Att tänka på när du ska få hem en kattunge – val av kattlåda och kattsand

Ska du få hem en kattunge? Då vill vi börja med att säga ett stort grattis, kattungar må ju vara något utav det gulligaste som finns! Värt att nämna är dock att kattungar inte bara är söta och gulliga. Utan kattungar är – precis som vuxna katter – djur och individer som kräver rätt vård och omsorg för att de ska få ett trivsamt, hälsosamt och tryggt liv. 

 

För att just din kattunge ska få ett så bra liv som möjligt finns det en hel del saker du som kattägare bör ha koll på. Det finns även ett flertal saker du bör förbereda och ordna med inför kattungens ankomst. Det är bland annat nödvändigt att du ser till så att kattungen har en kattlåda tillgänglig för användning, som då blir kattens toalett. 

 

Utöver att ordna med kattlåda bör kattungen även ha en sovplats, några leksaker, en station för mat och vatten, samt möbler eller dylikt för att klättra och klösa i. Den absolut viktigaste aspekten för att kattungen ska trivas i bostaden är dock just kattlådan. Katter är nämligen kräsna varelser som ofta ställer höga krav på sin toalett för att de ska vilja använda den. 

 

Att välja rätt kattlåda till en kattunge behöver inte vara särskilt svårt. Men, det gäller att du har koll på hur du ska göra rätt val och även var kattlådan bör placeras för att katten ska trivas och vilja gå på lådan. Där är även valet av kattsand avgörande. Nedan ger vi dig våra bästa tips och råd kring val av kattlåda och kattsand inför att du ska få hem en kattunge!

Välja rätt kattlåda till kattunge

Det finns mängder av modeller av kattlåda att välja mellan på marknaden idag. Det innebär att du kan hitta en kattlåda som passar oavsett hur du bor och var du har möjlighet att placera lådan, samt oavsett vilken preferenser och behov just din katt kan ha. Annars finns det en risk för att katten inte vill använda lådan, eller att inlärningen om att gå på lådan blir svår. 

 

En kattunge har däremot förmodligen inte allt för höga krav vare sig vad gäller kattlådans utformning eller placering av kattlådan. Men, det finns vissa saker som kattens toalett bör uppfylla för att en katt i regel ska känna sig tillräckligt bekväm för att uträtta sina behov där. Sådana saker är följande:

 

  • Köp rätt storlek från början – för att du inte ska behöva köpa en ny kattlåda så snart kattungen växer något – och därmed även undvika att behöva byta ut eller flytta på kattens toalett – bör du se till att välja rätt storlek från början. Katten bör (enligt vuxna mått) kunna vända sig om, sitta och stå, samt krafsa utan problem. 
  • Undvik kattlåda med väggar och tak – det är rätt vanligt att vuxna katter föredrar kattlådor med väggar och tak då det ger extra skydd utifrån. För en kattunge kan dock lådor med väggar och tak vara läskigt, samt göra det svårt för kattungen att ta sig in. 
  • Renligheten är viktig – det är inte bara vuxna katter som i regel är kräsna, utan även en kattunge kan vara det. Det innebär att även den unga katten vill ha en ren och fräsch katt toalett. Om kattlådan hålls ren kommer kattungen med större sannolikhet vilja gå dit och använda den. En självrengörande kattlåda är en fantastisk investering.   
  • Kattlådans placering – för att kattungen ska hitta till kattlådan är det viktigt att du placerar den på en plats som är lättillgänglig, gärna nära där ni människor brukar vara. Tänk dock på att platsen bör vara något dold, där kattungen får lugn och ro.  

Val av kattsand till kattunge

När du kommit underfund med vilken typ av kattlåda som kan vara den bästa för just din kattunge, samt hittat en plats som kattungen lätt kan hitta till och där den troligtvis kommer trivas med att använda lådan, är det dags att välja kattsand till kattens toalett. Både kattlåda och kattsand kan nämligen vara högst avgörande för hur kattungen trivs hemma hos er!

 

Katter vill gärna uträtta sina behov på ett mjukt, krafsvänligt underlag. Vilken typ av kattsand som är den bästa för kattlåda till kattunge kan variera – det finns ett flertal olika aspekter som väger in i frågan om vad som är rätt val. Vid val av kattsand till kattunge bör du tänka på följande:

 

  • Välj inte klumpbildande kattsand – många vuxna katten föredrar klumpbildande kattsand då denna suger upp vätskan och bildar synliga klumpar, som då gör rengöring och städning smidigare. För en kattunge kan dock klumpbildande kattsand innebära vissa risker då kattungar gärna utforskar omgivningen genom att smaka. 
  • Kattsand som inte dammar – det är även klokt att välja en kattsand som inte dammar. Detta damm kan nämligen irritera kattens lungor. Genom att välja en icke dammande sand kan kattungen gräva och krafsa utan komplikationer.
  • Undvik kattsand med doft – katter, och framförallt kattungar, är generellt sätt känsliga för starka dofter och medel. Kattsand med doft kan därmed vara otrivsamt och bidra till att katten inte trivs på lådan, samt orsaka irritation i ögon och näsa.