Så tar du hand om din katt på bästa sätt – våra 5 bästa tips

Som kattägare vill man inget annat än att ge katten ett så bra liv som möjligt. Man vill att katten ska trivas i hemmet, må bra i miljön, och helt enkelt vara glad och lycklig. För att en katt ska må bra krävs det att såväl dess fysiska som mentala behov tillgodoses på olika sätt. 

 

Har du en innekatt är det viktigt att du som kattägare anstränger dig lite extra för att katten ska få det den behöver i form av stimulering och aktivering. I och med att en innekatt inte får chansen att själv tillgodose sina naturliga jaktinstinkter och behov måste du se till så att inomhusmiljön och kattens vardag i helhet är berikande, stimulerande och utmanande. 

 

Utöver att katten bör ha en plats för mat och vatten, en trygg sovplats och en kattlåda som katten trivs med att använda – här tipsar vi om hur du kan göra för att välja den bästa kattlådan – är det viktigt att katten i hemmet får ut för sin energi, sin jaktlust och sina sociala behov. 

 

Lyckas du med detta kan du känna dig tillfreds med att du tar hand om din katt på bästa sätt. Nedan ger vi dig våra 5 bästa tips kring hur du kan gå tillväga för att ge din katt ett så bra liv som möjligt. 

1. Låt katten få utforska miljön utomhus 

En katt som bor inne kommer må väldigt bra av att då och då få komma ut i naturen och utforska miljön. Det gör otroligt mycket för dess välmående då alla dofter, synintryck och olika underlag stimulerar alla kattens sinnen. 

 

Trots att du kanske inte har möjlighet att släppa ut din katt så den får strosa och springa runt fritt, till exempel då du bor i lägenhet, kan du låta katten få känna på livet ute genom att själv gå ut och gå med den i sele och koppel. 

 

2. Lek med din katt

Något du som kattägare med fördel kan göra några gånger i veckan – eller varje dag om du har tid och ork – är att leka med katten. Du kan leka med katten med olika leksaker, som till exempel med fjäderleksaker, möss eller saker som prasslar. Eller så kan du använda din kropp och gimmick för att kommunicera och bjuda in till bus. 

 

Katter är i de flesta fall extra aktiva i gryning och skymning då det är under dessa timmar av dygnet som katten i ”det vilda” skulle ha varit ute på jakt. Att leka med katten då kan alltså vara perfekt för att hjälpa katten att få utlopp för sin energi, samtidigt som det bidrar till att er relation växer och blir starkare. 

 

3. Låta katten söka och leta efter sin mat

Om katten hade levt ute i det vilda hade den själv behövt jaga likt ett rovdjur för att hitta sin egen mat. Detta kan du enkelt efterlikna genom att låta katten söka och leta efter sin mat i hemmet. 

 

Denna typ av aktivering kräver inte mycket av dig som kattägare, men kan vara mycket stimulerande både mentalt och fysiskt för katten. Det är även ett perfekt sätt för att få mer användning för kattens dagliga matmängd, snarare än att den bara ska ges rakt upp och ner i en skål. 

 

Så gör du för att låta katten söka efter sin mat i hemmet:

  1. Ta en del av kattens dagliga matranson.
  2. Göm några matbitar på olika platser runt om i hemmet. 
  3. Låt katten söka upp maten. 

 

Några tips för att göra denna aktivitet ännu lite roligare och mer givande för katten är att variera mellan att gömma en och flera matbitar på en plats, samt att variera placeringen av matbitarna – lägg en del högre upp, vissa lägre ner, några inne i gömslen och andra lite mer synligt. Din katt kommer vara upptagen en bra stund, och vara väldigt nöjd efteråt. 

4. Fixa iordning en katt toalett där katten trivs och känner sig bekväm 

A och O för att en katt ska trivas i hemmet är bland annat att den har tillgång till en kattlåda, där katten kan uträtta sina behov. Viktigt är inte bara att katten trivs med själva lådan, utan det krävs även att kattens toalett står placerad på rätt ställe för att din katt ska känna sig tillräckligt bekväm för att använda den. 

 

Vad just din katt har för preferenser när det kommer till kattlådans utformning och placering är högst individuellt. En del katter föredrar öppna kattlådor, medan andra föredrar kattlåda med tak eller lock. När det gäller placeringen föredrar katter i allmänhet att få gå på toaletten i fred, där kattlådan alltså placeras på en lättåtkomlig men ostörd plats. 

 

5. En trygg sovplats 

Sist men inte minst är det viktigt att katten har en trygg och bekväm sovplats i hemmet. De flesta katter gillar att sova i samma rum som sin ägare, men kan i vissa fall även ha ett behov av att få vila ostört. Ibland vill katten sova i sängen, andra gånger i en egen bädd, och i vissa fall i en koja eller på golvet. 

 

Att erbjuda olika sovplatser och bekväma ytor till katten är därmed att rekommendera om du vill säkerställa att katten får alla sina behov och önskemål tillgodosedda under dygnets alla timmar. Genom att anamma våra 5 tips kommer du garanterat ge din katt ett fullgott liv!