Behöver alla katter en kattlåda?

Väldigt många kattägare kan nog hålla med om att det absolut viktigaste är att katten mår bra och är frisk, samt att katten i övrigt får det bästa möjliga livet. För att uppnå detta krävs det inte bara att katten får gott om motion och rörelse, att den får tillräckligt med både mental och fysisk aktivering och stimulans, samt att katten får bra mat. 

 

Utan för att en katt ska må bra och trivas i sitt hem, speciellt om det handlar om en innekatt, är det även viktigt att katten har en trygg och mysig sovplats, att det alltid finns tillgång till färskt vatten, samt att katten har någonstans att gå på toaletten. För det sistnämnda är det absolut bästa alternativet att investera i en kattlåda

 

En kattlåda behöver inte vara det bästa alternativet för alla katter. Om ni till exempel bor på landet och har en ute utekatt brukar behoven i de flesta fall uträttas utomhus. Där finns det inget behov av att ha en kattlåda inne i bostaden. 

 

Majoriteten av alla katter har dock inte alltid möjligheten eller känner sig bekväma med att gå ut för att kissa eller bajsa, vilket även kan gälla för katter som annars spenderar mycket tid utomhus. Vi skulle därmed säga att en kattlåda är något som de flesta katter kan ha ett behov av och få användning för oavsett om det är en innekatt eller utekatt, om ni bor i stan eller på landet.

Då är det nödvändigt att ha en kattlåda hemma

Genom att ha en kattlåda i hemmet ser du till att din katt när som helst kan uträtta sina behov utan att varken din bostad eller du själv påverkas negativt av det. Kattlådan finns där som en smart, praktisk och bekväm katt toalett som underlättar och förbättrar tillvaron för både två- och fyrbenta familjemedlemmar. 

 

Detta gäller speciellt om du har en innekatt som inte kan, vill eller ges möjligheten att gå utanför hemmets dörrar. Då är det fullt nödvändigt med en kattlåda. Det kan dock även vara nödvändigt att ha en kattlåda i bostaden om du har en utekatt – de kan av olika anledningar känna ett behov av att uträtta sina behov inomhus, och då bör kattlådan finnas tillgänglig.  

 

Hitta den kattlådan som passar dig och din katt

Oavsett hur din boendesituation ser ut och hur du och din katt lever kan en kattlåda vara en mycket bra lösning. Det finns mängder av olika modeller och varianter att välja mellan på marknaden, vilket innebär att du kan hitta en kattlåda som funkar bäst för just dig och din katt.

 

För att välja den bästa kattlådan är det viktigt att du anpassar valet efter din katts individuella behov och preferenser – dessa kan se väldigt olika ut från individ till individ. En del katter föredrar att uträtta sina behov på kattlådor som är mer instängda med både väggar och tak, medan andra katter föredrar kattlådor som är öppna och mer rymliga. 

 

Det är dock inte bara kattlådan i sig som är avgörande för om katten trivs med att uträtta sina behov där, eller om den hellre kissar inomhus. Utan det är även viktigt att du ser till att placera kattens toalett på en plats som är ostörd och lugn, där katten inte blir störd eller känner sig trängd. Kombinationen av rätt modell och rätt placering är A och O. 

5 fördelar med att ha en kattlåda 

Oavsett om du har en innekatt eller utekatt, om ni bor på landet eller i stan kan det finnas många fördelar med att investera i en kattlåda. För innekatter är det inte bara avgörande för att de ska få en trivsam och fungerande vardag. Utan det är även avgörande för att du som ägare inte ska få urin och avföring på andra platser i bostaden.

 

För utekatter är kattlådan inte alltid nödvändig, men i väldigt många fall kan det vara en extra trygghet och komfort. Det kan nämligen vara så att en utekatt av olika anledningar inte vill göra sina behov ute, till exempel på grund av att de helt enkelt föredrar komforten inomhus eller att de till exempel inte vill gå ut när det regnar, blåser eller åskar.

 

  • Du minskar risken för att katten kissar eller bajsar inne i bostaden 
  • Du kan välja den modell av kattlåda som just din katt trivs med
  • Din katt har alltid en trygg och bekväm plats att uträtta sina behov på 
  • Du slipper damm, smuts och dålig lukt i hemmet
  • Har du en kattlåda hemma kan du lämna katten ensam hemma längre stunder