Tillbehör till kattlådor – smarta tips för kattägare

En kattlåda är något som finns hemma hos de flesta kattägare idag. Kattlådor är inte bara viktiga för att framförallt innekatter ska kunna trivas och känna sig bekväma med att uträtta sina behov inomhus, utan kattlådor är även bra investeringar för kattägare då man slipper oroa sig för stök och oreda till följd av att katten inte vet var den ska hålla till. 

 

På marknaden idag finns det mängder av olika modeller av kattlådor att välja mellan. Du kan bland annat välja bland kattlådor med eller utan lock eller tak, kattlådor med eller utan väggar, samt kattlådor av olika storlekar, former och färger. Det slutar dock inte där. Utan idag finns det även så kallade automatiska, självrengörande kattlådor.

 

Utöver ett flertal varianter av katt toalett kan du som kattägare även hitta det mesta du kan tänka dig när det kommer till tillbehör till kattlådor. Dessa tillbehör och redskap kan ofta göra stor skillnad i frågan om komfort och trivsel för både katt och ägare. Nedan listar vi några smarta tips för dig som kattägare och förklarar hur de kan förenkla din vardag!

Redskap, verktyg och tillbehör till katttlådor

När du hittat den kattlåda som både du och din katt tycker om – ja, katter kan vara väldigt kräsna av sig och kan därmed ha höga krav när det kommer till vilken typ av kattlåda de faktiskt tycker om – är det dags att kolla vidare på om det finns några redskap, verktyg och tillbehör som kan vara passande. 

 

Det finns mängder av olika produkter att investera i som kan underlätta för dig i vardagen samt säkerställa att din katt får mer trivsamma, trygga och bekväma stunder på sin kattlåda. 

 

Vilka tillbehör som kan vara användbara för dig beror lite på hur du bor och lever, vad din katt tycker om och vilken typ av kattlåda du har. Du som till exempel har investerat i en självrengörande kattlåda behöver sällan göra särskilt mycket själv, medan du som har en öppen kattlåda kan få stor nytta av både sprayer, spadar och liknande. 

 

Följande tips är kan vara användbara för de flesta kattägare med kattlåda hemma:

 

Smart box för kattsand – förvaring och avfallshantering 

Oavsett vilken typ av kattlåda du har hemma är det ett faktum att du kommer behöva handskas med kattsand. Det är helt enkelt något som alla kattlådor ska fyllas med. Förr eller senare kommer kattsanden behöva bytas ut och fyllas på. 

 

Detta är ett jobb som de flesta kattägare bävar sig för då det ofta innebär massa spill, smuts och dålig lukt. Något som kan bidra till att du slipper allt detta extra stök som uppstår när du ska byta och fylla på kattsand i kattlådan är ett så kallat avfallssystem. 

 

En sådan box är utformad för att du på ett smidigt och hygieniskt ska kunna tömma kattlådan på gammal kattsand utan att det dammar, spills eller luktar äckligt. Detta system för avfallshantering stänger in alla lukter och gör att du kan förvara gammal kattsand hemma i ett par månader utan problem, tills det är dags att göra sig av med den. 

”Dörrmatta” framför kattlådan

Att en katt hoppar i och ur kattlådan för att uträtta sina behov hör till de dagliga rutinerna för katter som bor inomhus. Samtidigt som detta är en väldigt smart lösning kommer kattens trampande, grävande och krafsande i lådan resultera i att tassarna blir fyllda av kattsand och smuts. 

 

När katten hoppar ur lådan kommer detta i sin tur hamna på golvet och runt om i bostaden. En enkel men väldigt smart lösning för att hålla hemmet rent och städat trots katt i hemmet är att du placerar en ”dörrmatta” framför kattlådan. 

 

Det finns specifika kattlådemattor som är utformade för att fånga upp kattströ, damm och sand samtidigt som de är mjuka och behagliga för katten att gå på. Ofta är de utformade med antislip undertill för att de ska hålla sig på sin plats. V

 

Påsar för kattlådan

Om du vill att tömning och rengöring av kattlådan ska gå så smärtfritt till som möjligt kan vi verkligen rekommendera dig att investera i påsar för kattlådan. Dessa är speciellt utformade för att du ska kunna fästa eller lägga dem kattlådan innan du fyller på med sand. 

 

Detta bidrar till att du vid tömning och rengöring av lådan inte behöver vända upp och ner på kattlådan eller skopa ur all sand för hand för att tömma den. Istället samlar du bara ihop påsen och slänger hela paketet i soptunnan. Påsen ser också till att kattlådan hålls renare vilket både underlättar rengöring, gör lådan mer hygienisk och förlänger lådans livslängd.