Är det dags att byta foder till katten? Tänk på detta! 

Det kan av olika anledningar bli aktuellt att byta foder till katten. Kanske har katten kastrerats och behöver äta specialkost? Eller har din katt blivit äldre och fått andra behov? Eller upplever du att din katt blivit känslig, mer kräsen eller har du av andra anledningar fått rekommenderat att byta kattmat? Då finns det vissa saker du bör tänka på för att bytet ska bli så bra som möjligt. 

 

Viktigt att tänka på är att ett foderbyte inte är något man gör så där över en dag. Utan övergången från ett foder till ett annat ska ske gradvis, så att kattens mage såväl som katten i sig får en chans att vänja sig utan onödiga komplikationer eller problem som följd. Det oavsett om katten sen tidigare ätit blötmat, torrfoder eller annat kattmat. 

 

Detta är framförallt viktigt om du ska byta foder till en kattunge, som då ska gå från att äta väldigt lätt och mild kattmat som är specifikt anpassad för kattungar till att äta ”vanlig” kattmat, så som blötmat för katt. Detsamma gäller om din katt blivit väldigt känslig eller om den fått några hälsoproblem som kräver ett foderbyte.  

 

Skulle det visa sig att kattens beteenden förändras under övergången är det viktigt att du försöker förstå vad denna förändring kan bero på – är det nya fodret av bra kvalité, och innehåller det saker som din katt tål och mår bra av? Har du kanske gått för fort fram? Eller kan det bero på något annat? Läs mer här nedan!

Då kan det vara dags att byta foder till katten

Som kattägare ansvarar du för att se till att din katt får allt det den behöver och mår bra av. Där gäller det inte bara att katten har en trygg plats att sova på, en lättåtkomlig mat- och vattenstation, samt ett ställe där katten kan uträtta sina behov – förslagsvis en kattlåda, kanske till och med en automatisk kattlåda som tömmer och rengör sig själv

 

Utan här är det även viktigt att du ser till att katten får mat av hög kvalité, med bra innehåll, som katten i fråga mår bra av. Vad just din katt bör äta för typ av mat beror på flera olika faktorer, så som dess ålder, vikt, aktivitetsnivå och allmänna hälsotillstånd.  

 

Att byta foder till katten är något man kan göra utan egentlig orsak. Till exempel om du vill byta märke, hitta ett billigare foder, byta proteinkälla, eller bara ge katten lite variation. Men, det finns vissa saker kopplade till kattens hälsa och välmående som bör ses som tydliga tecken på att ett foderbyte kan vara aktuellt.

 

Hälsorelaterade tecken på att ett foderbyte bör göras: 

  • Kattens ögon rinner och kliar
  • Kattens öron kliar och vätskar sig
  • Katten har väldigt lös och illaluktande avföring, samt problem med gaser
  • Kattens päls är glanslös
  • Kattens hud kliar 

 

Kattens avföring kan säga mycket om dess hälsa 

Ett mycket bra tips är att ha som rutin att dagligen se över och rengöra kattlådan, för att du på lite närmare håll ska kunna kontrollera dess avföring och urin. Kattens avföring kan nämligen avslöja mycket mer om kattens hälsa än vad man kan tro. Genom att studera dess lämningar kan du få en tydlig bild av hur katten mår och om ett foderbyte bör göras! 

 

Andra situationer där det kan vara aktuellt att byta foder – inte bara för att du själv känner för det – är om katten har kastrerats eller steriliserats, om katten blivit överviktig, om katten börjar bli senior, eller om du har en kattunge som går från ung till vuxen. Har du en kräsen katt som inte vill äta kan ett foderbyte lösa problemet.

Foderbyte för katt bör göras gradvis – steg för steg guide för övergången

Om du bestämmer dig för att byta kattens mat är det viktigt att övergången genomförs gradvis. Det vill säga, att du under en period blandar det gamla fodret med det nya för att sen helt kunna fasa ut det gamla. 

 

Ett upplägg för foderbytet kan till exempel se ut på följande sätt:

  1. Dag 1-3: ge 75% av det gamla fodret, 25% av det nya
  2. Dag 4-7: ge 50% av det gamla fodret, 50% av det nya 
  3. Dag 8-10: ge 25% av det gamla fodret, 75% av det nya
  4. Dag 11 (efter ca 1,5 vecka): ge 100% av det nya fodret 

 

Att övergången ska göras succesivt beror på att ett foderbyte som går för snabbt kan skapa onödiga problem och komplikationer. Det speciellt om din katt är extra känslig eller om bytet av kattmat görs av hälsorelaterade skäl. 

 

Onödiga komplikationer kan uppstå om foderbytet går för snabbt  

Om du byter foder för snabbt kan katten bland annat bli lös i magen, få kräkningar eller bli förstoppad. Det kan också leda till att katten helt enkelt ratar det nya fodret. Även kattens bakteriekultur i magen måste få en chans att anpassa sig till förändringen, för att kattens ”system” och organ ska fungera normalt. 

 

Genom att succesivt gå över från ett foder till ett annat ökar du chansen om att katten hinner vänja sig vid smaken, lukten och konsistensen, samtidigt som dess mage och bakteriekultur hinner vänja sig vid innehållet.