som just din katt trivs tillräckligt bra med för att använda finns det ett flertal faktorer du bör se över. Det såväl när du ska välja vilken kattlåda du ska köpa som när du ska välja var kattlådan ska placeras i hemmet. I samband med att du köper och gör iordning kattlådan bör du även se till att välja rätt kattsand. 

 

Även detta är något som katterna kan vara väldigt kräsna med – om kattsanden inte är av rätt kvalité och material enligt kattens egna preferenser är sannolikheten stor att katten inte kommer känna sig bekväm med att använda kattlådan, och att den då istället kommer uträtta sina behov på andra platser i hemmet.  

 

När du ska välja kattsand kan det vara klokt att räkna in följande aspekter för att göra rätt val:

 

Klumpbildande kattsand för bättre hygien och längre hållbarhet 

Att välja en klumpbildande kattsand är ofta att föredra då den gör att kattens urin och avföring blir mycket lättare att ta upp. Det bidrar i sin tur till att kattens toalett enklare hålls ren och fräsch, vilket för de flesta katter är väldigt viktigt, samt att du endast behöver rensa bort en liten mängd kattsand när du rengör. Kattsanden kommer då räcka längre.

 

Träpellets eller ströpellets för ett miljövänligt alternativ

Om du vill köpa ett lite billigare alternativ av kattsand men samtidigt inte utesluta de miljövänliga alternativen eller utesluta egenskapen om god uppsugningsförmåga kan träpellets eller ströpellets vara värt att se över. Dessa två alternativ är nedbrytbara och miljövänliga men suger samtidigt upp kattens avfall bra och är hyfsat enkelt att hålla efter. 

 

En kattsand som inte luktar och inte dammar 

Det viktigaste du ska tänka på när du väljer kattsand är att du väljer en sådan som inte luktar, det oavsett om du vill köpa komposterbar kattsand specifikt eller om du är öppen för att testa dig fram. Hur mycket kattlådan luktar är för många katter det som är absolut mest avgörande för om de trivs på sin katt toalett eller inte. 

 

Om kattsanden är av sådan sort som luktar mycket kan det bli stressande för katten då den ju vill kunna gräva ner och dölja sina odörer, vilket blir väldigt mycket svårare om kattsanden istället sprider dofterna. Detsamma gäller om kattsanden dammar väldigt mycket. Vill du inte att kattsanden ska spridas ut på golvet eller runt om i bostaden bör du tänka på det. 

Du och din katt får testa er fram

För att hitta den bästa kattsanden får du och din katt tillsammans testa er fram för att se vilken av alla varianter som går bäst hem. Precis som att olika katter har olika ”åsikter” om vilken som är den bästa kattlådan så kommer även svaret på frågan om vilken som är den bästa kattsanden variera. Där är det bara du och din katt som står för svaret. 

 

Värt att nämna är att det främst är katten som avgör vilken sand som är det bästa alternativet. Det vill säga, trots att du har önskemål om att köpa komposterbar kattsand så bör kattens behov och preferenser alltid gå först – kan du inte hitta en komposterbar kattsand som just din katt gillar får du helt enkelt gå vidare från det och vara öppen för annat.  

 

Din katt kanske föredrar kattsand som är parfymerad, eller kattsand som är mer finkornig, eller träpellets. Om din katt verkar trivas med och använder kattlådan är det ett gott tecken på att kattsanden accepteras. Om inte kan du behöva byta och testa något annat! Bland det breda utbud av sand för kattlåda som finns idag kommer du hitta något som passar.