7 bra idéer för att förvara en kattlåda i hemmet: nummer 5 kommer överraska dig!

För att en katt ska känna sig bekväm nog för att gå på toaletten inne i bostaden gäller det att det finns en kattlåda. Denna bör inte vara placerad var som helst, utan katten har ofta individuella preferenser kring var toalettstationen bör vara. Det är inte heller helt ovanligt att katten föredrar en viss kattlåda framför en annan. Om dessa två faktorer inte överensstämmer med kattens önskemål kan det vara svårt att locka katten till lådan.  

 

Som kattägare kan det alltså inte bara vara ett projekt att hitta denna perfekta kattlåda såväl som den perfekta platsen att ställa den på. Utan som kattägare kan det även finnas lite pyssel med att förvara denna låda på ett sätt som gör att kattens toalettbesök och den odör det medför inte blir en störningsfaktor i vardagen. Nedan tipsar vi om 10 bra sätt för att förvara en kattlåda i hemmet!

 

En kattlåda är en nödvändig investering för innekatter 

Som kattägare är det ofta nödvändigt att ställa in en kattlåda i hemmet. Är katten en utekatt är det kanske inte fullt nödvändigt då sådana katter brukar uträtta sina behov utomhus, exempelvis i sandhögar eller direkt i naturen. 

 

I och med att de allra flesta katter i Sverige spenderar en majoritet av sin tid inomhus kommer är en kattlåda dock en nödvändig investering för de flesta. En innekatt kommer även ha ett behov av att uträtta sina behov inomhus.

 

Finns det ingen kattlåda att gå på kommer behoven uträttas på andra platser i hemmet, eller så kanske katten håller sig längre än vad som egentligen är hälsosamt. Det kan vara både skadligt och innebära vantrivsel för katten i fråga. Du som kattägare måste alltså ta på dig ansvaret om att lösa toalettfrågan på ett passande sätt, för er båda. 

Olika sätt att förvara kattlådan på i hemmet – vi tipsar om olika kattlådor och idéer 

Att man som kattägare inte vill att kattlådan står placerad var som helst i hemmet är däremot helt förståeligt. Det är inte heller konstigt att man vill att kattlådan ska ha en viss design och konstruktion, eller att den åtminstone kommer med vissa funktioner som gör sig bra i just ditt hem. 

 

Som tur är finns det en mängd olika kattlådor att välja mellan på marknaden, så att du kan hitta en variant som gör sig bra i hemmet och som katten tycker om. Det finns även ett flertal sätt du kan gå tillväga på för att förvara kattlådan på ett bra och smart sätt. Det till exempel om du vill gömma den lite, minska odörerna eller få katten att trivas bättre.

 

1. Självrengörande kattlåda 

Vårt första tips är att investera i en självrengörande kattlåda. Med en sådan kattlåda slipper du själv ägna tid och energi åt att tömma och rengöra lådan. Istället görs detta automatiskt så snart katten har utfört sina behov och hoppat ur lådan. Detta är en tidsbesparande, hygienisk och bekväm lösning som underlättar livet för både katt och ägare. 

 

2. Kattlåda med tak

En annan väldigt smart lösning är att köpa en kattlåda med tak. Sådana kattlådor är ofta inte bara mer trivsamma och ”mysiga” för katten att krypa in i för att uträtta sina behov, där katten kan känna en känsla av avskildhet. Utan de är ofta även bättre på att dölja den odör som uppstår. En kattlåda med tak motverkar även att sanden sprätts ut och att damm yr i hela rummet, vilket framförallt för kattägaren är mycket uppskattat. 

 

3. Ställ in en stor kattlåda

Upplever du att din katt har problem med att gå på toaletten eller att katten uträttar sina behov på andra ställen i hemmet kan det vara ett tecken på att den helt enkelt inte trivs med den kattlåda du ställt in. Det kan bero på att den står på fel plats eller att sanden inte är av rätt sort. Väldigt vanligt är dock att den är för liten. 

 

För att du ska hitta den bästa kattlådan bör du se till att den är tillräckligt stor för att katten utan problem ska kunna stå och krafsa, vända sig om och gå in och ut ur lådan. Kattlådans storlek ska inte hindra eller begränsa kattens rörelse på något sätt. 

 

4. Skapa en dold kattlåda 

Önskar både du och din katt att kattlådan i hemmet skulle vara lite mer dold? Detta kan vara lättare att skapa än vad man kan tro. Om du redan har en befintlig kattlåda som du vill gömma kan du testa att ställa den under en bänk, ett bord eller kanske täcka över den med en filt eller liknande. Låt fantasin flöda för att skapa en ”toalettgömma” till katten.

 

5. Gör en egen kattlåda av hemmets möbler 

Det är faktiskt många som inte tänker på det, men det kan vara väldigt enkelt och smidigt att göra en egen kattlåda. Många gånger kan detta göras av de möbler som redan finns i hemmet. Du kan till exempel göra en kattlåda av tv-bänken, bygga in en kattlåda i garderobslådorna eller ge katten en egen toaingång i skåpen under handfatet. 

 

6. Köp en snygg kattlåda

Är du inte händig eller inte vill skapa en egen kattlåda kan du alltid köpa en färdigställd kattlåda. Det finns mängder av olika modeller att välja mellan på marknaden idag, där du kan hitta både snygga och lyxiga sådana. En snygg kattlåda av rejält material som smälter in i hemmets inredning kan ofta utan problem stå framme utan att ”synas”. 

 

7. Kattlåda med lucka

Har du ingen möjlighet att ställa in kattens toalett i ett eget rum eller på en mer avskild plats kan det vara väldigt smart att köpa en kattlåda med lucka. Sådana döljer odörerna betydligt mer, förhindrar att sanden flyger ut och motverkar att damm yr i bostaden. Det finns både ”vanliga” och automatisk kattlåda med lucka beroende på vad du och din katt vill ha.