Detta bör du tänka på när du ska ge mat till din kattunge

Att ha en kattunge hemma är fantastiskt på många sätt. Samtidigt har du som ägare av en kattunge ett stort ansvar när det kommer till att ge katten allt den behöver och mår bra av. Det inkluderar inte bara en trygg och skön sovplats, fri tillgång till vatten, mat av hög kvalité och en plats där kattungen kan uträtta sina behov

 

Utan en katt är ett djur som kräver både fysisk och mental aktivering och stimulans för att den ska må bra. Om någon av dessa delar av kattens liv blir bristfällig eller inte prioriteras lika högt kommer det inte drabba kattens välmående och hälsa negativt, och det på flera sätt. 

 

Framförallt kan den mat som katten får vara av väldigt stor vikt i frågan om hur katten mår i övrigt. Det speciellt om det rör sig om en kattunge eller en ung katt – den grund katten lägger i början av livet kan ha en enorm påverkan på hur den sen utvecklas, växer och mår under resten av sitt liv. 

 

Som kattägare är du ansvarig för att läsa på och göra den research som krävs för att du ska kunna välja den bästa kattmaten till kattunge. I denna artikel går vi igenom allt du bör tänka på när det kommer till kattungar och utfodring, så att du kan ge din katt bästa möjliga förutsättningar till att få ett fullgott, friskt och behagligt liv!

Vilken typ av kattmat ska en kattunge äta?

Idag är det relativt enkelt att hitta kattmat som passar kattungar. Det då det på marknaden finns ett flertal olika alternativ av foder och mat som är utformade specifikt efter de behov som kattungar har. 

 

Kattungar som växer har ett stort energibehov 

I och med att kattungar växer mycket under deras första tid i livet är deras energibehov stort. Av den anledningen är det viktigt att man väljer ett kattfoder som innehåller mycket protein och energi, så att kattens mat kan tillgodose och täcka upp för kattens energi och aktiva livsstil. 

 

En kattunge som växer och utvecklas är i stort behov av att få i sig tillräckligt mycket mat, med rätt innehåll, för att dess tillväxt och utveckling ska gå åt rätt håll. Den mat kattungen äter bör även innehålla rätt mängd vitaminer och mineraler för att skelettet ska utvecklas normalt. 

 

Det finns många olika typer av kattmat att ge 

Vilken som är den bästa kattmaten för en kattunge kan variera beroende på vilken kattunge du har hemma, samt hur du lever och bor. En del föredrar att ge torrfoder till katten då det är smidigt att hantera och enkelt att förvara, medan andra föredrar våtfoder då det innehåller mer vätska och är ofta mer uppskattat av kräsna katter. 

 

Det finns både torrfoder, våtfoder och annat typ av kattmat som är specifikt utformade för kattungar och deras behov av energi, protein och näring. Precis som då du vill hitta den bästa kattlådan – ska kattlådan vara med eller utan tak? – är det viktigt att du i jakten om den bästa kattmaten för kattunge utgår från era individuella behov och förutsättningar

 

Vad händer om en kattunge inte får rätt mat?

En kattunge som får äta något annat än mat som är specifikt utformat för utfodring av kattungar – och som därmed inte täcker kattens höga energibehov – kan drabbas av olika problem. 

 

Om kattungens höga aktivitetsnivå, utveckling och tillväxt inte tillgodoses kan det leda till att kattungen:

  • inte växer eller utvecklas på rätt sätt
  • blir trött och slö
  • får hälsoproblem och sjukdomar, så som problem med magen och dålig avföring
  • uppvisar beteendeförändringar, så som att den blir aggressiv eller rädd 

Så vet du att din kattunge får rätt mat

Genom att köpa högkvalitativt, energirikt och smakligt kattfoder ger du din kattunge bästa möjliga förutsättningar att växa och utvecklas på ett fullgott sätt. 

 

Det kan däremot vara svårt att veta vilket av alla dessa kattmatsalternativ som är det bästa för just din kattunge – trots att du ger kattungen mat som är specifikt anpassat för dess behov finns det ingen garanti för att det passar just din katt. Alla kattungar har olika behov och är olika känsliga, precis som vuxna katter. 

 

Ofta kan man se väldigt tydligt på kattungens avföring och toalettvanor om den mat som ges är bra eller inte. Skulle din kattunge till exempel få problem med gasbildning eller diarré och väldigt illaluktande avföring – vilket du kan se i samband med rengöring och tömning av kattlådan – kan det vara ett tecken på att du bör byta foder. 

 

Kan leda till andra problem

En kattunge som får ett foder som den inte mår bra av kan drabbas av andra problem än dålig mage. Fel mat kan leda till att katten får ont, att den inte äter och dricker som den ska, eller att katten inte vill använda sin kattlåda. Det är upp till dig som kattägare att se till så just din kattunge får rätt kattmat utifrån dess individuella behov.