Så gör du för att hitta det bästa torrfodret till din katt

Som kattägare vill man göra alla rätt när det kommer till att ge katten bästa möjliga liv. För att katten ska trivas och må så bra som det bara går krävs det att man anstränger sig lite. Det gäller bland annat att katten har en mysig och trygg sovplats, att katten har en trivsam katt toalett – läs vår guide om att välja den bästa kattlådan – samt att katten har en station för mat och vatten, där den ges möjlighet att äta och dricka i lugn och ro. 

 

Just maten i sig är även det en viktig aspekt för att katten ska må bra och för att din fyrbenta vän ska kunna leva ett friskt, hälsosamt och behagligt liv. När det kommer till mat till katten finns det idag en mängd olika alternativ att välja mellan på marknaden. Du kan ge allt från blötmat och burkmat till olika typer av våtfoder, torrfoder och färskfoder. Det helt enkelt beroende på vad som funkar för dig och din katt. 

 

Torrfoder är en typ av kattmat som är väldigt vanligt att man som kattägare väljer att ge. Det framförallt då det är smidigt att hantera och har lång hållbarhet. Många av de torrfoder för katt som finns på marknaden idag håller hög kvalité, har god smak och tillgodoser katten med alla de näringsämnen och ingredienser som är viktiga för en fortsatt god hälsa.  

 

Att veta vilket av alla torrfoder man ska välja kan dock vara lite av en utmaning. Tanken är att vi i denna text ska ge dig våra bästa tips och råd kring hur du kan (och bör) tänka för att hitta det bästa torrfodret till din katt. Förhoppningsvis kan denna guide underlätta för dig som kattägare, samtidigt som vi hjälper dig på vägen att göra det absolut bästa valet!

Är torrfoder det bästa alternativet?

Det finns många fördelar med att välja torrfoder som kattmat. Det är framförallt väldigt enkelt att hantera – det tar inte särskilt mycket plats i hemmet eller förrådet, det är smidigt att förvara oavsett hur du bor och lever, och det går även att transportera utan problem. 

 

Torrfoder för katt har ofta även lång hållbarhet och är enkelt att utfodra med. Det inte minst om du har flera katter som ska få mat. Torrfoder säljs ofta till bra pris – speciellt i jämförelse mot annan kattmat – vilket innebär att det kan vara ett prisvärt alternativ för dig som har en större katt som ska äta mycket varje dag.  

 

Om torrfoder är det absolut bästa alternativet av kattmat beror dock på flera olika faktorer. Den mat du ger till din katt ska inte bara vara smidig att hantera och förvara för dig som kattägare, utan det viktigaste är att din katt tycker om maten och att maten tillgodoser din katt med allt den behöver i form av ingredienser och näringsämnen. 

 

Då kan annan kattmat passa bättre 

För att få svar på om just torrfoder är det bästa alternativet av kattmat för dig och din katt får du helt enkelt utgå från vad din katt har för individuella behov och preferenser, där du då överväger om det kan finnas andra alternativ av kattmat som kan passa bättre utifrån faktorer som kattens ålder, hälsa, aktivitetsnivå och storlek. 

 

Om du till exempel har en kattunge kan blötmat eller kattmat på burk passa bättre då det är enkelt att tugga och inte innebär risk för att sätta i halsen. Det samma gäller för en katt med tand- eller tandköttsproblem, som även den är i behov av lättuggad mat. Färsk kattmat kan vara att föredra för den väldigt kräsna katten, eller för en katt med allergier.  

Att välja det bästa torrfodret

Torrfoder kan för många katter vara ett mycket passande alternativ av kattmat. Utöver att det är enkelt att förvara och hantera kan torrfodret vara fördelaktigt för kattens mun- och tandhälsa då de knapriga bitarna agerar som ”tandborstning”. Många katter gillar även specifikt denna knapriga konsistens, speciellt om fodret i sig har god smak. 

 

Men, som sagt, alla katter har olika preferenser och behov. Det viktiga är att du utgår ifrån vad just din katt gillar och behöver när du ska välja det bästa torrfodret, precis som när du ska välja rätt kattlåda till kattunge eller katt. För att hitta det bästa torrfodret till katt bör du tänka på följande:

 

  • Det kattfoder du väljer bör vara av god kvalité och innehålla mycket köttprotein, samt alla näringsämnen som katten behöver så som fett, vitaminer och mineraler. 
  • Ett torrfoder bör innehålla mest kött och protein, men en liten mängd kolhydrater och fibrer är bra framförallt för energin och tarmen. 
  • Se till att torrfodret inte innehåller konstgjorda eller onaturliga ämnen, så som konserveringsmedel och socker. 
  • Välj ett torrfoder som säljs till ett rimligt pris, framförallt utifrån din ekonomi. Kattmat behöver inte vara dyrt för att vara bra, utan det finns billig kattmat av hög kvalité. 
  • Många av fodertillverkarna har så kallad ”smakgaranti” för torrfoder till katt. Det innebär att du kan köpa hem och testa om katten gillar fodret, och om det visar sig att den inte gör det så har du rätt att returerna maten. Detta ger dig chansen att testa!