Roliga och bra saker du kan lära din katt

Att lära sin katt olika tricks och färdigheter är inte bara bra för ert samarbete och byggandet av er relation. Utan genom att lära katten olika färdigheter kan du bland annat underlätta träningen där katten ska lära sig använda sin kattlåda, samt träningen där katten ska lära sig att åka bur eller gå i koppel. 

 

Genom att lära katten olika tricks som att snurra runt, sitta, hoppa över saker, rulla runt och stå på bakbenen bygger du inte bara på er relation, er tillit till varandra och er samarbetsförmåga. I en sådan situation visar du även katten att det lönar sig att lyssna på dig och att det är roligt att vara med dig, där ni gör saker ihop. 

 

En katt som är van att tricksa och testa olika saker med sin ägare kommer nämligen, i de flesta fall, lära sig nya färdigheter snabbare. Detta kan i sin tur bidra till att katten även blir trygg och bekväm snabbare i olika situationer, såväl i hemmet som i andra sammanhang och på andra platser. Som till exempel då man vill lära katten att använda kattlådan

 

Oavsett om det handlar om att vänja katten vid att använda kattlådan i hemmet, eller om det handlar om att få katten att sitta på kommando, kan du med olika tricks och verktyg för inlärning hjälpa katten att utveckla nya färdigheter och förmågor som underlättar och förbättrar tillvaron för alla.

Roliga tricks som du och din katt kan öva på

Precis som att du kan lära en hund att sitta är det fullt möjligt att lära en katt att sitta. Katter kan också lära sig många andra roliga tricks, så som att ligga, rulla runt, snurra och hoppa. Det är helt upp till dig som kattägare att avgöra vad katten ska lära sig – där är det endast din fantasi som sätter stopp för inlärningen, katter är faktiskt smartare än man kan tro. 

 

Viktigt är dock att du även tänker på kattens bästa i situationen, där du inte tränar på något som du till exempel tror att katten kan bli rädd för eller som katten helt enkelt inte tycker om. Använd dig av något gott godis, kattens mat, eller en rolig leksak och påbörja sen inlärningen av ett nytt trick ett steg i taget. 

 

Du kan lära din katt att gå på kattlådan på kommando 

Utöver att lära in och träna på olika tricks, konster och rörelser kan du med hjälp av inlärning och träning lära katten att gå på lådan. Detta kan vara speciellt användbart för dig som har en kattunge som ännu inte vant sig vid och blivit bekväm med att gå till sin toalett när den behöver kissa eller bajsa. 

 

Om du är riktigt duktig på det här med att träna en katt är det fullt möjligt att få katten att använda sin toalett på kommando, till exempel då du säger ”gå och kissa”. Så länge du använder dig av bra belöningar som din katt verkligen motiveras av, har rätt tajming och ger tydliga instruktioner kan du nästan lära din katt vad som helst. Även de mest envisa!

 

Att lära katten att använda toaletten på detta sätt är inte bara otroligt användbart i flera situationer. Utan många positiva upplevelser kan i sig leda till att katten trivs väldigt bra med att använda sin katt toalett, och att den helt enkelt alltid väljer att gå dit för att uträtta sina behov. Det vill säga, såväl i hemmet som om ni reser bort. 

Nya tricks och färdigheter ökar kattens självförtroende

Det finns många olika fördelar med att träna in nya tricks, kommandon och färdigheter med katten. Utöver att det är mycket stärkande för er relation kommer en katt som lär sig mer och får testa på mycket få ett mycket bättre självförtroende. Det oavsett om katten lär sig att gå på kattlådan i hemmet eller om du tränar in olika cirkuskonster. 

 

En katt som till exempel vågar klättra upp på föremål, gå på olika underlag, hoppa upp på saker, utforska nya platser och testa olika beteenden och rörelser blir helt enkelt mer modig. Som om inte det vore nog är det perfekt att träna på tricks om du vill aktivera en understimulerad innekatt. 

 

Viktigt att tänka på när du ska träna med din katt

För att träningen med katten ska få så smidigt och effektivt som möjligt, kännas roligt för både och ge önskvärda resultat finns det några saker du bör tänka på:

  • Se till att hitta vilken som är den bästa belöningen för just din katt, och använd dig av det! 
  • Belöna rikligt och ofta till en början när katten gör rätt, till exempel genom att ge katten både muntligt beröm och godbitar efter att den använt sin toalett. 
  • Tänk ut vad målet med träningen är innan du sätter igång.
  • Håll träningspasset kort men effektivt – hellre några få lyckade upprepningar än ett träningspass där katten tröttnat.
  • Glöm inte att ta paus!
  • Träna på en plats där störningarna är minimala och där katten känner sig trygg, för att få fullt fokus på dig. 
  • Ha roligt ihop!