Så länge kan du lämna katten ensam hemma

Som ägare av en katt är det lätt att man känner sig låst och begränsad när det kommer till hur man själv kan åka hemifrån och resa bort. Det är nämligen inte så vanligt att katter till exempel får följa med då man ska handla mat, shoppa, gå på restaurang eller bo på hotell. 

 

Självklart finns det både djurvänliga boenden, matställen och platser där katten får följa med. Men, det är inte säkert att vare sig kattägaren eller katten trivs med det. Har man då inte någon i ens närhet som kan se efter katten eller ta hand om den då man vill åka bort, eller då man är i behov av att göra saker som djuret inte kan följa med på, kan det bli svårt. 

 

En katt får nämligen inte lämnas ensam hemma allt för länge. Detta må kanske förvåna många, men trots att katter inte är i närheten av samma flockdjurs-djur som bland annat hundar är vill de vara tillsammans med sin familj och få sällskap. De mår därmed inte bra av att vara själva för länge – viktigt att tänka på om du vill ta hand om katten på bästa sätt.   

 

Så hur länge kan man då lämna katten ensam? Här är det upp till dig att avgöra och ha koll på vad just din katt är trygg och bekväm med. Det du dock måste förhålla dig till är att katten måste få ordentlig tillsyn minst två gånger dagligen, enligt Jordbruksverket. Läs mer nedan! 

Att lämna katten ensam hemma – detta bör du tänka på

Det säger sig själv att man som kattägare måste kunna lämna hemmet och därmed lämna katten ensam hemma en stund för att kunna göra andra saker. Det inte bara på grund av att katter inte är välkomna överallt. Utan det även till stor del på grund av att en katt sällan trivs med att följa med på olika saker eller till andra platser än hemmet. 

 

När man valt att ta hand om en katt har man dock automatiskt tagit på sig ansvaret om att se till att katten har det så bra som det bara går oavsett vad man själv måste eller vill åka iväg på. Många katter reder sig själv hemma i många, många timmar medan andra katter blir både oroliga och missnöjda när ”matte eller husse” ska åka iväg. 

 

Vad är din katt van vid?

För att din katt inte ska påverkas negativt av att du åker iväg kan det vara klokt att redan då katten är en kattunge börja vänja den vid att vara ensam hemma korta stunder. På samma sätt som du lägger tid och energi på att lära din katt olika saker är det bra att lägga lite tid på ”ensamträningen”. Det speciellt om du har en innekatt som annars är van vid sällskap. 

 

Detta kan du träna precis på samma sätt som man ensamtränar en hund. Skillnaden brukar dock ofta vara att en kattunge i de flesta fall har lite lättare för att bli lämnad än vad en hundvalp har, och att träningen därmed kan gå fortare fram. Ju äldre katten blir desto längre stund brukar man kunna lämna den ensam och utan uppsikt utan att ha dåligt samvete.

 

Så länge får katten lämnas ensam enligt lag

Något du bör vara medveten om då du planerar att lämna katten ensam hemma är att det finns en jordsbrukslag i Sverige, enligt Jordbruksverket, som säger att en vuxen, frisk katt måste få ordentlig tillsyn minst två gånger per dag oavsett om det är en ute- eller innekatt. Har du en kattunge, en katthona eller en katt som är sjuk måste denna få tillsyn oftare. 

 

Vill du resa bort eller åka iväg i mer än några timmar åt gången gäller det alltså att du hittar någon som kan komma och ge katten tillsyn två gånger per dag, minst. Det under alla dagar som du själv är borta. 

Det krävs för att katten ska må bra ensam 

Tänk på att daglig tillsyn inte bara innebär att man ser till så den mår bra, har vatten och får tillräckligt mycket mat. Utan det är även viktigt att du under denna tillsyn säkerställer att katten får lite sällskap, lek och kel, samt att den får aktivering och stimulans enligt dess personliga behov. 

 

Kattlådan gör att innekatten klarar sig själv längre

För att du ska kunna åka iväg och lämna katten mer än ett par timmar gäller det även att katten har en plats att uträtta sina behov på. En utekatt gör ju detta i naturen och är därmed inte beroende av en kattlåda eller liknande. 

 

En innekatt däremot måste ha en fullt fungerande och tillgänglig katt toalett för att den ska kunna lämnas ensam. Ett tips är att investera i en automatisk kattlåda som sköter tömning och rengöring automatiskt. Då håller sig kattens toalett fräsch och ren även utöver de timmar som katten får sina två dagliga tillsynsbesök när du är borta. Så smart!