De främsta fördelarna med att ha en kattlåda hemma

Drömmer du om att få en rumsren katt är en kattlåda i hemmet A och O. Inte nog med att kattlådan måste vara av den sorten som just din katt trivs med och känner sig bekväm med att använda. Utan en katt har ofta även höga krav när det kommer till hur och var katt toaletten placeras i hemmet. Det måste kännas lugnt, tryggt och ostört.

Om du som kattägare anstränger dig lite extra för att katten ska trivas med kattlådan kommer du få mycket tillbaka. En katt som trivs med sin kattlåda lyckas ofta väldigt bra med rumsrenheten, där katten inom bara några veckor lär sig var man ska gå och hur man ska göra när det börja trycka på. 

Har du en kattlåda i hemmet slipper du all stress och oro som kommer med att hela tiden behöva hålla koll på om katten är kiss- eller bajsnödig. Det är också mycket mer trivsamt för katten, som till och med kan drabbas av olika hälsoproblem om den inte ges möjligheten att gå på toa i enlighet med sina egna behov. 

Som kattägare kan du dra nytta av många fördelar med att ha en kattlåda i hemmet. Nedan går vi igenom mer exakt vilka dessa fördelar är, där vi även tipsar om olika typer av kattlådor att välja mellan!

Därför bör du investera i en kattlåda 

Det säger sig själv att en innekatt är i behov av en kattlåda i hemmet för att kunna uträtta sina behov. Att även en utekatt kan vara i behov av en kattlåda inomhus är det dock färre som tänker på. Faktum är dock att även utekatter i vissa fall trivs bäst med att gå på toaletten inomhus, det speciellt om det är du som avgör under vilka tider katten ska vistas ute.

En kattlåda förbättrar er tillvaro

En kattlåda är med andra ord något du som kattägare bör se till att ha hemma oavsett om du har en innekatt eller utekatt. Då kan katten känna sig trygg och bekväm med att själv kunna avgöra precis när och på vilket sätt behoven ska uträttas, och du slipper oroa dig för att katten kissas eller bajsar någon annan stans. 

Underlättar för rumsrenheten

Att ha en kattlåda i hemmet är speciellt viktigt om du har fått hem en ny kattunge som ska bli rumsren. Genom att ha tillgång till en kattlåda kan du redan från början lära katten var behoven görs, där det till slut blir en inrutad vana utan risk för olyckor. 

Tänk på att ha tålamod och att låta inlärningen ta tid, där du anpassar det efter just din kattunges specifika behov. Går det trögt kan det i vissa fall hjälpa att locka med godis, att begränsa kattens utrymme, att byta kattlåda eller ändra kattlådans placering. Går du tillväga på rätt sätt ska du se att katten inom kort är rumsren vilket är det bästa för alla. 

 

Katten uträttar sina behov där den ska 

Om katten inte trivs med kattlådan, om den står på fel plats eller om den inte finns tillgänglig vid behov är risken nämligen stor att behoven uträttas på andra platser i hemmet. Det till exempel i din garderob, i soffan, i sängen eller bland smutstvätten – något man vill undvika till största möjliga mån, för allas trevnad. 

För att säkerställa att katten kommer använda kattlådan både nu och då är det viktigt att den:

Kattlådan ser till att katten mår bra

Som vi tidigare var inne på finns det en risk för att kattens drabbas av olika hälsoproblem om den inte ges möjligheten att uträtta sina behov när den själv vill och behöver. Detta kan även uppstå om katten inte trivs med den toalett som finns.  

En katt som inte har tillgång till en kattlåda kan också bli stressad och orolig, vilket i sin tur resulterar i att dess mentala hälsa påverkas negativt. För en katt ligger det i dess natur att krafsa ner och gömma både sitt bajs och kiss. Kattlådan gör alltså större skillnad än man kan tro. Viktigt att tänka på är att varje katt i hemmet måste ha minst en egen kattlåda

 

Det är olagligt att inte ha en kattlåda 

Att ha en kattlåda till sin katt i hemmet kommer inte bara med ett flertal fördelar både för dig och katten i fråga. Utan faktum är att det i Sverige är olagligt enligt djurskyddslagstiftningen att inte ha en kattlåda till sin innekatt. De flesta utekatter mår även de bra av att ha en egen katt toalett inomhus.