Allt du bör tänka på för att ge innekatten bästa möjliga liv

Det finns en del saker som är viktigt att tänka på för att ge innekatten bästa möjliga liv. Definitionen av en innekatt är en katt som inte ges möjligheten att själv gå utanför hemmet för att spendera tid utomhus. Istället spenderar katten all sin tid i bostaden, där den leker, äter, går på toa, sover och gosar med övriga familjemedlemmar. 

Att en innekatt inte ges möjligheten att utforska sina omgivningar och naturen utanför hemmets väggar anser många är fel, och att kattens begränsningar hindrar den från att leva enligt dess verkliga natur. Det kan till viss del vara sant, om man som ägare av en innekatt inte ser till att uppfylla kattens behov. Men gör man det kan innekatt må väldigt bra.

Har du en innekatt är det viktigt att du är medveten om att det är du som ägare som ser till att katten får ett fullgott liv. Så vad innebär då det? Vad har en innekatt för behov? Och vad måste du som ägare tänka på för att kunna tillgodose katten med bästa möjliga tillvaro i hemmet? Vi går igenom allt du bör veta och tänka på nedan!

 

Utekatter och innekatter kräver olika saker

Det är förmodligen ingen nyhet att innekatter och utekatter är väldigt olika. En innekatt är i fullständigt behov av den omsorg du som ägare ger, och skulle inte alls klara sig särskilt bra på egen hand varken i hemmet eller i naturen. 

En utekatt däremot är uppfostrad för att klara sig själv, och trivs även bäst med det – utekatter spenderar ofta majoriteten av sin tid utomhus där de jagar, socialiserar sig, utforskar, uträttar sina behov och till viss del äter. Ibland kan de komma in för att spendera tid med dig, för att äta, sova eller gå på toaletten, men annars är det utelivet som gäller. 

Så tar du hand om en innekatt

Du som väljer att ha en innekatt måste vara beredd på att din fyrbenta vän kräver både tid och ansträngning från dig, och det på flera sätt. Katten är i behov av din omsorg och närhet varje dag, och mår i de flesta fall inte bra av att lämnas ensam mer än några timmar åt gången. Du måste bland annat se till att din katt har:

  • Mat och vatten
  • En kattlåda
  • En trygg sovplats
  • Leksaker och aktiveringsprylar 

 

Utöver att säkerställa att kattens grundläggande behov uppfylls – vilket du bland annat gör genom att investera i en bra kattlåda som din katt trivs med – måste du som kattägare ge uppmärksamhet, kärlek och närhet till din katt, på ett sätt som just din katt gillar.  

 

Viktigt att aktivera katten 

Du måste även spendera åtminstone lite tid varje dag med att leka och busa med katten. Det finns många olika sätt som du kan aktivera din katt på, både fysiskt och mentalt, beroende på vad du har tillgång till i hemmet och vad din katt tycker om och behöver. Några tips på saker du kan göra är:

  • Att låta katten söka efter mat – där du kan använda kattens torrfoder – eller godis 
  • Leka med leksak 
  • Lära katten olika tricks 
  • Ta med katten ut en stund i sele och koppel
  • Köpa eller bygga egna klösmöbler 
  • Göra hemmagjorda aktiveringsleksaker 

 

Det kan räcka med fem minuters aktivering åt gången för att din katt ska bli nöjd, och ansträngningen från din sida kan vara minimal. Men det måste göras, och vi kan lova dig att den lilla ansträngning som krävs både kommer bidra till att din katt mår bra och att er relation förbättras avsevärt. 

Inomhusmiljön är viktigare än man kan tro

I och med att en katt endast ges möjligheten att spendera sina dagar inomhus är det otroligt viktigt att du ser till att den miljö katten lever och är i är tillräckligt stimulerande. Det vill säga, katten bör ha olika sitt- och liggplatser att vila, busa och sova på, helst i olika höjder. 

 

Det bör även finnas någon slags klösbräda eller möbler, olika platser, hörn och krypin där katten kan dra sig tillbaka eller gömma sig vid behov. Detta är speciellt viktigt om du har en till katt i hemmet, eller om du har barn. Katter är i behov av och uppskattar närhet då och då, men minst lika viktigt är att de får tillgång till sina egna ostörda och trygga zoner. 

 

Om du som kattägare ser till att uppfylla alla grundläggande behov, ägnar lite tid åt aktivering och stimulans, ger katten kärlek och närhet, samt ser till att katten då och då får komma ut för att utforska naturen på ett kontrollerat sätt kan vi garantera dig att din innekatt kommer få ett väldigt bra liv. Det krävs inte så mycket för att ni ska få en trivsam vardag ihop!