Katter och barn – för en så trivsam vardag som möjligt ihop

Att ha barn och djur ihop går ofta väldigt bra. Det samma gäller för katter och barn – de trivs ofta bra i varandras sällskap, kan ha roligt ihop, och respekterar varandra utan att man egentligen behöver förklara för dem hur det går till eller hur de ska bete sig. När det kommer till barn och katter kan det dock även gå lite snett, och det av flera anledningar. 

 

Har du funderar på att skaffa en katt och redan har ett barn hemma, eller tvärtom att du redan har en katt och är på gång att få mänsklig tillökning i familjen, kan det vara bra att se över vissa saker för att säkerställa att den nya situationen blir så bra som möjligt för samtliga inblandade. Det är nämligen inte helt ovanligt att katter och barn inte fullt kommer överens. 

 

Det behöver absolut inte innebära att de aldrig kommer samspela bra ihop, men det kan vara nödvändigt att du som vuxen ansvarig anstränger dig lite extra för att ge goda förutsättningar till ett bra samspel. Annars kan det dessvärre innebära att antingen barnet eller katten inte trivs eller mår bra, eller att det påverkar deras relation negativt i onödan. 

 

Nedan går vi igenom allt som kan vara bra att tänka på och förbereda inför att du ska introducera en katt och ett barn med varandra, samt ta del av våra bästa tips för att få en så trivsam vardag som möjligt ihop.

Att tänka på inför katt och barn 

Val av katt

Det är många som ställer sig frågan om det finns någon viss kattras som är mer eller mindre passande för familjelivet. Någon specifik ”familjekatt” finns dock inte. 

 

Utan det handlar helt enkelt om att du måste se till att introduktionen görs på rätt sätt, där både katten och barnet får ett bra och tryggt första intryck av varandra för att därefter kunna ha en trivsam vardag ihop. Görs detta bra kan vilken katt som helst funka bra med barnen. 

 

En lugn, trygg och trivsam introduktion där både katten och barnet ges chans att visa respekt för varandra minskar risken för att katten blir stressad eller påverkas negativt psykiskt av omställningen. 

 

Skapa rätt förutsättningar

Så hur ska man då tänka och göra för att skapa rätt förutsättningar? Det du framförallt bör tänka på är att det oftast är barnet som måste lära sig hur man behandlar och tar hand om katten. En katt uppskattar sällan barn som är för vilda och påflugna, som är för högljudda eller som klappar och umgås med katten på ett hårdhänt sätt. 

 

Om du föregår med gott exempel och visar för barnet vad den får och inte får göra med katten, och att den ska behandlas med respekt och kärlek som övriga familjemedlemmar, är det sällan något problem. 

 

Det viktigaste är att ni har tålamod och att ni framförallt anpassar introduktionen efter kattens behov. Ett tips är att du låter katten och barnet umgås ihop lite då och då tillsammans med dig, där du på ett lugnt och tryggt sätt visar hur man kan göra. 

Låt katten vänja sig 

Trots att en katt introduceras för barn i familjen tidigt i livet är det inte självklart att dessa kommer komma överens direkt. Ofta handlar det om att katten måste få en chans att vänja sig vid allt liv och stoj som barn ofta skapar. 

 

Det är inte helt ovanligt att katten till en början tycker att deras höga ljud och livliga rörelser är lite läskiga, eller att dem tror att det är något farligt. Så snart de vänjer sig och inser att det inte alls är farligt brukar vardagen ihop fungera väldigt bra. 

 

Om du inkluderar barnen i kattens dagliga aktivering, vård och omsorg kan även det bidra till att de snabbare lär sig att umgås ihop och att de får ett starkare band. Tänk på att äldre katter som inte sen tidigare är van vid barn kan behöva lite mer tid och utrymme för att vänja sig. 

 

Hjälp katten att trivas

Något som de flesta katter uppskattar är om de har en viloplats som de kan gå undan till för att få vila i lugn och ro. Detta kan vara extra viktigt under första tiden som katten introduceras till barn. 

 

Viloplatsen bör med fördel vara utom räckhåll för barnen, där din fyrbenta vän även har tillgång till mat och vatten. 

 

Vid behov är det även smart att flytta kattens kattlåda till en lugn plats utan störningar. Har du en automatisk kattlåda kan denna utan problem stå på en mer dold, men för katten lättåtkomlig plats. Där sköts tömning och rengöring automatiskt vilket innebär att du inte behöver engagera dig särskilt ofta och kan då ge katten ännu mer lugn och ro vid behov.