Inför resa med katt: Våra bästa tips på hur du kan förbereda din katt inför er kommande resa

Ska du ut och resa med din katt? Grattis, då har du hittat helt rätt! I denna artikel kommer vi gå igenom allt du bör tänka på och veta om inför resa med katt. På så sätt kan resan bli både trevligare och tryggare för såväl dig som kattägare som för katten i fråga, där du säkerställer att ni båda trivs och mår bra trots att ni lämnar hemmet för en stund. 

 

Om du ska ut och resa med din katt är det framförallt viktigt att du i god tid inför resan ser till att lära katten att åka i buren, samt att lära katten att använda sin kattlåda ordentligt. Har du en kattunge är det extra viktigt att detta görs på ett tryggt, positivt och lugnt sätt som främjar kattens egen vilja för att använda sin katt toalett. 

 

Precis på samma sätt som du lär katten att använda lådan, där den tillslut blir trygg och bekväm i att gå dit för att uträtta sina behov, kan du lära katten att åka i bur. Gör du detta på rätt sätt, och som sagt i god tid inför avresan, kommer din katt med stor sannolikhet självmant gå till buren även i hemmet för att vila, koppla av och få vara ifred. 

 

Utöver att lära katten att åka i bur och använda sin kattlåda kan det även vara bra att introducera katten för att gå i sele och koppel. Fortsätt läsa för att få mer tips och råd inför resa med katt! 

Detta bör katten vänja sig vid inför avresa

En katt som är van att kunna gå på toaletten helt fritt i naturen varje dag, sova inne eller ute precis var den vill, samt att springa lös och utforska naturen hej vilt kommer behöva lite mer tid på sig när det kommer till inlärning av kattlådan, kattbur och sele och koppel. Att ta med en sådan katt på en resa kan alltså kräva lite mer planering och ansträngning. 

 

Tänk på att ge katten lite extra tid och träning 

Även en katt som redan sen innan är van vid att använda sin kattlåda och åka i kattbur kan behöva lite extra tid och träning inför avresan. Det för att säkerställa att katten är fullt tryggt med både lådan och buren, det vill säga så pass trygg att de kan användas även på andra platser utanför hemmet. 

 

Katter är välkända för att vara känsliga för stora omställningar och förändringar i vardagen – en resa innebär flera stora förändringar som kan göra katten både orolig och stressad, vilket i sin tur kan visa sig på många olika sätt. Men, om du gjort ett bra jobb med att få katten att gilla sin kattlåda, sin kattbur och även att gå i koppel och sele kan detta underlätta enormt. 

 

Att använda kattlådan

Om ni ska checka in på ett hotell eller bo i en lägenhet under resan är det nödvändigt att katten känner sig trygg och bekväm med att uträtta sina behov på lådan. Den kommer inte ha möjlighet att gå på toaletten ute i naturen, och måste därmed kunna gör det hemma. 

 

Kan katten göra det kommer det underlätta för er alla, och kattlådan kan även få katten att trivas bättre i ”hemmet”. Många katter trivs bättre med att kunna gå in i en något mer stängd och avgränsad kattlåda, framförallt på nya platser där behovet av att få vara ifred kan vara större än vanligt. Vilken som är den bästa kattlådan för din katt kan dock variera. 

Att åka i kattburen

Oavsett om ni har planerat att resa inrikes eller resa utomlands, med buss, bil, tåg eller flyg, är det säkraste sättet att resa med katten i en kattbur. Denna måste katten få vänja sig vid succesivt för att sen kunna trivas och koppla av där i, det vill säga även under resan. 

 

Om din katt tidigare har vant sig vid att använda en kattlåda med tak eller lucka – som mer liknar en kattbur – kan invänjningen av kattburen gå snabbare. Väl framme vid er destination kan en omtyckt (öppen) kattbur även användas som sovplats. 

 

Gå i sele och koppel

För att kunna ta med din katt till olika platser och områden är det nödvändigt att katten lärt sig gå i sele och koppel innan ni åker iväg. Alla nya intryck och upptäckter som katten kommer göra kommer vara tillräckligt påfrestande – du vill slippa oron om att selen eller kopplet ska bidra till än mer stress.