3 tips som underlättar och förbättrar livet som kattägare 

Att ha en hårig, fyrbent familjemedlem kommer med många goda skratt och mycket kärlek. Trots att katter inte är välkända för att vara särskilt keliga av sig kan de absolut ha ett behov av att gosa och få närhet. De ger en dessutom sällskap och underhåller ofta sina familjer med bus, lekar och aktiviteter. 

 

Som kattägare kan det också kännas viktigt och skönt att ha någon att ta hand om och ägna sin tid till, speciellt om man ännu inte fått eller kanske inte vill ha barn. Det finns med andra ord många fördelar med att ha en katt. Om intresset finns där kan en katt vara den perfekta familjemedlemmen, som reder sig själv men som också finns där i din närhet.

 

Något man däremot bör vara medveten om är att trots att en katt ofta är väldigt egen och självständig av sig så krävs det att man tillgodoser dess behov och förser den med ett tryggt och trivsamt hem. 

 

Där ingår bland annat att katten måste ha en plats att uträtta sina behov på, att du ger katten bra mat och vatten, att katten får både fysisk och mental stimulering och aktivering, samt att du ser till att katten har lugna platser dit den kan dra sig undan och sova. För detta finns det vissa saker som kan underlätta och förbättra livet som kattägare – läs våra 3 tips!

Smarta investeringar för dig som har en katt hemma

Det är inte helt ovanligt att man skaffar en katt just på grund av att de i de flesta fall sköter sig själva, det speciellt om du har en utekatt. Innekatter kräver lite mer omsorg och engagemang i och med att de inte går ut för att gå på toa, jaga eller aktivera sig på andra sätt. 

 

Men även innekatter kan vara självständiga och har sällan ett allt för stort behov av sällskap. Närheten uppskattar de ofta, men i och med att katter inte är flockdjur på samma sätt som till exempel hundar är, kan de nöja sig med att få mat, vatten, en kattlåda, en sovplats och lite leksaker eller klösmöbler. 

 

Om du vill säkerställa att din katt får ett så trivsamt liv som möjligt krävs det dock lite mer ansträngning än så från din sida. En katt måste få ut föra sina naturliga instinkter och behov, speciellt om den inte kan tillgodose dessa på egen hand utomhus. Vill du underlätta livet för dig själv och förbättra kattens vardag kan vi tipsa om dessa smarta investeringar:

 

Automatisk kattlåda – en kattoalett som tömmer och rengör sig själv

Något som verkligen kan underlätta vardagen för dig som kattägare är den moderna, otroligt smarta automatiska kattlådan. En sådan katt toalett både tömmer och rengör sig själv, vilket innebär att du inte måste vara lika engagerad i att själv sköta underhållet för att katten ska få en ren och fräsch toalett. 

 

Med tanke på att katter är väldigt renliga och pedantiska djur, som ofta ägnar många timmar åt att rengöra sig själva för att upprätthålla god hygien, är det viktigt att du som kattägare ser till att dess kattlåda är ren. Annars finns det en risk för att katten inte vill använda sin kattlåda, och att den istället börjar uträtta sina behov på andra platser i hemmet. 

 

Det är varken trivsamt för dig eller för katten och kan leda till andra negativa följder som påverkar såväl ditt som kattens välmående. Med en självrengörande kattlåda slipper du oroa dig för detta, och kan med gott samvete lämna katten ensam hemma en stund. Kattlådan sköter underhållet på egen hand ett bra tag, tills du kommer hem eller har mer tid. 

Övervakningskamera – så att du kan hålla koll på katten när du inte är hemma

Ett annat tips är att du investerar i någon form av övervakningskamera som du kan sätta upp i hemmet – det finns flera modeller av riktigt bra och lättanvända babycam och babyvakt som även kan användas för djur. Med en sådan kan du hålla koll på vad katten gör där hemma trots att du själv är iväg på annat. 

 

En sådan kamera är framförallt att föredra när du först ska börja vänja katten vid att vara ensam. Då kan du ha full koll på vad katten gör och hur den mår under tiden som du lämnar den, vilket kan vara både skönt och bra av många anledningar. 

 

GPS halsband eller GPS tracker – för utekattens säkerhet 

Sist men inte minst vill vi tipsa dig som har en utekatt om att köpa en så kallad GPS tracker eller ett GPS halsband. Detta är vanligt bland hundägare, inte minst under jaktsäsongen. Men det finns även halsband med GPS som är anpassade för katter.

 

Med ett sådant kan du se var katter befinner sig samt var och hur den rör sig under tiden den är utomhus. Det kan vara en enorm trygghet för dig som kattägare såväl som säkerhet för katten då du minskar risken för att katten springer för långt bort, att du inte hittar den eller att den ger sig ut till områden som kan innebära fara. 

 

Tack vare GPS:en på halsbandet kan du alltid se var katten är vilket kommer med många fördelar. Många av de GPS halsband som finns för katter kommer även med funktioner som tvåvägskommunikation och att du får notiser när katten går utanför ett visst område eller om katten färdas över en viss hastighet.