Det bör du tänka på och ordna med innan du skaffar en till katt

Går du i tankarna om att ge din nuvarande katt ett syskon i form av en till katt? Innan du utökar familjen med en ny kattmedlem finns det en hel del saker du bör tänka på och ordna med. 

 

Detta är inte bara viktigt för att säkerställa att den ”gamla” katten i hushållet får genomgå denna omställning på ett trivsamt och bra sätt. Utan att du som kattägare tar ansvar och ser till så att introduktionen av den nya familjemedlemmen görs på ett trivsamt sätt är även viktigt för den nya katten ska få en så trygg start i livet som möjligt. 

 

Om introduktionen av den nya katten görs utan särskilt mycket eftertanke eller planering kan det leda till onödiga problem, bekymmer och osämjor. Framförallt mellan de två katterna i hemmet. I och med att en katt många gånger kan bli närmare 15-20 år känns det riskabelt. 

 

Det behöver inte vara svårt att få till en bra introduktion mellan de två katterna då du ska ta hem en ny katt. Utan det handlar bara om att du måste tänka till lite extra och förbereda vissa saker för att omställningen ska bli så bra som möjligt för både katterna. Läs mer nedan!

Viktigt att tänka på då du vill utöka familjen med en till katt 

Välj en katt med matchande personlighet 

Det som framförallt är viktigt att tänka på då du vill köpa en till katt är att du väljer en katt vars personlighet går bra ihop med er som bor i hushållet sen tidigare. En lugnare katt kommer med stor sannolikhet inte trivas så bra med en högenergisk, ”galen” katt, och tvärtom. 

 

Att fundera och se över hur din tidigare katt är och beter sig innan du väljer vilken katt som ska få flytta hem till er kommer löna sig. Ska du få hem en kattunge kan du fråga runt hos olika uppfödare och andra kunniga för att hitta en individ som kan passa bra just hos er. Vid adoption av vuxen katt är det ofta lättare att se till olika personligheter för att hitta rätt. 

 

Introduktionen bör göras lugnt och långsamt 

Även introduktionen mellan de två djuren är otroligt viktig. Detta speciellt om den första katten i hushållet aldrig tidigare bott med en annan katt, inte är van vid att umgås med andra katter, eller själv har stor integritet och en personlighet som kräver extra eftertanke och planering.

 

För att introduktionen ska göras så bra och smärtfri som möjligt rekommenderas att den görs lugnt och långsamt. Se till att den nya katten får god tid på sig att upptäcka sitt nya hem, ostörd från den tidigare katten (eller katterna). Därefter kan det vara smart att låta katterna få bekanta sig med varandra på håll en stund, innan du låter dem träffas på riktigt. 

 

Var hemma och med själv

Tänk på att du själv bör vara hemma och fullt närvarande under de första dagarna som dina två katter introduceras med varandra. Gör dig redo för att avbryta eller hjälpa till genom att sitta ner på huk intill katterna. Att de morrar och fräser åt varandra är inte ovanligt, speciellt inte om du introducerar två vuxna katter. 

 

Det brukar ta ett par dagarna innan de vänjer sig vid omställningen och vid varandra, så var med och ha tålamod. Skulle det uppstå problem eller osämja mellan de två individerna finns det ofta lösningar på detta – bara för att det inte går felfritt direkt betyder inte det att katterna kommer ogilla varandra eller inte gå bra ihop resten av livet. 

Viktiga förberedelser inför den nya kattens ankomst

Utöver att välja en katt med en personlighet som passar er bra och att introducera de två individerna på ett lugnt och tryggt sätt finns det en del förberedelser som är viktiga att göra inför den nya kattens ankomst. Det för att dina båda katter ska må så bra som möjligt och att de ska få ett trivsamt liv ihop trots den stora omställningen. 

 

Minst en kattlåda per katt

Katter är väldigt pedantiska djur som ofta värnar om sin renlighet. Samtidigt är de ofta både kräsna och har stor integritet. Kombinationen av dessa egenskaper innebär att en katt ofta är i behov av att ha en ren och fräsch kattlåda som står på en plats där katten kan uträtta sina behov ostört. Detta är extra viktigt om du har fler än en katt i hushållet. 

 

Innan du får hem din nya familjemedlem är det alltså viktigt att du ser till att det finns minst en kattlåda per katt i bostaden. Samtliga kattlådor bör vara fullt tillgängliga för katterna, men samtidigt stå placerade ostört och med gott om utrymme mellan varandra. 

 

Genom att göra detta minskar du risken för att olyckor sker på andra ställen i hemmet, såväl som risken för missnöje, tjafs och att katten får problem med hälsan eller sitt välmående som följd av att katten inte längre vill använda kattlådan

 

Katterna ska ha tillgång till sina egna saker

Katterna i hushållet bör även ha tillgång till en egen mat- och vattenskål, egna leksaker, en egen bädd eller sovplats, samt en egen plats där den kan leka, busa och aktivera sig. 

 

Katter som kommer bra överens kan ofta dela på sakerna ändå, men för detta krävs det att djuren trivs ihop. Finns det minsta antydan till konkurrens eller att katterna helt enkelt inte gillar varandra (oavsett om det gäller en eller båda) kan brist på egna saker skapa problem.