Det kan kattens avföring avslöja om dess hälsa och välmående

Visste du att du genom att kontrollera kattens avföring kan se hur katten mår? Det må låta märkligt, men så är det faktiskt – kattens avföring kan avslöja väldigt mycket om kattens hälsa och välmående. Vill du säkerställa att din katt mår så bra som möjligt är det alltså smart att dagligen ägna en stund åt att kontrollera det som finns i kattlådan – vilket du kan göra i samband med att du rengör och tömmer kattlådan – för att säkerställa att allt står rätt till.

 

Om allt står rätt till och katten är helt frisk ska dess avföring vara av en textur som gör den formbar, det vill säga vare sig för mjukt eller för hårt. Det bör även se ut som en liten rulle och ha en mörkbrun färg. Visar det sig att den avföring som din katt lämnat i lådan avviker från det som är normalt behöver du inte få panik, men det kan krävas vidare undersökning. Framförallt eftersom att katten själv inte kan tala om att den mår dåligt. 

 

Att städa och rengöra lådan är alltså inte något man som kattägare bör göra bara för att ge katten en ren, fräsch och trivsam miljö för de dagliga toalettbesöken. Utan i samband med att du rengör och tömmer kattlådan har du också ett perfekt tillfälle att kontrollera avföringen för att säkerställa att katten är fullt frisk – avföringen avslöjar mer än du kan tro!

 

I denna artikel går vi igenom allt du bör veta när det kommer till kattens avföring, och vad den mer specifikt kan säga om hur just din katt mår. 

Det säger avföringen och hur katten mår

Det kan finnas många olika orsaker till att en katt blir dålig i mage. En orolig eller stressad katt kan ofta bli lös i magen och få diarré, men det kan även bero på något som katten ätit eller en underliggande sjukdom. 

 

Om katten drabbats av något av detta kan det leda till att den får andra problem och bekymmer, så som att den äter och dricker dåligt, att den drar sig undan, att den får ont, eller att den inte längre vill uträtta sina behov på kattlådan. Det alltså trots att du tränat katten för att tycka om och vilja använda lådan på ett bra och positivt sätt. 

 

Detta resulterar inte bara i obehag för katten i fråga. Utan en katt som är dålig i magen och inte är fullt frisk brukar även orsaka oro hos sin ägare. Beroende på hur kattens avföring ser ut och vad den innehåller kan man ofta få mer klartecken kring vad den grundläggande orsaken till problemet kan vara. 

 

Olika typer av kattavföring och vad det säger om kattens hälsa:

Väldigt lös eller våt avföring

Om katten plötsligt får väldigt lös eller våt avföring är det ofta ett tecken på att den ätit något som är olämpligt, till exempel något ute i naturen eller mat som inte katter mår bra av. Det kan dock även bero på andra mer allvarliga saker och kan därmed krävas ett veterinärbesök. 

 

Avföring som luktar illa och är lös 

Upplever du att din katt har problem med gaser, samt att dess avföring är lös och luktar illa beror detta ofta på att den kattmat katten äter inte är av särskilt hög kvalité. Det kan också bero på att just din katt inte tål eller mår bra av maten du ger den. Kanske är din katt lite extra känslig eller lider av allergi. 

 

Kattens avföring är ljus och hård

Om din katt ger ifrån sig en avföring som är ljus och hård kan det vara ett tecken på att dess mat innehåller för mycket ben. Detta kan bland annat uppstå om du ger färskfoder till din katt. Genom att dagligen hålla koll på kattens avföring kan du förebygga problem och se till att anpassa kattens kost för förbättrad hälsa och ökat välmående. 

 

Hård och torr avföring i form av pluttar

Det är inte helt ovanligt att en katt kan få väldigt torr och hård avföring, ofta i form av små pluttar, om den är uttorkad. Om så är fallet kan du hjälpa din katt lite på vägen med att blanda i mer blötmat och vatten i dess kattmat för att öka vätskeintaget. I vissa fall kan en uttorkad katt behöva undersökning hos veterinär. 

Varningstecken i kattens avföring

Om din katts avföring avviker från det som är normalt, som tyder på att katten mår bra, kan det vara nödvändigt att besöka en veterinär. Att katten kissar eller bajsar utanför sin kattlåda behöver inte innebära något akut, men kan vara en varningsklocka. 

 

Det finns dock vissa varningstecken som kattens avföring kan visa, som tyder på att katten mår verkligt dåligt och att en veterinär bör uppsökas:

  • Avföringen är väldigt lös, blodig och slemmig – kan vara tecken på kraftig inflammation i magtarmskanalen 
  • Avföringen innehåller små ”risgryn” eller andra långsmala saker – kan vara tecken på att kattens drabbats av parasiter eller mask 
  • Avföringen är väldigt mörk, eller svart – kan vara ett tecken på att katten har en blödning i den övre delen av matsmältningskanalen 
  • Avföringen har en avvikande, ovanlig form – kan vara ett tecken på tumör nära tarmen 
  • Om katten inte bajsar alls kan det vara tecken på förstoppning